Cum să faci pui pe sticlă

Să faci pui pe sticlă e mai ușor decât pare. Trucul e să umpli sticla cu apă și, eventual, alte ingrediente, ca să îți iasă carnea fragedă și aromată.

Când auzi prima dată de pui pe sticlă, poate să ți se pară că e un preparat sofisticat și greu de făcut acasă. Adevărul e că e impresionant să pui pe masă un pui întreg, rumenit frumos, de pe care carnea se desprinde cu ușurință. Îl poți preparara într-o duminică, fie că ai oaspeți, fie că ești numai cu familia la masă. Cu siguranță vei face dintr-o zi obișnuită una festivă.

De fapt, cel mai greu lucru atunci când vrei să faci pui pe sticlă este să-ți iei inima în dinți și să te apuci. Restul e mult mai simplu decât pare.

Cum să faci pui pe sticlă în 11 pași

1. Pregătește ingredientele

Ai nevoie, firește, de un pui întreg. Trebuie să fie fără organe. Apoi, mai ai nevoie de ingrediente pentru o marinadă, ca să dai un plus de aromă puiului.

De asemenea, pregătește niște legume pe care să le servești cu puiul pe sticlă – doar ai nevoie și de o garnitură, nu-i așa? Poți opta pentru cartofi, morcovi și, eventual, niște ceapă roșie.

Ai nevoie de o sticlă – sunt bune cele de suc sau bere.

Nu uita de ulei de măsline și niște condimente: puțină sare și piper proaspăt râșnit fac diferența. Dacă vrei, poți folosi și usturoi și felii de lămâie. Desigur, poți adăuga și alte condimente.

2. Curăță puiul

Înainte de a te apuca de gătit, curăță bine puiul, în interior și la exterior. Dacă vrei, poți să îi scoți și pielea, dar, dacă o lași, vei obține un înveliș crocant, ușor picant și delicios. Și care nu e chiar atât de nesănătos cum se spune.

3. Marinează puiul

Pregătește marinada ta preferată sau alege una care îți surâde. Pune marinada într-un bol mare și pune puiul tot acolo. Unge puiul peste tot cu marinada, inclusiv în interior, dar și sub aripi și sub piele, atât cât poți ajunge cu mâna. Lasă puiul la marinat în bol peste noapte, dacă ai timp. Dacă nu, treci la pasul următor.

4. Pregătește legumele

Curăță și taie legumele pe care vrei să le coci alături de pui. Pune-le pe fundul tăvii sau vasului pe care îl vei folosi.

5. Curăță sticla

Spală bine sticla pe care vei pune puiul și curăță eventuala hârtie sau lipici de pe ea.

6. Preîncălzește cuptorul

Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.

7. Umple sticla

Pune în sticlă 1-2 căței de usturoi, câteva felii de lămâie, câteva felii de ceapă și puțin suc de lămâie. Adaugă sare, apoi umple sticla cu apă fierbinte și pune-o în mijlocul tăvii pe care o vei da la cuptor.

8. Pune puiul pe sticlă

Înfige puiul pe sticlă, cu picioarele în jos, printre legumele din tavă.

9. Toarnă marinada peste el

Amestecă marinada în care a stat puiul cu niște ulei de măsline și 2-3 căni de apă. Varsă acest amestec peste pui și în tava în care se află puiul.

10. Dă puiul la cuptor

Dă tava în care se află puiul și legumele la cuptor. Coace pentru 30 de minute la 190 de grade.

11. Coace la temperatură mai mică

După o jumătate de oră, dă cuptorul mai mic, la aproximativ 175 de grade, și coace până când puiul este complet gătit.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *