Cum să faci aluat fraged de plăcintă

Prima oară când am făcut o plăcintă a fost un dezastru. Totul se fărâmița în dreapta și-n stânga, inclusiv sau mai ales stima mea de sine. Dar nu am renunțat și am încercat din nou și mi-am dat seama care sunt secretele ca să faci un aluat fraged de plăcintă, pentru ca seara mea să aiba un final fericit, ca o comedie romantică de la Hollywood. Plăcintele sunt grozave și nu cred că trebuie să-ți spun cât de versatile pot fi, dar de această dată, să rămânem la lecțiile de bază și să învățăm cum se face.

Cum să faci aluat fraged de plăcintă în 14 pași simpli

1. Adună-ți ingredientele la un loc

Pentru această sarcină, vei avea nevoie de unt păstrat la congelator pentru jumătate de oră, două cupe de făină, niște sare, zahăr, două treimi de cupă de unt și una de apă înghețată. De ce trebuie ținut untul la congelator? Pentru că se va topi gradual în timpul coacerii și va ajuta la formarea de buzunare de aer în aluat. Acest lucru duce la o crustă ușoară, cea care te ajută să faci o plăcintă de neuitat.

Când vine vorba de echipament, lucrurile necesare sunt un bol mare, o răzătoare de brânză (vei afla imediat de ce) și un sucitor.

2. Cerne făina

Cerne făina deasupra bolului mare, dar păstrează o parte din ea pentru mai încolo.

3. Adaugă sare și zahăr

Adaugă sare și zahăr la aluat și amestecă-le în făină cu mișcări lejere.

4. Răzuiește untul

Răzuiește untul rece peste făină. Acesta este cel mai simplu mod de a împărți untul rece în unități mai mici pentru a-l putea amesteca în făină.

5. Amestecă untul în făină

Poți face asta cu un tel sau cu un blender. Dar lucrul important este să nu mixezi prea mult aluatul, pentru că așa ar deveni greu de modelat. Îți poți da seama când cele două ingrediente sunt bine amestecate atunci când nu mai e făină în bol.

6. Adaugă apa rece

Fă un loc în centrul aluatului și toarnă o parte din apa rece peste el.

7. Amestecă ingredientele

Amestecă ingredientele cu mâna până când obții un aluat omogen. Dacă îl ciupești și este elastic, atunci este gata. Dacă nu, mai adaugă apă rece. Nu amesteca prea mult aluatul. Ai grijă ca nici mâinile tale să nu fie prea calde, pentru că această căldură ar putea face untul să se topească.

8. Dă o formă de bilă aluatului

Lucrează cu blândețe și dă o formă de bilă aluatului.

9. Pune la frigider

Plăcinta va fi excelentă dacă aluatul este rece atunci când intră la cuptor. Așa că răcește timp de jumătate de oră.

10. Lasă să mai crească temperatura

După ce scoți aluatul de la frigider, dă-i două minute să se încălzească puțin.

11. Dă cu făină

Împrăștie cu făină pe blatul de lucru și pe sucitor.

12. Întinde aluatul

Întinde aluatul pentru a obține o foaie rotundă.

13. Așază pe o tavă de plăcintă

Ai grijă să nu rupi aluatul când faci acest pas: așază-l peste o foaie de plăcintă și apasă-l ușor pe fund și pe laturi.

14. Taie excesul

Îndepărtează aluatul în exces de la marginile tăvii cu o foarfecă de bucătărie. Îți poți folosi degetele sau o furculiță pentru a da o formă marginii aluatului. Și folosește tot o furculiță pentru a înțepa fundul plăcintei, pentru ca aceasta să poată respira. Acum baza plăcintei tale este gata pentru umplutură!

4 comentarii

  1. Aș fi preferat să fie mai întâi scrise cantitățile. Clar: atătea grame de unt, făină, etc. 🙁
    Păcat, părea o rețetă promițătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *