Recolta de măsline, afectată grav de schimbările climatice

Recolta de măsline, în scădere din cauza schimbărilor climatice

Recolta de măsline a scăzut sever în Italia, din cauza fenomenelor meteo anormale. În acest sezon, s-a înregistrat cea mai slabă recoltă din ultimii 25 de ani. Comparativ cu sezonul anterior, au fost recoltate cu 57% mai puține măsline.

Schimbările climatice afectează din ce în ce mai serios producția alimentară. Efectele fenomenelor meteorologice în schimbare nu sunt atât de îndepărtate de noi pe cât am putea crede. În curând, Italia va rămâne fără ulei e măsline, după ce recolta de măsline a fost afectată serios de schimbările climatice. După luna aprilie a acestui an, italienii ar putea deveni dependenți de importul de ulei de măsline, notează theguardian.com. Scăderea cu 57% a recoltei de măsline din Italia este cea mai gravă din ultimii 25 de ani.

Ce legătură are recolta de măsline cu vremea

Temperaturile de îngheț sunt anormale în zona mediteraneană, iar măslinii au avut de înfruntat ploi reci, îngheț, vânturi puternice și, vara, secetă. În ultimele 18 luni, Italia a trecut prin secetă estivală, inundații în toamnă și valuri de îngheț în primăvară. Măslinii sunt afectați de acest tip de fenomene meteo și, chiar dacă rezistă, devin mai vulnerabili în fața bacteriei xylella fastidiosa şi a infestării cu muştele de măslin, a declarat Riccardo Valentini, director al Centrului Euro-Mediteraneean pentru schimbare climatică.

Pe lângă Italia, Comisia Europeană a anunțat că recoltele de măsline estimate pentru 2018-2019 vor scădea cu 20% în Portugalia și cu 42% în Grecia, deși surse din industrie au declarat că cifrele reale ar putea fi mult mai grave. Fermierii greci au avut și ei de suferit din cauza vremii. Secetele extreme urmate de ploi abundente au provocat infestări masive cu muște de măslin, după cum a mai spus Riccardo Valentini.

Spania, cel mai mare producător de măsline, va avea o recoltă bună în acest an, astfel că UE se aşteaptă ca această țară să suplinească, pe pieţele din Europa, cantităţile diminuate de ulei de măsline furnizate de Italia şi Grecia.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *