Cum să faci lichior de ouă

Odată cu sărbătorile de iarnă se îndesesc mesele festive, întâlnirile, petrecerile și evenimentele de tot felul, iar pe mese reapar mâncărurile și băuturile tradiționale la noi dar și la alții. Printre cele din urmă se regăsește și lichiorul de ouă, originar din Marea Britanie și foarte popular în SUA sau Canada. Ei îi spun „eggnog”.

Credem că este bine să afli cum poți să prepari lichiorul de ouă ca să-l poți adăuga pe lista cu bunătăți la următoarea petrecere pe care o vei organiza de sărbători. E lichior, are alcool, deci nu este pentru cei mici. Pe ei îi rezolvi cu o cacao cu lapte sau cu un suc.

Ingredientele: 6 ouă, 2 căni de lapte, extract de vanilie (2-3 lingurițe), scorțișoară (1 linguriță), nucșoară (1/2 linguriță), 1 cană de zahăr, 1 cană de frișcă lichidă și o băutură alcoolică cât mai fină din care poți adăuga cât îți place. Cam o cană de vinars („brandy”), rom sau „whiskey”, „will do the trick” (ca să rămânem în zonă).

Instrumentarul: un mixer, o cratiță, un bol, o strecurătoare și un tel. Ia în calcul și două castronașe de care te vei folosi când vei separa albușurile de gălbenușuri. Deci…

1. Separă albușurile de gălbenușuri.

2. Toarnă laptele în cratiță la foc mic și asezonează cu extractul de vanilie, scorțișoara și nucșoara. Amestecă și dă în fiert.

3. În castronul cel mare, bate ouăle împreună cu zahărul până obții o cremă omogenă. Noi am folosit mixerul, dar dacă vrei mai „vintage”, bate-le cu telul.

4. Strecoară laptele fiert peste ouăle bătute și omogenizează.

5. Toarnă compoziția în cratiță la foc potrivit și gătește cam 3 minute, amestecând.

6. Ia de pe foc și toarnă frișca lichidă și brandy-ul, amestecând bine.

7. Lasă să se răcească apoi bagă la frigider peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *