Cercetătorii britanici au descoperit că o cană de cafea poate să stimuleze depozitele de grăsime, ceea ce ar putea fi un ajutor nesperat împotriva obezității.
Există destul de multe glume pe internet care pornesc de la ipoteza că o cană de cafea îți poate salva viața la momentul oportun. Dar dacă ar fi adevărat acest lucru? Este o teorie pe care o dezvoltă oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham, care cred că o singură ceașcă de cafea pe zi poate stimula apărarea naturală a corpului împotriva depunerilor de grăsime.
Studiul a fost publicat in jurnalul Scientific Reports. Este primul studiu realizat pe subiecți umani care încearcă să deslușească misterul „grăsimii brune”, un tip de grăsime găsit în corpurile noastre. Acesta ar avea un rol-cheie în ceea ce privește rapiditatea cu care putem arde caloriile și să le transformăm în energie. Spre deosebire de grăsimea brună, grăsimea albă este rezultatul procesului de stocare a caloriilor în exces.
Grăsimea brună luptă împotriva obezității
Grăsimea brună poate fi găsită și la oameni, și la anumite mamifere. Sigur ai auzit de indicele de masă corporală (IMC). El este folosit în medicină pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutății prea mici ori prea mari. Potrivit cercetătorilor din Nottingham, oamenii cu un IMC mic au o cantitate mai mare de grăsime brună.
Până recent, se credea că doar mamiferele care hibernează și bebelușii au acest tip de grăsime, însă oamenii de știință au descoperit recent că ea e prezentă în corpurile tuturor.
„Acesta este primul studiu realizat pe oameni care demonstrează că o cană de cafea sau ceva asemănător poate avea un efect direct asupra funcțiilor grăsimii brune. Implicațiile potențiale ale rezultatelor noastre sunt destul de mari, din moment ce obezitatea este un motiv de îngrijorare serioasă pentru societatea în care trăim și avem o epidemie de diabet în curs de extindere, iar grăsimea brună ar putea face parte din soluția pentru toate acestea”, a declarat profesorul Michal Symonds, de la Universitatea din Nottingham, unul dintre coordonatorii studiului.