Vegetarian versus vegan

Alimente vegetariene sau vegane Foto: silviarita / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Cu siguranță ești un pic confuz despre semnificația acestor  două noțiuni, vegetarian și vegan. Știi doar că în ambele diete nu se consumă carne și mai știi că multe celebrități adoptă unul din aceste moduri de viață. În acest articol vreau să îți prezint într-o formă simplă și ușor de înțeles caracteristicile, asemănările și deosebirile dintre a fi vegetarian sau vegan.

În fiecare zi sunt toți mai mulți cei care optează pentru o dietă vegetariană sau vegană, fie căutând un stil de viață sănătos, fie pentru că militează pentru drepturile animalelor, fie pentru că sunt preocupați de mediul înconjurător. Cunoști însă, cu adevărat, cele două diete și știi care sunt diferențele dintre ele?

Apariția celor două noțiuni, vegetarian și vegan

Vegetarianismul nu este o invenție a secolului XX, el a fost atestat  în sec VI î.Hr. dar, acestă dietă este mult mai veche, cu origini în civilizațiile din Grecia și India. Personalități ca Pitagora, Lev Tolstoi, Leornado da Vinci se pare că urmau acest tip de dietă. Un vegetarian este acea persoană care nu consumă carne, dar care acceptă anumite preparate de origine animală.

Veganismul este un stil de viață contemporan, un pic mai drastic decât vegetarianismul, excluzând în totalitate produsele de origine animală și cu un angajament etic pentru respectarea drepturilor animalelor, a mediului înconjurător, fiind urmat nu doar din considerente legate de sănătatea umană, ci și în relație cu anumite aspecte religioase sau spirituale.

Puncte comune ale celor două diete

Amândouă dietele au în comun respectul față de animale. Vegetarienii pot avea foarte multe motive pentru care urmează această dietă, dar în principal, ca și veganii, ei doresc să se evite abuzul și exploatarea animalelor. Scopul final constă în descurajarea  marilor industrii alimentare să maltrateze animalele și să reducă sau chiar să elimine consumul acestora în alimentație.

Astfel, aspectul comun esențial este acela că nu se consumă carne în niciuna dintre cele două diete.

Diferențele dintre vegetarieni și vegani

Vegetarienii, chiar dacă nu consumă carne, folosesc în alimentația lor produse de origine animală și pregătesc cu acestea rețete simple și gustoase.

Așadar putem clasifica vegetarienii în mai multe categorii după restricțiile pe care și le impun:

  • lacto-ovo-vegetarienii – care consuma lapte și derivate din lapte, ouă și vegetale
  • lacto-vegetarienii – care nu consumă carne și ouă, dar acceptă produsele lactate
  • ovo-vegetarieni – care nu consumă lactate și carne, dar mănâncă ouă
  • pesco-vegetarienii – care consuma peste și fructe de mare
  • fructarienii – care mănâncă doar fructe
  • naturiștii – aceștia consumă vegetale crude, în proporție de 50-80%

Veganii sunt acele persoane care nu se hrănesc cu carne și nici cu orice alt derivat de origine animală, lapte, oua sau miere. Unii merg până la refuzul de a purta haine, încălțăminte, cosmetice care au în componența lor piele sau produse animaliere. Veganismul nu este un cult, ci este un stil de viață care vine la pachet cu anumite considerente etice privind soarta animalelor. De-asemenea, ei sunt convinși că acest mod de viață le aduce mai multă energie, previne boli, sau îi face să se simtă mai bine cu corpul lor.

Orice ai alege să fii, vegetarian sau vegan, fără a ține neapărat seama de aceste denumiri, mai important este ca ceea ce pui în farfurie și te hrănește să îți aducă bucurie, să te facă să te simți bine și să nu te separe de restul lumii printr-o etichetă.

 

 

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *