Sosul marinara provine din, ai ghicit, bucătăria italiană. Este un sos pe bază de roșii, cu ulei de măsline, în care își găsește de minune loc și vinul roșu. Și bineînțeles, marinara se potrivește de minune cu pastele, cu chiftelele și cu o sumedenie de alte bunătăți.
Numele acestui sos sugerează că odinioară era considerat ca fiind specific marinarilor italieni (napoletani, mai exact). Este un sos pentru care îți trebuie nu doar obligatoriul ulei de măsline (o lingură), ceapa (una bucată) și usturoiul (să zicem, doi căței), ci și roșiile (una sau două) și vinul roșu (o jumătate de cană credem că e suficient), fără de care marinara nu ar fi marinara. O bună idee ar fi să asezonezi totul cu sare, piper și pătrunjel proaspăt.
Cum se prepară sosul marinara
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și călește ceapa și usturoiul.
Toarnă vinul și gătește 1-2 minute.
Completează cu roșiile la conservă, asezonează cu sare și piper, apoi gătește 10 minute.
Adaugă pătrunjelul, amestecă și ia de pe foc.