Ingrediente necesare pentru găina la cuptor cu cimbru și vermut
1 găină de țară
sare
piper
3 linguri ulei
1 mână cimbru proaspăt
3 cepe roșii, felii subțiri
2 lămâi, felii subțiri
1 căpățână de usturoi
2 linguri unt
4 foi de dafin.
250 ml vermut
250 ml supă de găină
4 felii bacon
1 ceapă verde, tocată
4 frunze kale, tocate
400 grame piure de cartofi
Cum să gătești găina la cuptor cu cimbru și vermut
- Așază găina pe suprafața de lucru și asezonează-o bine cu sare și piper.
- Masează-o bine pe ambele părți cu 2 linguri de ulei și jumătate din cimbru proaspăt.
- Umple-o cu 2-3 felii de ceapă roșie, 2-3 felii de lămâie și 1/2 din usturoi.
- Încinge o cratiță la foc mediu și topește untul. Așază găina în tavă și adaugă feliile de ceapă, lămâie, restul de cimbru, usturoi și foile de dafin.
- Toarnă vermutul și supa de găină.
- Mută găina în cuptor pentru următoarele două ore, la 190 de grade Celsius.
- Încinge uleiul rămas într-o tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa verde, puțin unt dacă crezi că mai e nevoie și gătește totul la foc mic, timp de 10 minute.
- La final, adaugă piureul de cartofi și amestecă bine.
- Scoate găina din cuptor și servește-o pe un pat de piure aromat cu bacon și kale!