Ingrediente necesare pentru plăcintă bănățeană
25 grame drojdie proaspătă
1 lingură zahăr
1 kg făină
600 grame lapte bătut
sare
1 linguriță ulei
250 grame brânză de vaci
100 grame telemea de vacă, rasă
2 ouă
2 lingurițe untură
1 lingură lapte
Cum să gătești plăcintă bănățeană
- Fărâmițează drojdia într-un castronaș și amestec-o cu zahărul.
- Adaugă și o lingură de făină cu 2 linguri de lapte bătut. Amestecă pâna la omogenizare, apoi lasă deoparte.
- Strecoară făina într-un castron mare.
- Varsă înăuntru amestecul de drojdie și laptele bătut, sărează și amestecă cu o spatulă.
- Transferă amestecul în bolul mixerului pentru aluat și frământă.
- Unge un castron încăpător cu uleiul, apoi transferă aluatul în el. Acoperă cu o cârpă sau un prosop de bucătărie și lasă la dospit 50 de minute.
- Adaugă într-un castron brânza de vaci, telemeaua și un ou. Omogenizează, apoi lasă deoparte.
- Împăturește aluatul de câteva ori, ungându-l în același timp cu untură, apoi întinde-l cu făcălețul astfel încât aibă o grosime de aproximativ 1/2 centimetru.
- Taie aluatul în bucăți egale de aproximativ 6 x 6 cm. Nouă ne-au ieșit 16 în cele din urmă.
- Adaugă cam o lingură de compoziție de brânză pe fiecare din bucățile de aluat și rulează.
- Transferă rulourile într-o tavă de copt încăpătoare. Acoperă cu o cârpă sau un prosop de bucătărie și lasă la odihnit 10 minute.
- Amestecă într-un castronaș oul rămas cu laptele, apoi unge rulourile. Dacă mai rămâne din amestecul de brânză, telemea și ou, folosește-l și pe acesta pentru uns.
- Bagă la cuptor 40 minute la 185⁰C.