Dacă am mânca destule fructe și legume, nu ne-ar ajunge tuturor

destule fructe și legume Foto: iStock
Citește mai multe articole despre

Potrivit unui nou studiu, planeta nu are destule fructe și legume ca să satisfacă recomandările nutriționiștilor pentru o dietă sănătoasă.  

Cercetarea a fost publicată în jurnalul The Lancet Planetary Health. Momentan, doar 55% din populația lumii locuiește în state care au acces adecvat la destule fructe și legume. Ce înseamnă destule fructe și legume? Este vorba de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în care se stipulează că trebuie să atingem o țintă minimă de 400 de grame zilnic.

Ce soluții avem pentru destule fructe și legume?

Odată cu creșteri economice, am avea teoretic mai multe fructe și legume. Problema majoră este însă încălzirea globală. Potrivit estimărilor oamenilor de știință, până în 2050, încă 1,5 miliarde de oameni vor locui în zone insuficient aprovizionate cu necesarul de fructe și legume. Situația s-ar putea îmbunătăți dacă probleme precum risipa de mâncare sau productivitatea crescută ar fi rezolvate.

Studiul apare într-un moment în care alte cercetări demonstrează că o dietă săracă în substanțe nutritive sunt una dintre cauzele principale pentru decesul prematur. O concluzie recentă este că regimul nesatisfăcător este responsabil pentru mai multe decese în lume decât fumatul! Adică în jur de 11 milioane de decese anuale în lumea întreagă ar putea fi evitate dacă am avea destule fructe și legume accesibile.

„Dietele de la momentul actual sunt detrimentale pentru sănătatea oamenilor, dar și sănătatea planetei, iar trecerea către un regim bazat mai mult pe plante este crucial pentru a le îmbunătăți pe amândouă”, scriu coordonatorii studiului din Lancet Planetary Health.

Foarte mulți oameni consumă „calorii ieftine”, mâncăruri extrem de procesate și în același timp mănâncă mult prea mult. Toți acești factori promovează obezitatea, atât de mult încât locuim într-o lume în care suntem ba supraponderali, ba subnutriți.

Așadar, este foarte important ca industria alimentară să se concentreze pe ideea de calitate a alimentelor, și nu pe cantitate. Cât mai curând cu putință.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *