Somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb

Când vezi preparatul gata pus în farfurie, pare greu de făcut, dar adevărul e că durează aproximativ 30 de minute să-l gătești. Cartofii la cuptor, somonul în tigaie. Simplu! Sosul de smântână, brânză cu mucegai și vin alb e cel care care face diferența.
Ingrediente necesare pentru somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb
Pentru cartofi:
6 cartofi mici, tăiați în jumătăți
1 lingură ulei de măsline
sare
piper
2 crenguțe de cimbru proaspăt
Pentru somon:
2 linguri ulei de măsline
340 grame somon (2 fileuri)
2 linguri sos de soia
1 linguriță suc de lămâie
2 căței de usturoi, zdrobiți
Pentru sos:
1 lingură unt
1 linguriță ulei de măsline
1 ceapă roșie mică, tocată mărunt
¼ cană vin alb
1 linguriță zahăr
⅔ cană smântână de gătit
50 grame brânză cu mucegai
piper
Cum să prepari somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb
Pentru cartofi:
- Preîncălzește cuptorul la 180⁰C.
- Pune jumătățile de cartofi într-un vas ceramic termorezistent. Stropește-i cu ulei de măsline, presară sare și piper și adaugă crenguțele de cimbru.
- Coace în cuptor 20 de minute sau până când cartofii sunt pătrunși.
Pentru somon:
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și adaugă fileurile de somon cu pielea în jos.
- Amestecă într-un bol mic sosul de soia, sucul de lămâie și usturoiul zdrobit. Folosește acest amestec pentru a unge fileurile de somon când sunt în tigaie.
- Prăjește somonul pe partea cu piele pentru 5 minute, apoi întoarce fileurile și gătește-le câte un minut pe fiecare parte.
Pentru sos:
- Topește untul într-o tigaie, la foc mic. Adaugă uleiul de măsline și ceapa roșie. Amestecă și călește ceapa până când se înmoaie.
- Adaugă vinul alb și zahărul. Amestecă și gătește la foc mic până când vinul începe să formeze bule la suprafață.
- Adaugă smântâna de gătit și brânza cu mucegai ruptă în bucăți mai mici. Presară piper.
- Amestecă și gătește sosul la foc mic pentru aproximativ 5 minute, până când devine mai gros.
Servește somonul cu cartofi copți și sos de vin alb și brânză cu mucegai.