Somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb

  • Dificultate: Medie
  • 35 de minute
  • 2 porții

Când vezi preparatul gata pus în farfurie, pare greu de făcut, dar adevărul e că durează aproximativ 30 de minute să-l gătești. Cartofii la cuptor, somonul în tigaie. Simplu! Sosul de smântână, brânză cu mucegai și vin alb e cel care care face diferența.  

Ingrediente necesare pentru somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb

Pentru cartofi:

6 cartofi mici, tăiați în jumătăți

1 lingură ulei de măsline

sare

piper

2 crenguțe de cimbru proaspăt

Pentru somon:

2 linguri ulei de măsline

340 grame somon (2 fileuri)

2 linguri sos de soia

1 linguriță suc de lămâie

2 căței de usturoi, zdrobiți

Pentru sos:

1 lingură unt

1 linguriță ulei de măsline

1 ceapă roșie mică, tocată mărunt

¼ cană vin alb

1 linguriță zahăr

⅔ cană smântână de gătit

50 grame brânză cu mucegai

piper

Cum să prepari somon la tigaie cu cartofi copți și sos alb

Pentru cartofi:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180⁰C.
  2. Pune jumătățile de cartofi într-un vas ceramic termorezistent. Stropește-i cu ulei de măsline, presară sare și piper și adaugă crenguțele de cimbru.
  3. Coace în cuptor 20 de minute sau până când cartofii sunt pătrunși.

Pentru somon:

  1. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și adaugă fileurile de somon cu pielea în jos.
  2. Amestecă într-un bol mic sosul de soia, sucul de lămâie și usturoiul zdrobit. Folosește acest amestec pentru a unge fileurile de somon când sunt în tigaie.
  3. Prăjește somonul pe partea cu piele pentru 5 minute, apoi întoarce fileurile și gătește-le câte un minut pe fiecare parte.

Pentru sos:

  1. Topește untul într-o tigaie, la foc mic. Adaugă uleiul de măsline și ceapa roșie. Amestecă și călește ceapa până când se înmoaie.
  2. Adaugă vinul alb și zahărul. Amestecă și gătește la foc mic până când vinul începe să formeze bule la suprafață.
  3. Adaugă smântâna de gătit și brânza cu mucegai ruptă în bucăți mai mici. Presară piper.
  4. Amestecă și gătește sosul la foc mic pentru aproximativ 5 minute, până când devine mai gros.

Servește somonul cu cartofi copți și sos de vin alb și brânză cu mucegai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *