Ar trebui să mănânci ouă zilnic? Aflăm acum!

ouă zilnic ouă zilnic
Citește mai multe articole despre

Înțelepciunea populară ne spune că nu e bine să mâncăm ouă zilnic, pentru că nu sunt foarte sănătoase. Dar care este adevărul științific? A mânca sau a nu mânca ouă în fiecare zi?

Nu știu alții cum sunt, dar eu probabil că aș putea mânca ouă zilnic, dimineața, la prânz și seara, fără prea mare efort. Însă mama încă mai crede în regula care spune că dacă mănânci zilnic ouă, sănătatea ta este în pericol, mai ales datorită conținutului ridicat de colesterol. Pentru a continua să-mi încurajez dependența de ouă, m-am decis să aflu ce părere are știința despre lucrurile astea. Așa că am investigat.

Ce se întâmplă dacă mânânci ouă zilnic

Vreme îndelungată, experții în nutriție au prevenit consumatorii în legătură cu ouăle, mai ales cu gălbenușurile, pentru că acelea sunt bogate în colesterol. Și din acest motiv ar putea amenința sănătatea inimilor noastre. Dar cum rămâne cu  micul dejun? Dar cu toate bunătățile de patiserie? Cum rămâne cu dezaprobarea mea generală față de omletele făcute doar din albușuri?

Se pare că acum știm mai multe despre impactul ouălor asupra corpurilor noastre. Și concluzia legată de consumul zilnic de ouă este mai bună decât ne așteptam.

În primul rând, aflați că ouăle sunt pline de elemente nutritive, adică vitamine, minerale și proteine. Au vitamina E, luteină, seleniu și acid folic. Toate acestea au funcții cruciale în procesele organismului nostru. Îți îmbunătățesc vederea, sănătatea creierului și se luptă cu inflamația. Nici cele 6 grame de proteine găsite în fiecare ou mediu nu sunt de ici, de colo.

Cum rămâne cu colesterolul? 

În mod ciudat, colesterolul din ouă nu este atât de rău pe cum credeam. Ouăle au, într-adevăr, mai mult colesterol decât alte alimente. În jur de 185 mg într-un ou mare. Dar consumul lor nu îți crește nivelul colesterolului. Aceea e treaba grăsimilor saturate.

Explicația este destul de simplă: atunci când consumi alimente cu colesterol, tractul intestinal transformă moleculele, nu le absoarbe ca atare. În schimb, dacă consumi grăsimi saturate, ele îți vor crește nivelul colesterolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *