Cum să faci maioneză de casă

Acum poți să găsești la orice oră și în aproape orice magazin maioneză, dar, să recunoaștem, nu e nici pe departe la fel de gustoasă ca cea de casă. N-ar trebui să te sperie ideea de a face maioneză de casă, pentru că e mult mai simplu decât pare. Secretul e să amesteci cu mixerul într-o singură direcție și într-un ritm constant!

Maioneza e regina sosurilor. Gândește-te numai la ouă umplute, la salata boeuf, cartofi prăjiți, salate, la sandvișuri și burgeri și tot felul de alte preparate care devin mai bune în clipa când le pui maioneză. În loc să cumperi maioneză la întâmplare, învață să faci maioneză de casă. E mult mai gustoasă și ingredientele nu costă deloc mult.

Maioneza e un amestec de gălbenușuri, puțin suc de lămâie, muștar, ulei și un strop de sare. Secretul nu stă în ingrediete, ci în felul în care o amesteci! Atenție, e nevoie de răbdare!

Cum să faci maioneză de casă în 9 pași

1. Pregătește ingredientele

Cum spuneam, pentru a face maioneză de casă nu e nevoiă de multe ingrediente. Ba chiar sunt lucruri pe care le ai mai mereu în bucătărie. Nimic exotic sau rar întâlnit. Ai nevoie de 2-3 ouă, niște ulei – poți folosi ulei de floarea soarelui, dar e bun și cel din semințe de struguri sau cel de măsline cu o aromă mai neutră -, un strop de muștar, sare și suc de lămâie.

E important ca, atât ouăle, cât și lămâia, să fie proaspete. Dacă nu ai lămâie, din care să storci sucul, poți folosi sare de lămâie în puțină apă sau, la nevoie, oțet. Maioneza are nevoie de puțină aciditate.

Așadar, pune-ți la îndemână toate îngredientele. Cât despre ustensilele de bucătărie, vei avea nevoie de un bol mediu și de o lingură de lemn sau un mixer. Unele persoane fac maioneza de casă amestecând numai cu lingura, altele folosesc mereu mixerul.

2. Separă albușurile de gălbenușuri

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoate-le din frigider cu puțin timp înainte de a începe să prepari maioneza.

Vei folosi doar gălbenușurile, deci separă-le de albușuri. Pune albușurile deoparte și folosește-le la un alt preparat.

Ai două variante. Fie faci maioneză de casă folosind numai gălbenușuri crude, fie pui un gălbenuș fiert și restul crude. În general, ca începător, e bine să fierbi unul dintre gălbenușuri și apoi să-l dai pe răzătoare și să-l pui este cele crude. În felul acesta, îți va fi mai ușor să formezi baza cremoasă a maionezei.

3. Adaugă muștar și suc de lămâie

După ce pui într-un bol adânc gălbenușurile (indiferent că alegi varianta cu gălbenușuri crude sau pe cea cu unul fiert), adaugă puțin din lichidul acid (suc de lămâie, apă cu sare de lămâie sau oțet). De asemenea, adaugă muștarul.

Sucul de lămâie trebuie pus de la început pentru că ajută la descompunerea proteinelor din gălbenușuri și le face să devină cremoase. Gălbenușurile conțin lecitină, care ajută la legarea ingredientelor și la îngroșarea sosurilor.

4. Adaugă puțin ulei

La început, pune doar puțin ulei, câteva picături. Dacă pui prea mult, maioneza nu se va lega.

5. Începe să amesteci

Fie că folosești o lingură de lemn, fie că folosești mixerul, începe să amesteci maioneza într-un ritm constant și în aceeași direcție. Nu schimba direcția de amestecat pe tot parcursul procedeului.

6. Continuă să torni ulei treptat

După ce maioneza începe să se îngroașe, mai toarnă ulei, treptat, în fir subțire. Nu te opri din amestecat.

Cu timpul, vei căpăta experiență și dexteritate și îți vei da seama când e momentul să mai torni ulei și când să amesteci.

7. În caz de urgență, mai pune un gălbenuș!

În unele cazuri – mai ales când ești începător în bucătărie – maioneza nu se leagă. Termenul folosit este că se taie. Adică nu mai arată ca un sos cremos și omogen, ci gălbenușurile se separă de ulei. Nu te panica! Există soluții.

Sparge repede un ou și separă albușul de gălbenuș. Adaugă gălbenușul în maioneza tăiată. Acesta va acționa ca un remediu pentru maioneza tăiată și o va face să se lege din nou.

8. Adaugă apă, dacă e nevoie

Dacă observi că maioneza începe să fie prea groasă, poți adăuga câteva linguri de apă, încet și treptat, pornind de la o lingură și amestecând continuu, până când maioneza capătă consistența pe care ți-o dorești.

Maioneza ar trebui să fie cremoasă, dar moale și densă. Totuși, depinde și de preferința celui care o pregătește. Unora le place maioneza mai groasă.

9. Asezonează maioneza

Spre final, adaugă un praf de sare și gustă. Maioneza ar trebui să aibă un gust echilibrat, puțin sărat și puțin acrișor.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *