Ați auzit de blanșare? Ei bine, numele este mai complicat decât operația în sine. Este vorba de un mod de a prelucra legumele prin opărire și răcire bruscă, astfel încât să devină gustoase fără a-și pierde textura și, nu în ultimul rând, aspectul.
Era și timpul să înveți ceva atât de simplu, mai ales că uneori, când vrei să prezinți mâncarea într-un mod mai elegant, legumele fierte bine sau călite nu arată exact cum ți-ai dori. Dar prin blanșare nu se păstrează numai culoarea, ci și cei mai mulți nutrienți. Desigur, doar anumite categorii de legume sunt potrivite pentru această tehnică. De exemplu varza, broccoli, kale, conopida și chiar morcovii. Nu însă și cartofii.
Ce-ar mai fi de spus despre blanșare? O poți folosi cu succes înainte de a băga legumele spre păstrare la congelator: vor ține mai mult. Altceva? Pentru legumele cu coajă, blanșarea este numai bună ca să-ți facă mai ușoară curățarea lor. Și încă ceva: înainte de a pune legume pe grătar, blanșează-le. Vei simți diferența.
Să blanșăm deci!
1. Pune la fiert niște apă și săreaz-o (contează pentru gustul final). Pregătește-ți din timp legumele în funcție de cum le vrei: feliate, tăiate cuburi etc.
2. Până fierbe apa, pune într-un vas apă cu gheață și așază alături câteva prosoape de bucătărie pentru operațiunea de scurgere-uscare.
3. Pune legumele în apa care fierbe. Cât timp anume, depinde de legumele folosite, de cum le-ai tăiat și de cantități. Regula morcovului, de exemplu, spune că pentru morcovi este nevoie cam de 2 minute dacă sunt tăiați cubulețe, feliați sau tăiați alumette (bețișoare). Dacă morcovii sunt mici, dar întregi, vor avea nevoie de vreo 5 minute.
4. Un alt sfat ar fi să nu le fierbi pe toate deodată. Lucrează cu cantități mai mici în mai multe șarje. Sfatul ăsta este valabil mai ales dacă blanșezi diferite tipuri de legume. Întâi blanșează-le pe cele mai puțin colorate și abia la urmă pe cele în culori mai intense.
5. Transferă-le repede în apa rece. Lasă-le acolo cam tot atâta timp cât le-ai fiert. O excepție ar fi porumbul, care are nevoie de un timp dublu pentru răcire.
6. Încearcă-le să vezi dacă s-au făcut. Dacă nu sunt pătrunse, mai lasă-le încă 30 secunde, apoi încearcă din nou și tot așa.
7. La sfârșit, așază-le pe prosoapele de bucătărie pentru a le scurge de apă.