Ce instrucțiuni poți ignora din vechile rețete ale bunicii

Ce instrucțiuni poți ignora din vechile rețete ale bunicii - 1 Foto: Bruno Glätsch / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Îți plac rețetele bunicii, îți aduc aminte de copilărie și vrei să te bucuri mereu de gustul bun al preparatelor de odinioară, nu-i așa? În zilele noastre anumite sfaturi din vechile cărți de bucate sunt complet depășite sau se pot pune în practică mai ușor cu ustensilele avansate ale epocii moderne. Mulțumim tehnologiei!

Mai cerni făina?

De exemplu, de cele mai multe ori atunci când vrei să prepari ceva și ai în compoziție făină, indiferent că este vorba despre prăjituri, aluaturi sau chiar feluri principale de mâncare, în rețetele vechi este specificat că trebuie să o cerni.

Astăzi nu mai ai nevoie de clasica sită de bucătărie. La morile de odinioară, cojile care protejează boabele cerealelor (pleava) erau mărunțite împreună cu semințele, iar scopul cernerii era acela de a elimina acest gen de reziduuri. În zilele noastre, acestă operațiune se realizează industrial, înainte de ambalarea făinii în pungile pe care le găsești pe rafturile magazinelor.

Ce faci însă atunci când în preparate scrie că trebuie să cerni făina? FineDiningLovers spune că astăzi poți omite acest pas pentru că vei găsi pe piață făină de orice tip, gata cernută. Dacă nu macini tu cerealele pentru a obține făină de casă, este puțin probabil să mai ai nevoie de acest procedeu. Singura excepție este atunci când cumperi făină integrală, care evident conține tărâțe, dar se presupune că aici a fost alegerea ta.

cernerea făinii

Foto: Vlad Kutepov / Unsplash

Iar dacă ești adeptul făinii integrale, încearcă rețeta noastră de pâine cu făină integrală și ovăz și nu vei regreta!

Temperaturi și timpi de preparare

În toate rețetele, indiferent că sunt sau nu de pe vremea bunicii, vei găsi specificată temperatura la care trebuie gătit preparatul, dar și durata de gătire. Dacă în trecut bunica se ghida după felul în care arăta mâncare în cuptor sau de felul cum reacționa atunci când era împunsă cu o scobitoare de lemn, acum lucrurile sunt ceva mai limpezi. Termometrul de bucătărie este considerat de mulți un instrument opțional, dar pentru pasionați este o adevărată necesitate. Fie că este vorba despre carne la cuptor, prăjituri, produse de patiserie sau sufleuri, temperatura de coacere joacă un rol important, iar termometrul de bucătărie îți redă temperatura exactă necesară anumitor rețete. Cât despre timpi, aceștia pot fi măsurați cu precizie, majoritatea cuptoarelor (cu gaz, electrice sau cu microunde) venind cu cronometre încorporate.

Ai un pasionat de bucătărie în familie și nu te-ai hotărât ce să-i cumperi de Crăciun? Iată câteva idei de cadouri!

Aruncă, nu curăța!

Este adevărat că bunica ungea tăvile cu ulei și le tapeta cu făină, dar acum hârtia de copt te scutește de acești pași. Aceasta este o hârtie tratată special pentru a rezista la temperaturile înalte din cuptor, iar rolul ei este să împiedice lipirea preparatelor de tava în care sunt gătite. Sigur că poți regăsi și astăzi indicația de a unge tăvile cu ulei în rețete, dar hârtia de copt este un produs la îndemână, plus că te scutește de o muncă în plus atunci când trebuie să cureți tăvile.

Albuș bătut cu un robot de bucătărie

Foto: Stux / Pixabay

Cine n-are roboți… să-și cumpere

Omogenizarea ingredientelor este o indicație precisă și importantă în rețete. Dacă nu avem la îndemână un robot de bucătărie performant, putem spune că telul este un ajutor de nădejde. Și bunica îl folosea și este o ustensilă importantă, dar ce te faci atunci când ingredientele se prind în sârmele lui și îți este greu să mai amesteci? Este util, nu zice nimeni că nu, dar se pare că spatula din silicon, pe lângă faptul că te ajută să omogenizezi foarte bine, curăță vasul în așa fel încât nu vei pierde absolut nimic din compoziție.

Tu ce alți pași mai omiți din vechile rețete ale bunicii? Așteptăm părerea ta în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *