Mierea de Manuka, un antibiotic natural. Ce este și cum o alegi?

miere de manuka Imagine de Free-Photos via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Prețul mare al unui borcan cu miere de Manuka te poate face să spui pas atunci când o vezi la raft, chiar dacă ți-a fost recomandată pentru consum. Dar nu știi ce pierzi…

Mierea de Manuka este scumpă pentru că este un produs din Noua Zeelandă și vine așadar de foarte departe. Este făcută de albine care se hrănesc numai cu nectarul florilor arborelui Manuka. Acestea sunt înflorite pentru o perioadă scurtă de timp (2-6 săptămâni pe an).

Mierea de Manuka este folosită în întreaga lume, unde s-a impus datorită proprietăților sale unice și este recunoscută pentru că are un efect neașteptat în tratarea diferitelor afecțiuni. Această miere are o culoare frumoasă, un brun închis, o consistență groasă și o aromă intensă.

Cu ce se diferențiază de mierea clasică?

Mierea de Manuka în comparație cu mierea clasică conține Metilglioxal (MGO) care este prezent în florile arborelui Manuka. Deși această substanță se mai găsește și în alte tipuri de miere, cantitatea în care o regăsim în mierea de Manuka este mai mare (poate chiar de 100 de ori mai mare).

Chiar dacă în magazine se găsește destul de ușor mierea de Manuka, este foarte important să știi să citești eticheta de pe borcan pentru că nu toate sunt produse originale.

Cum alegi corect mierea de Manuka

În primul rând, pentru a alege corect mierea de Manuka este obligatoriu ca țara de origine a produsului să fie Noua Zeelandă sau Australia.

Adesea pe borcanele cu miere de Manuka vei găsi inscripționat UMF, MGO, K Factor, NPA. Fiecare în parte reprezintă sisteme de evaluare care indică concentrația compușilor activi din mierea de Manuka.

  • UMF: Unique Manuka Factor este o garanție a faptului că mierea vândută este de calitate și este un produs original. UMF măsoară metilglioxalul (MGO), Leptosperin Scoparium (arborele originar din Noua Zeelandă) și DHA, vârsta mierii. Sistemul de gradare al UMF începe de la 5+ și ajunge până la 20+, indică performanța antibacteriană și trebuie să știi că cu cât numărul crește, cu atât este mai mare puterea antibacteriană.
  • K Factor reprezintă concentrația granulelor de polen. Cu cât este mai mare acest factor, cu atât este mai puternic efectul antioxidant al mierii de Manuka.
  • Factorul NPA este cel care determină puterea enzimelor din miere în combaterea infecțiilor.

Pentru a achiziționa miere de Manuka originală trebuie să ai în vedere următoarele: să fie afișată marca UMF pe partea din față a borcanului de miere Manuka, să fie trecut numărul UMF (sistemul de gradare), să fie semnalat faptul că este un produs din Noua Zeelandă și să fie trecut numele companiei licențiate și acreditate de UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), asociație din Noua Zeelandă care protejează mierea de Manuka originală de produsele contrafăcute.

Beneficiile mierii de Manuka pentru organism

  • Mierea de Manuka a fost recent recunoscută ca fiind de un real ajutor pentru persoanele care se confruntă cu dermatita atopică. Se pare că prin aplicarea mierii pe zonele afectate se reduc considerabil simptomele.
  • Proprietățile antibiotice și antiinflamatorii ale mierii de Manuka pot contribui la tratarea problemelor stomacului sau ale intestinelor. Mierea de Manuka poate ajuta chiar și la reglarea florei bacteriene intestinale.
  • În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai des că Stafilococul auriu a devenit imun la antibiotice din cauza utilizării în exces a tratamentelor medicale. Se pare însă că mierea de Manuka îi poate veni de hac.
  • Mierea de Manuka poate fi utilizată și în cazul arsurilor sau rănilor. Aceasta poate reduce considerabil riscul de infecții și ajută la videcarea leziunilor.
  • Calciul, Fosforul și zincul sunt și ele prezente printre proprietățile mierii de Manuka. Acestea contribuie la întărirea smalțului dentar, deci mierea de Manuka poate fi utilizată și în tratarea afecțiunilor de la nivelul cavității bucale.
  • Poate cel mai cunoscut rol al mierii de Manuka este faptul că ajută la creșterea imunității organismului uman. Această miere stimulează producția de celule ale sângelui.
  • Mierea de Manuka poate ajuta la prevenirea răcelilor și a gripei sau, dacă boala deja s-a instalat, contribuie serios la reducerea timpului de vindecare.

Când ești răcit nu ai deloc poftă de mâncare, nu-i așa? Iată însă câteva idei care te pot ajuta să te pui mai repede pe picioare:

Ce să mănânci când ești răcit

  • Având atât de multe proprietăți, mierea de Manuka este utilizată și în industria cosmetică. Dacă introduci mierea de Manuka în dieta ta zilnică, studiile spun că vei observa îmbunătățiri la nivelul texturii pielii. De-asemenea este utilizată și în produsele pentru păr.

Cum se poate consuma mierea de Manuka

  • Mierea de Manuka nu se consumă pe pâine, așa cum facem cu mierea obișnuită.
  • În funcție de scopul urmărit, consumă o linguriță dacă vrei să îți ajuți sistemul imunitar, iar dacă deja te lupți cu o infecție sau viroză, atunci poți consuma două sau chiar trei lingurițe pe zi.
  • Mierea de Manuka se poate folosi și de către copii, singurele condiții sunt ca aceștia să aibă cel puțin un an și să nu fie alergici la polen.

Nu este nevoie să fie păstrată la frigider după deschidere. Aceasta se poate depozita într-un loc răcoros, iar cel mai important lucru de menționat este că, în ciuda beneficiilor pe care le are pentru organism, cel mai indicat este să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a consuma miere de Manuka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *