Frica din farfurie: cele mai ciudate fobii alimentare

Fobii alimentare Imagine de la Gerd Altmann - Pixabay
Citește mai multe articole despre

Bucătăria este un loc plin de alimente care generează temeri incontrolabile unora dintre noi. În afară de alergii și intoleranțe, anumite mâncăruri sau băuturi ne pot face rău într-un mod mult mai subtil. Vorbim despre fobii alimentare.

Înainte de toate, să nu confundăm fobia cu frica. Diferența dintre fobie și frică constă în trăsătura lor psihică: frica este un sentiment normal care ne protejează de o situație reală periculoasă, în timp ce fobia este adesea generată doar de anticiparea (gândirea) situației (ceea ce se întâmplă și în anxietate, o componentă prezentă întotdeauna în fobie).

Fobiile au nenumărate cauze, printre care și unele… alimentare. Acestea pot limita modul de viață, împiedicând persoanele care suferă de anumite fobii să încerce noi experiențe culinare sau chiar să se hrănească adecvat. În cazuri extreme, fobiile alimentare pot avea impact și asupra sănătății, determinând diete restrictive care nu conțin nutrienți esențiali.

Cum e să trăiești cu teama de mâncare?

De unde provine teama iraționale față de anumite ingrediente? Adesea, oamenii cu fobii alimentare sunt „predispuși genetic să fie anxioși, obsesivi și perfecționiști”, spune Sondra Kronberg, co-fondator și director nutrițional al Colectivului Nutriției Colaborative Nutrition Counselling Specialists din New York.

Alteori, fobiile alimentare apar în urma unor amintiri neplăcute din copilărie: de exemplu, dacă mama te-a obligat să mănânci broccoli, deși nu ți-a plăcut niciodată.

Sunt clasificate aproximativ 500 de fobii, dar oare câte fobii alimentare există? Prima dintre toate se numește cibofobie și este frica de alimente. Sitofobia, cunoscută și sub numele de cibofobie sau anorexie nervoasă, este o aversiune nejustificată și obsesivă față de alimente. Persoanele cu această fobie refuză pur și simplu să mănânce. În unele cazuri, această teamă este legată de o experiență anterioară, cum ar fi durerea de stomac sau greața și teama de a nu se repeta. Poate avea însă și implicații mult mai grave, cum ar fi pierderea în greutate și, în timp, instalarea anorexiei.

Frica din farfurie: cele mai ciudate fobii alimentare - 1

Frica din farfurie. Unora le e frică de mâncare și de foame în sine. Imagine: Pixabay

Anginofobia afectează persoanele care manifestă dificultate la înghițire, de teama de a nu se sufoca. Nu mai puțin problematice în viața de zi cu zi sunt, de asemenea, mageirocofobia, frica nejustificată de a găti și koutaliafobia sau teama de linguri.

Să descoperim ce alimente și băuturi pot cauza fobii. Despre unele există mai multe informații și studii, altele sunt încă în stadiul de descoperire și cercetare:

A

Abzicheetofobia (ramură a cibofobiei) este frica de „Cheetos”, un brand de snacks-uri.

Acerofobia – frica de alimente acre. Doar simplul gând provoacă persoanei stare de anxietate și chiar atacuri de panică.

Alatifobia este frica de sare.

Alliumfobia (din latină: „Allium” – bulb de usturoi) este frica de usturoi. Persoanele care suferă de această fobie nu suportă mirosul, și nici să se apropie de usturoi. Chiar și ceapa, arpagicul și ardeiul iute pot provoca atacuri de panică majore și anxietate la vedere, miros sau contact.

Alektorofobia – frica de pui. Dacă nu poți nici măcar să te gândești să mănânci o bucată de piept de pui, poți fi o victimă a alektorofobiei.

Anapsytikofobia (din greacă: „anapsyktiko”, care înseamnă băutură răcoritoare). Este frica de băuturile răcoritoare, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra sănătății, precum obezitatea și diabetul. Îngrijorarea subiecților care suferă de această fobie este că băuturile răcoritoare ar umple stomacul cu prea mult gaz. La baza fobiei stau și aroma, conservanții sau mirosul. Nivelurile de frică pot varia, de asemenea, în funcție de tipul de gaz/culoare.

Apionfobia – frica de pere.

Arachibutirofobia (din greacă: „arachi” – nucă măcinată și „bouturo” – unt). Este frica de untul de arahide lipit de cerul gurii. Cea mai frecventă cauză de arahibutirofobie este frica de sufocare.

Arakafobia este frica de mazăre.

Aromafobia este frica de mirodenii și mâncare condimentată. Această fobie apare cel mai adesea în urma senzației de arsură în gură, atunci când se consumă mâncare foarte picantă. Dacă persoana consumă în mod inconștient mâncare picantă, aceasta adesea scuipă mâncarea și va înghiți multă apă.

Artofobia este frica de pâine.

Asvestiofobia este frica de calciu.

B

Bagelfobia este frica de covrigi.

Bananafobia – teama de banane.

Te-ai gândit vreodată că bananele ar putea provoca teamă cuiva? Există persoane cărora bananele le provoacă un atac de panică sau o stare de anxietate. De exemplu, în cazul copiilor care au fost obligați să mănânce banane, în ciuda voinței lor. Unii subiecți au fost nevoiți să mănânce atât de multe banane, încât acestea le-au provocat neplăceri stomacale sau vărsături. Drept urmare, când ajung adulți, aceștia nu pot să vadă bananele. Alte persoane sunt deranjate de textura, aroma sau mirosul acestora. Bananafobia se poate dezvolta și după ce o persoană a alunecat pe coji de banane și a fost rănită grav.

Beikonfobia este frica de slănină.

Biafobia este frica de regulile exclusive, frica de a ți se interzice să mănânci ceva anume.

Biftekifobia este frica de friptură.

Browniefobia este frica de brownie.

Burritofobia este frica de burritos.

C

Cafefobia este frica de cafea. Această fobie este mai frecventă la copiii mici și poate fi declanșată de factori precum: vărsarea accidentală a cafelei fierbinți, refuzul de a simți mirosul. Nu suportă persoanele care beau cafea lângă ei. Există chiar și unii adulți care pot suferi de cafefobie, cauzată de motivele deja menționate, precum și de gustul amar și de arsuri în gură cauzate cândva de cafeaua fierbinte.

Frica din farfurie: cele mai ciudate fobii alimentare - 2

Ciudat, cafefobia este mai des întâlnită la copii. Imagine de la Pixabay.

Calamusfobia – frica de caramel.

Candycanefobia – frica de bomboanele pe băț.

Caramelafobia, mai puțin cunoscută sub numele de karamelaphobia (din greacă: „karamela”, care înseamnă bomboane) este frica de bomboane. Dificultatea de a mesteca bomboane tari și sufocarea sunt declanșatori ai caramelafobiei. Sau faptul că bomboanele sunt produse zaharoase.

Carnofobia (din cuvântul latin „karno” – „carne”, și „fobos” – frică) este frica de carne. Apare uneori în urma unei boli severe după consumarea cărnii, a unei experiențe traumatizante la un abator sau o măcelărie, a unui accident în timp ce se prepara carne, ca o reacție adversă la imagini sau publicitate pentru sau împotriva produselor din carne. Simplul gând despre carne poate induce panică, precum și alte reacții precum pulsul rapid, transpirația, tensiunea musculară și incapacitatea de a gândi.

Chiclefobia – frica de mestecat și de gumă de mestecat. O fobie rară care se manifestă într-o varietate de moduri. Oamenii o pot descoperi atunci când încep să se îmbolnăvească și să-i supere stomacul. Nu mai cumpără gumă, nu se mai gândesc la ea și nu suportă ca cineva să mestece gumă în preajma lor.

Chilifobia – frica de ardei iuți.

Choirinofobia – frica de carne de porc și preparate din acest tip de carne.

Chotdonkfobia – frica de hot dog.

Chimomiloufobia este frica de sucul de mere.

Cibofestinafobia este frica de mâncarea de tip fast-food.

Cocafobia – frica de coca cola.

Consecotaleofobia – frica de bețișoarele chinezești. Lungi, subțiri și, pentru unii, extrem de înfricoșătoare, bețișoarele sunt înlocuite cu degetele pe post de instrumente pentru a se hrăni.

Corporicaramelafobia (din cuvântul latin „corporis” – corp și cuvântul grecesc „karamela” – bomboane) este frica și dezgustul față de bomboanele în formă de părți ale corpului. Această fobie este mai întâlnită în preajma Halloween-ului, când se realizează mai ales astfel de bomboane.

Crustumfobia este frica de crustă (plăcintă, pizza).

Cucurbitofobia – frica de dovleci. Întrucât pot fi transformați în felinare, persoanele cu această fobie se tem că dovlecii vor prinde viață, chiar dacă asta este doar o fantezie.

Cupcakefobia este frica de cupcakes.

Deipnofobia – frica de a lua masa cu ceilalți și de a conversa. Probabil o formă de anxietate socială, persoanele cu deipnofobie se tem să ia masa cu ceilalți și să converseze în timp ce mănâncă.

E

Eggophobiusmaximusfobia este frica de ouă fierte tari sau prăjite, întâlnită la copii.

F

Fajitafobia este frica de fajitas.

Fasolifobia este frica de fasole.

Fragariafobia este frica de căpșuni.

Fructofobia este frica de fructe.

Fykiafobia este frica de alge marine.

G

Galafobia (din greacă: „γάλα“, lapte) sau lactafobia (din latină: „lacte”, lapte) este frica de lapte. Teama este dezvoltată din cauza gustului acru, a intoleranței la lactoză, bovinofobiei, deoarece laptele provine de obicei de la vacă sau există teama chiar de laptele stricat.

Garidafobia este frica de creveți.

Giaourtiofobia (din greacă „giaourti”, iaurt) este frica de iaurturi. Unul dintre motivele pentru care unii oameni se tem de iaurturi, este că acestea conțin lactoză, iar unele persoane au intoleranță la lactoză. Alte motive: iaurturile conțin bacterii (chiar dacă bune) și mirosul „îngrozitor” al iaurtului.

Gingerbreadfobia este frica de turtă dulce.

Gleifitzourifobia este frica de acadele.

Glutenfobia – frica de tot ce conține gluten.

Gustatofobia este frica de gustări.

Frica din farfurie: cele mai ciudate fobii alimentare - 3

Gustatofobia sau frica de gustări.
Imagine de la Wilfried Pohnke – Pixabay

H

Halofobia (din termenul grec „hals” – sare”) este frica de sare și de mâncare sărată. Halofobia este adesea declanșată de un gust neplăcut, foarte sărat, care ar putea să producă sete și efecte neplăcute asupra sănătății pe termen lung, precum bolile de rinichi. Halofobii mănâncă doar alimente care nu au sodiu în ele, precum fructele și legumele.

Hamburgerfobia este frica de hamburgeri.

I

Ichtiofobia – teama de pește. Peștii sunt bogați în Omega-3 și proteine ​​slabe, cu toate că oamenii cu ichtiofobie îi evită cu orice preț.

J

Jellybeanfobia este frica de a consuma bombonele din jeleu.

Junkcibofobia este teama de mâncare nesănătoasă. Oamenii se tem de anumite alimente după ce au aflat că acestea sunt nesănătoase și pot duce la obezitate și diabet, astfel încât junkcibofobia este adesea legată de obesofobie și diabetofobie.

K

Kalampokifobia este frica de porumb.

Kerasifobia este frica de cireșe.

Ketsapfobia este frica de ketchup.

Kurberifobia este frica de afine.

L

Lachanofobia (din grecescul „lachaniko” – legume) este frica de legume.

O persoană lachanofobă e posibil să fi fost nevoită să mănânce legume în copilărie, chiar dacă nu i-a plăcut gustul (ex. broccoli) și a fost poate chiar pedepsită pentru că nu și-a mâncat legumele. Sau pentru că frunzele legumelor aveau omizi sau viermi pe ele, ori poate alte insecte. Se tem că, dacă mănâncă legume, ar putea mânca din greșeală una dintre aceste „creaturi înfiorătoare” sau dacă înghit accidental o sămânță din legume, aceasta va crește în corpul lor.

Limonadafobia este frica de limonadă.

Lipofobia (din grecescul „lipos” – gras , grăsime) este frica de grăsimi. Lipofobia este adesea declanșată după ce persoana află că grăsimile pot provoca blocaje în artere, care apoi duc la atacuri de cord. În funcție de subiect, această fobie poate fi legată de elaiofobie (frica de ulei și grăsime).

Loukanikofobia este frica de un anumit tip de cârnați din Grecia.

M

Macaronifobia este frica de macaroane.

Mageirocofobia este frica de a găti.

Chiar dacă poate fi cea mai convenabilă scuză pentru a nu găti, unii oameni chiar au o teamă puternică de a pregăti mâncarea. Mageirocofobia este fobia adulților, în mare parte, deoarece aceștia gătesc. De obicei, este cauzată de o experiență neplăcută, cum ar fi să te arzi, să te tai sau să greșești o rețetă. Nu doar că nu vor să gătească, dar uneori nu acceptă nici ca alte persoane să o facă în apropierea lor.

Magionezafobia este frica de maioneză.

Metafobia (din greacă „methy”, alcool) sau potofobia (din latinescul poto, „băutură”) este o frică de alcool, precum berea și vinul. Aceste persoane evită consumul de alcool, precum și întâlnirea cu cineva care consumă alcool. O cauză comună a fricii constă în efectele alcoolului asupra comportamentului persoanei, ce implică violență și abuz.

Micofobia – frica de ciuperci. Dacă te temi că mucegaiul va crește pe tavanul tău din baie, dacă te sperie ciupercile de pe pizza sau gândul că sunt otrăvitoare și te poți sufoca, este posibil să ai micofobie.

Moscholemonofobia este frica de limes.

Moustardafobia este frica de muștar.

Muffinfobia este frica de brioșe.

N

Nachofobia este frica de nachos.

O

Oenofobia – Enofobia (de la „oenos” în greacă pentru vin) este frica de vin. Oamenii se tem de vin este pentru că acesta conține alcool, și ar putea avea efecte neplăcute. Oamenii care suferă de metafobie (frica de alcool) se tem și de vin și bere (zitofobie). Nu beau vin și evită și persoanele care beau vin, pentru a nu acționa neplăcut față de ei.

Ostraconofobia este frica de crustacee.

Ovafobia este frica de ouă.

Ovafobia este adesea declanșată din cauza experiențelor negative care implică ouă, cum ar fi spargerea accidentală a ouălor, mirosul acestora. De asemenea, poate fi declanșată în urma alergiei la ouă. Unii ovofobi chiar cred că din ouă pot ieși pui la ei acasă. Deoarece gălbenușurile au culoarea galbenă, persoanele care suferă de xantofobie (frica de galben) pot evita și ouăle.

P

Pagotofobia (din grecescul „pagoto” – înghețată) este frica de înghețată. Este cel mai frecvent declanșată din cauza senzației de înghețat în gură. Sau se mai tem că le poate îngheța corpul în interior. Întâlnită mai frecvent la copii, urmați de adolescenți.

Patatakifobia este frica de chipsuri de cartofi.

Frica din farfurie: cele mai ciudate fobii alimentare - 4

Fobie de cartofi.
Imagine de la Pixabay

 

Pemmafobia este frica de tort.

Pepperluciofobia, cunoscută și sub denumirea de pizzafobie, este frica de pizza prea picantă.

Pizzafobia este frica de pizza.

Popcornfobia este frica de floricele.

Psomifobia este frica de pâine.

R

Rigatonifobia este frica de paste rigatoni.

S

Saccharofobia – Zaharofobia (din latina „saccharum” – zahăr) este frica de zahăr și de alimente și băuturi zaharoase. Cauzele comune ale zaharofobiei includ efectele negative asupra sănătății ale zahărului, inclusiv diabetul de tip II. Suferinzii evită consumul de bomboane, prăjituri, băuturi răcoritoare și altele care conțin cantități considerabile de zahăr.

Sagiouphobia este frica de ceai.

Spaghettipofobia este frica de spaghete.

T

Tacofobia este teama de tacos.

Tiganitepatatefobia este frica de cartofii prăjiți.

Tiganopsomofobia este frica de clătite.

Tortillafobia este frica de tortille.

TuropobobiaTurophobia (din greacă: „turi” – brânză, și „fobos”- frică) este frica de brânză. Oamenii care suferă de această fobie evită să consume preparate care conțin brânză precum pizza cu brânză. Unii turofobi chiar se tem de cuvintele brânză, cheesy sau altele cu sunet similar.

V

Vaflafobia este frica de vafe.

Vanilofobia este frica de vanilie.

Vatomourofobia este frica de mure.

Voutimafobia este frica de fursecuri.

Voutyrofobia este frica de unt.

X

Xocolatafobia (de la „Nahuatl xococ”, acru sau amar, și „atl”, apă sau băutură) este frica de ciocolată. Unii oameni se tem de ciocolată din cauza gustului amar. Aceștia evită consumul de ciocolată sau produse din ciocolată, cum ar fi anumite bomboane de ciocolată sau prăjituri. Această frică este cel mai frecvent întâlnită la copiii mici și, de obicei, dispare la adolescență.

Z

Zymarikafobia (din greacă „zymarika”, care înseamnă paste) este frica de paste. De obicei, cei care suferă de această fobie au intoleranță la gluten și nu pot digera glutenul abundent din paste. De asemenea, teama pornește de la faptul că pastele conțin cantități mari de carbohidrați, ceea ce îi poate face să mănânce mai ușor mai multe alimente, și astfel să se teamă că vor deveni obezi. Zmarikafobia poate duce la obezofobie. Zmarikafobii se feresc de spaghete, anumite tipuri de pizza, salate de paste și altele care sunt sau conțin paste.

Zithofobia (din grecescul „zythos” – bere) este frica de bere. În primul rând, teama apare pentru că berile conțin alcool, un lucru absolut nesănătos. Aceste persoane se mai tem de bere nu pentru efectele consumului de bere, ci din cauza conținutului acesteia, mai ales că berile conțin drojdii de fermentație. Se tem că ar putea exista drojdii vii în beri și consumul ar determina prezența unor paraziți în organism care, la rândul lor ar duce la efecte neplăcute. Zithofobii nu numai că evită să bea bere, dar nu îi lasă nici pe alții să bea bere în apropierea lor.

 

După ce am descoperit și scris despre atâtea fobii, mă întreb: oare o să dezvolt o fobie la găsirea de fobii? Eu glumesc, dar voi, spuneți drept, ce fobii alimentare aveți sau mai cunoașteți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *