Cum să faci rântaș

Rântașul este un sos făcut din făină prăjită în grăsime, folosit pentru a îngroșa mâncărurile în care este adăugat. Bunicile noastre îl puneau în tocănițe, spre finalul procesului de gătire. Dar rântașul poate fi folosit și la sosuri sau supe.

Rântașul se face din cantități egale de grăsime și făină. Când spunem cantități egale ne referim la greutate, nu la volum! Pentru a face rântaș, poți folosi orice fel de grăsime, de la ulei la unt topit, untură sau grăsimea rămasă după ce ai prăjit bacon. Același lucru e valabil și pentru făină. Poți folosi făină de grâu sau făină specială, cum ar fi cea de orez sau de cartofi, fără gluten.

Rântașul se formează din făină și grăsime din motive ce țin de chimie. Amidonul din făină se extinde când absoarbe lichidul din grăsime și devine gelatinos. De aceea sosul se îngroașă. Pe de altă parte, grăsimea împiedică făina să facă cocoloașe. Astfel, sosul devine omogen.

Cum să faci rântaș în 7 pași

1. Pregătește ingredientele

Pentru a face rântaș, ai nevoie de grăsime și făină. Amândouă, în cantități egale. De data aceasta, noi am făcut rântașul cu unt.

Mai ai nevoie de o cratiță mică și o lingură de lemn.

2. Încinge cratița

Pornește aragazul și pune cratița pe focul setat la temperatură medie spre mică.

3. Topește untul

Pune untul în cratiță și amestecă ușor, cu o lingură de lemn, până când se topește. Ai grijă să nu se ardă.

4. Adaugă făina

Adaugă treptat făina, cântărită în prealabil, peste unt. Amestecă continuu în vas cu lingura de lemn, pentru ca făina să se încorporeze fără să formeze cocoloașe.

5. Gătește rântașul

Amestecul de făină și unt va forma o pastă, pe măsură ce amesteci. După ce făina este încorporată, trebuie să mai gătești rântașul câteva minute, pentru că nu este sănătos să mănânci făină negătită.

6. Ia rântașul de pe foc

Când rântașul are culoarea dorită, ia-l de pe foc. Dacă vrei să fie alb, atunci nu trebuie să-l ții prea mult pe foc, pentru că, altfel, va începe să devină maroniu.

7. Adaugă rântașul în mâncare

Când rântașul este gata, folosește-l pentru a îngroșa mâncarea pe care ți-ai propus să o gătești. Poate fi un sos, o supă sau o tocană. Amestecă încet rântașul în mâncare, atât timp cât încă este cald. Dacă pui rântaș rece în mâncare, poate forma cocoloașe.

Rântașul poate fi, totuși, congelat și folosit mai târziu, dar ai grijă să îl încălzești puțin după ce îl decongelezi.

 

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *