Ce să mănânci când suferi de rău de mişcare

Ghimbirul e pe lista cu ce să mănânci când ai rău de mișcare Foto: Angele J / Pexels
Citește mai multe articole despre

Suferi de rău de mișcare? Știai că există niște recomandări legate de ce să mănânci și ce să eviți înainte și în timpul călătoriilor?

„Răul de mişcare” se întâmplă atunci când creierul nostru receptează mesaje confuze: cel mai probabil se gândeşte cum putem sta locului în timp ce ne mişcăm? Cu alte cuvinte, mintea noastră primeşte de la urechea noastră internă, de la ochi şi de la receptorii tactili (pielea) informaţii care, pentru ea, sunt destul de contradictorii.

Ce este şi cum se manifestă starea de rău?

“Răul de mişcare este o afecțiune foarte frecventă a urechii interne. Este cauzată de mișcarea repetată dintr-un vehicul sau de orice alte mișcări care perturbă urechea internă. Această afecțiune este în general numită boală de mișcare. Când mergeți pe o barcă sau pe o navă, este denumită în mod obișnuit rău de mare – dar este aceeași tulburare”, explică specialiştii

Starea de rău se poate instala indiferent cu ce alegi să călătoreşti, iar cei mai predispuşi la a se confrunta cu rău de mişcare sunt copiii, femeile şi persoanele care suferă de migrenă. De altfel, răul de mişcare poate apărea sub forma unor ameţeli, dureri de cap, stări de greaţă şi de vărsături, senzaţie de slăbiciune şi paloare, transpiraţie, simptomele accentuându-se treptat. 

Alimente care ameliorează stările de greaţă

Ghimbirul

Ghimbir uscat

Imagine de siala / Pixabay

Datorită compuşilor bioactivi, cum ar fi gingerol, paradol şi shogaol, ghimbirul ne poate ajuta să ameliorăm starea de rău atunci când călătorim. În prezent, există diverse studii de specialitate care au analizat eficienţa consumului de ghimbir pentru reducerea senzaţiei de greaţă la gravide şi la persoanele care urmează chimioterapie.

De obicei, ghimbirul se consumă în biscuiţi, ca infuzie ori se administrează sub formă de capsule. Ca orice alt exces, mai mult de patru grame de ghimbir pe zi poate avea efecte adverse, cum ar fi arsurile la stomac sau iritaţiile la nivelul cavităţii bucale (mai ales dacă suferi de o alergie la ghimbir). 

Dacă eşti un iubitor de ceai, infuzia de ghimbir se prepară dintr-o rădăcină descojită, pusă în apă, la fiert, între zece şi 20 de minute, în funcţie de intensitatea pe care o doreşti. În plus, mai ai alte cinci motive pentru care să introduci ghimbirul în alimentaţia ta! 

Apa

Ce să mănânci când suferi de rău de mişcare - 1

Foto de Jana Sabeth / Unsplash

Când îţi este rău şi nu ai poftă de mâncare, este esențial să rămâi hidratat, mai ales dacă te-ai confruntat și cu vărsături. Potrivite sunt şi băuturile pentru sportivi deoarece îţi completează nutrienţii pe care organismul tău “îi risipeşte”. 

Produsele uscate

covrigei

Foto: Michael Longmire / Unsplash

Sărăţelele, covrigeii, crutoanele, rondelele de orez expandat ne ajută în combaterea stărilor de greaţă din simplul fapt că nu au un miros puternic care să ne deranjeze şi nu sunt genul de alimente care ar putea să “ne pice greu” la stomac. Cu alte cuvinte, este important să mâncăm puţin decât deloc. 

Ceaiul din plante

Ce să mănânci când suferi de rău de mişcare - 2

Foto de Manki Kim / Unsplash

Infuziile din plante sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatorii şi relaxante. Pe de o parte, nu există lucrări ştiinţifice care să demonstreze faptul că ceaiurile din plante ar putea reduce stările de rău, dar, pe de altă parte, experiența personală ne învață că ceaiul ne poate linişti pe moment. Ne putem prepara şi consuma următoarele infuzii:

  • ceai de muşeţel dintr-o lingură cu plantă uscată la 240 ml de apă caldă, lăsat între cinci şi zece minute;
  • infuzie din două linguriţe cu suc de lămâie, două linguriţe cu miere şi 240 ml de apă caldă;
  • ceai de mentă din câteva frunze de mentă zdrobite la 240 ml de apă caldă, lăsat între zece şi 15 minute;
  • ceai de chimen dintr-o linguriţă cu seminţe uscate de chimen la 240 ml de apă caldă, lăsat între cinci şi zece minute.

Aromoterapia

lamaie

Foto: Lauren Mancke / Unspalsh

Mirosul uleiurilor esenţiale de lămâie, de mentă, lavandă sau de ghimbir ne poate ajuta să ameliorăm stările de greaţă, potrivit cercetărilor de specialitate. În 2014, rezultatele unui studiu au demonstrat cum uleiul esenţial de lămâie a redus stările de greaţă ale gravidelor comparativ cu grupul de control al celorlalte femei însărcinate, care au primit un stimul cu efect placebo. 

Ce alimente trebuie să evităm?

Lasă deoparte, cel puţin pe parcursul călătoriei, mâncarea gătită. Asta pentru că mirosul ei s-ar putea să-ţi declanşeze starea de rău. De altfel, mâncarea grasă, precum prăjelile, chiar şi cea fast-food nu ar trebui consumată nici în timpul deplasărilor, nici înainte de plecare. Preparatele picante, dulciurile, băuturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua sunt alte “NU”-uri de pe lista cu priorităţi atunci când vrei să călătoreşti. 

Nu în ultimul rând, reține că este important să mănânci câte puţin şi într-un ritm încet. Un stomac gol nu face decât să accelereze răul de mişcare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *