Alimente amare: educă-te să mănânci mai des

alimente amare
Citește mai multe articole despre

Dacă atunci când te gândești la alimente amare precum broccoli ți se taie pofta de mâncare, avem vești bune! Un nou studiu arată că e foarte posibil să înveți să îți placă gustul. Desigur, totul se petrece cu răbdare, în timp. 

În urmă cu câțiva ani, plaja mâncărurilor pe care le consumam era extrem de limitată. Prietenii mei făceau mișto de mine câteodată, după ce îmi învățau tiparele. Sunt foarte mândră de felul în care am învățat să lărgesc această plajă, în timp. Mi-era teamă în general să ies din zona de confort. Și în același timp tiparele mele datau încă din copilărie și erau foarte greu de corectat. Prima oară când am mâncat sushi, nu mi-a plăcut deloc, toate aromele păreau a fi de pe altă planetă. Acum, după ce mi-am cultivat un alt fel de a mânca, încerc cam de toate. Și sushi a devenit o mare plăcere.

În prezent, încerc cu mare bucurie orice. Mai ales lucruri la care aș fi strâmbat din nas în trecut. Am devenit foarte aventuroasă din punct de vedere culinar. Oare mi-am schimbat perspectiva asupra lucrurilor, psihologic? Sau există o explicație legată de biologie?

Poate răspunsul este legat de amândouă. Mai ales când vine vorba de biologia mâncatului, un nou studiu științific, publicat în jurnalul Chemical Sense, are niște descoperiri interesante. Ne spune practic despre consumul de alimente amare că, odată ce devine mai frecvent, ți se schimbă percepția asupra lor. Și dacă le urăști, te poți educa să-ți facă plăcere.

Recomandarea noastră e să încerci această mâncare cu mușchi de vită și broccoli.

Cum te ajută consumul de alimente amare?

În primul rând, să discutăm despre salivă. Ea conține în jur de 1.000 de proteine specifice, care afectează felul în care percepi gustul mâncărurilor pe care le consumi. Orice mănânci este mai întâi dizolvat în salivă, înainte să interacționeze cu papilele gustative. Compoziția obișnuită a regimului tău alimentar determină ce proteine sunt prezente înb saliva ta. Ceea ce înseamnă că lucrurile pe care le mănânci sunt lucrurile pe care iubești să le mănânci. Deci dacă mănânci mai des alimente amare, le vei iubi mai mult.

„Ce mănânci creează semnătura în proteinele din saliva ta, și acele proteine îți modulează simțul gustului”, spune Ann-Marie Torregrosa, profesor asistent în departamentul de psihologie la Universitatea din Buffalo. Ea este și directorul asociat la Centrul pentru Cercetarea Comportamentului de Ingestie. „Am arătat în cercetări anterioare cu cobai că schimbările în dietă îți shcimbă proteinele din salivă. Acum arătăm că proteinele din salivă schimbă felul în care guști”, a adăugat ea.

Vrei să încerci arome noi cu conopidă? Încearcă această conopidă la cuptor cu tahini și miso. E imposibil să nu-ți placă.

Dar de ce alimente amare? 

Potrivit lui Torregrossa, majoritatea oamenilor au deja o afinitate pentru mâncărurile dulci, nu există prea mulți care să nu suporte gustul dulce. Dar sincopa e mult mai mare când vine vorba de alimente amare. „Variațiunea în jurul lui dulce este foarte mică”, spune ea. „Aproape oricine va iubi o brioșă, dar există o variație mult mai mare în jurul unui aliment precum broccoli. Această cercetare explică de ce există variațiunea asociată cu alimentele amare și cum îi putem convinge pe mai mulți oameni să consume broccoli în loc de brioșe”.

Desigur, broccoli ar putea fi un exemplu prost în acest caz, având în vedere că foarte mulți oameni au o genă sensibilă la gustul amar, care face consumul acestei legume crucifere o experiență cel puțin neplăcută.

Datele studiului nu ne spun exact câte alimente amare să consumăm până când gustul lor va fi pe placul nostru. Dar ne asigură că acest lucru se va întâmpla până la urmă.

Ți s-a făcut poftă de mai mult broccoli? Iată câteva rețete delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *