10 sfaturi despre ce să mănânci, să bei și să faci după masă de la un medic stomatolog

Dr. Beatrice Pătrașcu Dr. Beatrice Pătrașcu ne oferă rețeta unui zâmbet perfect și ne dezvăluie ingredientele din bucătărie care te pot ajuta să-l obții.
Citește mai multe articole despre

Una dintre cele mai mari plăceri ale vieții este să te răsfeți cu mâncărurile preferate. La acestea, se adaugă atât bucuria de a încheia masa cu un desert savuros, dar și nestăvilita poftă de a ronțăi un snack, un fruct sau o legumă.

Dacă la rețete pentru toate acestea ne pricepem de minune – și nu le ținem doar pentru noi, avem grijă să ți le arătăm în articole sau pe Social Media – a sosit momentul să invităm în scenă un specialist care să ne vorbească despre efectul alimentelor asupra dinților. 

La ce alimente putem spune mai des „Da” sau „Nu”, cum ne păstrăm sănătatea dentară impecabilă acasă și cu ce ingrediente din bucătărie putem înlocui pasta de dinți sau apa de gură, ne răspunde pe larg dr. Beatrice Pătraşcu, medic specialist în stomatologie și în laser stomatologic, fondator al clinicilor Advanced Gentle Dentist din București.

1) Ce alimente sau băuturi atacă smalțul, dentina, gingia?

Așa cum există alimente sănătoase care contribuie la menținerea sănătății cavității bucale, la fel există și alimente și băuturi nocive, care distrug smalțul dinților, îl deteriorează și distrug și favorizează apariția problemelor gingivale.

Alimentele sănătoase includ alimentele naturale, crude, nepreparate. Orice fruct sau legumă cu o textură dură și o consistență crescută, cum sunt merele, morcovii, nucile, migdalele și altele asemănătoare lor, determină atât creșterea secreției salivare, care prin pelicula formată spală și clătește dinții și întreaga mucoasă bucală, saliva conținând și mulți factori antimicrobieni și antibacterieni, cât și îndepărtarea fizică a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților în momentul masticației acestor alimente mai dure. 

Dulciurile, alimentele lipicioase, gumele de mestecat cu zahăr, chiar și fructele deshidratate ce au un înalt conținut de zahăr și o consistență care le face să adere pe suprafața dinților, favorizează apariția cariilor și a problemelor dentare. Citricile, deși recunoscute a fi niște fructe sănătoase, consumate în exces, datorită acidității lor, determină apariția de leziuni erozive care atacă smalțul.

Băuturile carbogazoase, sucurile, ceaiurile îndulcite, cafeaua cu zahăr, chiar și băuturile naturale din fructe, au un conținut mare de zahăr ce determină apariția cariilor.

10 sfaturi despre ce să mănânci, să bei și să faci după masă de la un medic stomatolog - 1

2) Ce mâncăruri sau băuturi întrețin o floră bacteriană bucală benefică?

Zahărul din alimentele și sucurile prezente în cavitatea bucală afectează și flora bacteriană. Bacteriile patogene au ca hrană carbohidrații din zahăr. Când consumul de zahăr crește, acesta influențează și proliferarea bacteriilor patogene. Acestea atacă atât smalțul dinților, cât și gingia și mucoasa bucală. Deci trebuie evitat.

Când consumul de zahăr crește, acesta influențează și proliferarea bacteriilor patogene.

Pe de altă parte, orice aliment natural și crud, mai ales legumele, conțin atât prebiotice, cât și fibre, factori esențiali în producerea unei flore bacteriene bucale sănătoase și împiedicarea proliferării exagerate a bacteriilor patogene.

3) Să vorbim despre kitul ideal de îngrijire dentară. În viziunea dvs., care este lista completă a produselor de igienă dentară de care avem nevoie zilnic?

Kitul de igienă dentară zilnică ar trebui să conțină pentru fiecare persoană o periuță dentară și o pastă de dinți adecvate pentru situația fiecărei persoane, ață dentară, duș bucal, la fel, în funcție de necesitățile individuale, și o apă de gură eficientă. 

Persoanele cu probleme parodontale avansate, retracții mari osoase și gingivale, spațieri dentare, purtătorii de punți dentare extinse și persoanele care au aparate ortodontice, necesită o grijă suplimentară și foarte minuțioasă. 

Pentru aceștia, există periuțe speciale care completează periajul dentar, periuțe interdentare, periuțe pentru furcațiile dinților, pentru a putea accesa și zonele cele mai dificil de igienizat.

4) La ce ar trebui să fim atenți atunci când ne alegem produsele de igienă dentară?

La alegerea unei paste de dinți este esențială evaluarea substanțelor conținute de aceasta. Nu toate pastele de dinți sunt la fel, cum nici compușii lor nu sunt.

Nu toate pastele de dinți sunt la fel, cum nici compușii lor nu sunt.

Triclosanul, considerat un antibacterian, a fost demonstrat în anumite studii de specialitate ca fiind o substanță ce poate determina modificări hormonale și chiar apariția unor tipuri de cancer. Prezența lui a fost depistată în sânge, urină și chiar laptele matern.

În cazul copiilor, trebuie evitate pastele de dinți care conțin fluor, acesta fiind un compus toxic, laurilsulfat de sodiu și îndulcitori cum ar fi zaharina. 

Apele de gură care conțin alcool, chiar și în cantități mici, insesizabile la nivelul gustului,  trebuie de asemenea evitate, alcoolul frecvent folosit în cavitatea bucală favorizând apariția unor tipuri de cancer ale mucoasei cavității bucale.

10 sfaturi despre ce să mănânci, să bei și să faci după masă de la un medic stomatolog - 2

5) Apa de gură este recomandată sau nu? Poate distruge mai mult decât trebuie?

Apa de gură este esențială în igiena bucală zilnică. Alegerea ei este la fel de importantă ca și cea a pastei de dinți. Pentru uz zilnic, se recomandă clătirea cu o apă de gură fără clorhexidină sau cu o concentrație mai mică de 0.5%, și este de preferat utilizarea apelor de gură fără alcool.

6) Ața și scobitorile dentare – da sau nu?

Ața dentară este foarte importantă în igienizarea spațiilor interdentare, dar poate uneori, dacă este folosită necorespunzător, să producă leziuni la nivelul gingiei. Ea trebuie introdusă lent și gradual în spațiul interdentar, fără aplicare de presiuni prea mari care ar putea răni gingia. Este recomandată folosirea ațelor dentare cerate, care alunecă și pătrund mai ușor în spațiile foarte strânse dintre dinți. 

Scobitorile este preferat să fie evitate. Ele pot nu doar să rănească gingia, dar pot cauza chiar și distanțarea dinților, în cazul în care se aplică forțe foarte mari și foarte des.

7) Guma de mestecat după masă are efect sau nu?

O gumă de mestecat fără zahăr poate fi indicată în cazurile în care nu ne putem spăla pe dinți în timpul zilei. Ea determină creșterea fluxului salivar, care favorizează îndepărtarea bacteriilor de pe dinți și determină scăderea ph-ului de la nivelul cavității bucale, care, la fel, favorizează scăderea producerii bacteriilor patogene.

8) Să zicem că într-o zi rămânem fără pastă de dinți sau apă de gură. Cu ce le putem înlocui, dintre obiectele pe care le avem în bucătărie?

Pasta de dinți are în primul rând rolul de substanță abrazivă, ce ne ajută în timpul periajului la îndepărtarea biofilmului bacterian. Aceasta, în caz de forță majoră, poate fi înlocuită cu bicarbonatul de sodiu, iar apa de gură putem să o înlocuim cu ceaiuri cu efecte antiseptice, cum ar fi ceaiul de mușețel sau ceaiul de salvie.

9) Ce recomandați: periajul manual sau periajul electric?

Orice tip de periaj, dacă este făcut în mod corect, ajută la îndepărtarea corectă a plăcii bacteriene. De cele mai multe ori, periajul cu o periuță electrică poate fi mai eficient, datorită numărului mai mare de mișcări ale perilor periuței. Tipul corect de periuță, în schimb, poate să difere de la persoană la persoană, în funcție de necesitățile și problemele fiecăruia.

10) Un sfat de îngrijire dentară pe care-l respectați în fiecare zi și de care ar trebui să ținem cu toții cont?

Periajul de seară este cel mai important periaj al zilei, el niciodată nu trebuie să lipsească, nu trebuie să dureze mai puțin de 3-4 minute și tot timpul el trebuie completat de igienizarea zonelor interdentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *