Dacă auzi peste tot că e bine să consumi cât mai puțin zahăr, nici cu sarea lucrurile nu stau cu mult diferit. Dar cum să consumi mai puțină sare, când suntem crescuți de mici cu povestea care ne spune că, unde sare nu e, nici gust nu e? Ei bine, se poate. Cu puțină atenție și urmând câteva reguli simple.
Mai multe studii au corelat consumul de sare cu riscul de boli cardiovasculare și creșterea tensiunii arteriale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea la mai puțin de 2 grame de sodiu pe zi, adică un consum mai mic de 5 grame de sare pe zi la adulți. Ca să-ți dai seama cât înseamnă, gândește-te că o linguriță de sare are 5,7 grame de sare! În prezent, consumul de sare la nivel mondial este mult peste acest nivel.
Așa că e valabil pentru toată lumea, nu doar pentru cei cu boli renale sau hipertensiune: sarea nu trebuie consumată în cantități prea mari!
Cum să consumi mai puțină sare
1. Ferește-te de alimentele celebre pentru conținutul de sare
Există unele categorii de alimente care au mult mai multă sare decât e bine să consumi. Aici intră pâinea, mezelurile și carnea care se conservă prin sărare, pizza, carnea de pui, supele și sandvișurile. De asemenea, conservele, mâncarea semipreparată și cea congelată conțin de multe ori foarte multă sare.
2. Obișnuiește-te să citești etichetele
Când citești eticheta unui produs, nu te uita numai la calorii. Nu doar acestea sunt importante! Citește conținutul de sare din produsul respectiv. Compară etichetele produselor asemănătoare și alege-l pe cel cu mai puțină sare. De asemenea, în unele magazine găsești rafturi cu produse speciale care au mai puțin sodiu.
Brânza, crenvurștii, ketchupul, lipiile sunt alimente care au multă sare, în general. Nu înseamnă să nu te mai atingi de ele, ci să le aloci un loc mai mic la masa ta.
3. Gătește mai mult acasă și gătește sănătos
În loc să-ți cumperi un sandviș de pe drum sau mâncare semipreparată pentru la birou, gătește cât mai mult acasă. Dacă îți prepari singur mâncarea, vei avea controlul total asupra ingredientelor pe care le folosești. Asta nu înseamnă să nu pui sare în mâncare, înseamnă că vei ști câtă sare ai pus și, dacă e cazul, poți să ajustezi cantitatea. De asemenea, învață să folosești ierburi aromate și condimente pentru a da un plus de gust mâncării. Nu doar sarea este cea care îmbunătățește aroma!
4. Apreciază aroma mâncării cât mai aproape de natural
Cu cât faci mai mulți pași în direcția reducerii consumului de sare, cu atât vei învăța să realizezi care e gustul adevărat al alimentelor. Treptat, papilele tale gustative se vor obișnui și vei reuși să apreciezi gustul cât mai natural al mâncării.
5. Alege porții mici la restaurant
Când mănânci în oraș, e greu să contorizezi nivelul de sodiu. Ca să mănânci mai puțină sare când iei masa la restaurant, singura variantă este să alegi porții mai mici. Deci nu mai lua platouri pentru două, trei sau patru persoane și nici meniul care are aperitiv, fel principal și desert. Dacă e posibil, încearcă să identifici felurile de mâncare mai puțin sărate.
Dacă mergi la un restaurant care îți prepară mâncarea pe loc, specifică de la început că vrei ca bucătarul să folosească mai puțină sare.