7 semințe pe care să le incluzi în dieta zilnică

Semințe asortate 7 semințe pe care să le incluzi în dieta ta Imagine: PublicDomainPictures, Pixabay

Obișnuiești să mănânci semințe? Dacă nu, îți spunem noi de ce ar trebui să le incluzi în alimentație.

Există o mare varietate de semințe cunoscute și sub denumirea de „superalimente”, datorită cantității semnificative de antioxidanți, nutrienți și beneficii pe care le aduc organismului. Astfel că acestea nu ar trebui să lipsească niciodată dintr-o dietă sănătoasă. În plus, fiecare soi de semințe are propriile sale caracteristici și poate fi combinat cu alte alimente pentru diferite mese ale zilei.

Semințele sunt bune pentru sănătate, dar este important să cunoaștem modul corect de a le păstra, pentru a ne bucura de beneficii maxime. În general, semințele trebuie păstrate în recipiente de sticlă închise ermetic și ferite de lumina directă. Semințele sunt bogate în vitamine, minerale, uleiuri esențiale, proteine, și alte substanțe de bază pentru bunăstarea organismului nostru. Pentru a obține beneficiile maxime ale semințelor, este recomandat ca acestea să fie înmuiate/hidratate sau măcinate înainte de a fi consumate. Altfel, intestinul nu le poate absorbi optim, iar organismul nu profită de ele. Sunt versatile și ușor de consumat, pot fi adăugate în preparate sau pur și simplu savurate ca gustare.

Indiferent cum alegi să le consumi, important e să o faci zilnic.

Iată 7 semințe care nu ar trebui să-ți lipsească din dietă:

1. Semințe de chia

Semințele de chia sunt bogate în vitamine și minerale. Conțin o cantitate mare de fibre (de aproximativ 10 ori mai mult decât orezul), Omega 3 (de 8 ori mai mult decât somonul), calciu (de 6 ori mai mult decât laptele), și fier (de 3 ori mai mult decât spanacul).

Au proprietăți antioxidante și un conținut glicemic scăzut. Nu conțin gluten. Pot fi adăugate în lapte și iaurt, în smoothie-uri (împreună cu cereale), salate, pâine sau prăjituri. Aroma lor delicată le face potrivite atât pentru mâncăruri savuroase, cât și pentru dulciuri.

7 semințe pe care să le incluzi în dieta zilnică - 1

Iaurt, chia și fructe, pentru un desert delicios! Imagine de gate74, Pixabay

Câteva dintre avantajele semințelor de chia:

  • Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită conținutului de Omega 3;
  • Îmbunătățesc circulația;
  • Reduc tensiunea arterială;
  • Ajută la reglarea nivelului de trigliceride din sânge;
  • Contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL);
  • Reglează nivelul glicemiei.

2. Semințe de susan

Bogat în calciu, fosfor și magneziu, susanul stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea osteoporozei. De asemenea, poate fi consumat de către persoanele care suferă de boală celiacă și diabet. Semințele de susan au un conținut bogat de fibre, calciu și proteine. Sunt utilizate, în principal, la prepararea pâinii (în compoziție sau ca decor), a biscuiților, fiind încorporate și în iaurt și brânzeturi sau servite alături de legume fierte.

Conținutul ridicat de antioxidanți ajută la scăderea colesterolului. Prin urmare, susanul este bun pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, semințele de susan sunt bogate și în minerale, vitamina B, fibre.

3. Semințe de in

Semințele de in sunt cunoscute de multă vreme pentru beneficiile lor pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de fibre (necesare pentru diferitele procese digestive), polifenoli și acid linoleic. Bogate în Omega 3, fosfor, magneziu și potasiu.

Printre beneficiile semințelor de in, amintim:

  • Previn sau reduc riscul de apariție a bolilor sistemului cardiovascular;
  • Ajută în caz de hipertensiune arterială și osteoporoză;
  • Au proprietăți purificatoare, reglează tranzitul intestinal și fortifică sistemul imunitar;
  • Promovează pierderea în greutate;
  • Ajută la reducerea colesterolului;
  • Reglează nivelul hormonilor, un aspect foarte important pentru femeile aflate în perioada menstruală sau la menopauză.

Au o aromă asemănătoare alunelor și sunt consumate, în general, măcinate. Semințele de in pot fi incluse în dietă în mai multe moduri, combinându-le cu alte ingrediente: în iaurt, salate, orez, paste, deserturi, pâine sau pur și simplu în smoothie.

4. Semințe de dovleac

Sunt o sursă excelentă de proteine ​​vegetale. 100 de grame de semințe de dovleac conțin aproximativ 54% din doza zilnică de proteine ​​recomandată. Bogate în zinc, calciu, magneziu și potasiu, acestea sunt perfecte pentru o gustare, prăjite și aromate, după gust, cu un praf de sare sau adăugând condimentele preferate. Acestea scad nivelul colesterolului din sânge și previn sau reduc riscul apariției afecțiunilor prostatei, artritei și osteoporozei.

7 semințe pe care să le incluzi în dieta zilnică - 2

Câteva semințe de dovleac vor oferi o aromă deosebită pâinii. Imagine: RitaE, Pixabay

În plus, semințele de dovleac au o concentrație mare de:

  • Vitamine din complexul B;
  • Triptofan;
  • Acizi grași Omega-3;
  • Zinc.

Semințele de dovleac sunt cunoscute pentru proprietățile antiinflamatorii, utile pentru prostată și vezică. În plus, acestea ajută la formarea și repararea țesutului muscular. Datorită conținutului ridicat de triptofan, ajută și la păstrarea echilibrului emoțional. Pot fi incluse în supe, salate, iaurt sau pot fi consumate alături de brânză.

5. Semințe de floarea-soarelui

Sunt delicioase și au o mare putere anti-oxidantă, ajutând astfel la combaterea radicalilor liberi. De asemenea, sunt renumite pentru conținutul de vitamina E, care contribuie la hrănirea pielii și la refacerea aspectului său tineresc. Bogate în seleniu, magneziu, potasiu și fosfor, dar și în vitamine din complexul B, semințele de floarea-soarelui previn bolile cardiovasculare și îmbătrânirea celulară, și promovează procesele digestive. Sunt excelente prăjite ușor în tigaie. Se pot adăuga în aluatul de pâine sau în salată.

Semințele de floarea-soarelui sunt potrivite pentru persoanele care practică un sport, pentru aportul lor de minerale și vitamine B. În plus, deoarece sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, acestea ar trebui sî fie nelipsite din dietele vegane.

Pot fi consumate natural, hidratate în prealabil, măcinate sau sub formă de piure. Evită consumul de semințe de floarea soarelui sărate, cu zahăr sau prăjite prea tare.

6. Semințele de cânepă

Sunt bogate în calciu, fier, potasiu și vitamina E. Facilitează activitatea celulelor și funcționarea corectă a sistemului hormonal. Semințele de cânepă sunt sunt una dintre puținele surse de proteine ​​vegetale care furnizează corpului toți aminoacizii de care acesta are nevoie. Sunt anti-oxidante și au un conținut ridicat de lecitină. Foarte potrivite pentru prepararea pâinii și pentru supe.

7. Semințe de rodie

Sunt bogate în potasiu, fosfor și vitamina C. Au proprietăți drenante și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Aportul de grăsimi este minim și sunt perfecte pentru a da o notă dulce – acrișoară salatelor.

 

Nu știu ce semințe ai consumat până acum, dar sper că te-am convins ca pe viitor să alegi și altele din această listă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *