5 motive să iubești semințele de chia

semințele de chia, în borcan Food photo created by freepik - www.freepik.com
Citește mai multe articole despre

Semințele de chia provin din planta Salvia hispanica și sunt înrudite cu menta. Le adorăm pentru că sunt sărace în calorii, dar extrem de gustoase în budinci cu fructe și lapte.

E ușor de înțeles de ce nu te poți sătura de bunătăți cu semințe de chia, însă dacă ai nevoie de motive suplimentare, citește în continuare. Îți va fi greu să nu le iubești după ce vei afla cât de multe pot face pentru tine și sănătatea ta.

Valori nutriționale pentru semințele de chia

  • 11 g fibre;
  • 4 g proteine;
  • 9 g grăsimi (din care 5 g sunt acizi grași Omega-3);
  • 18% calciu din DRZ (doza recomandată zilnic);
  • 30% mangan din DRZ;
  • 30% magneziu din DRZ;
  • 27% fosfor din DRZ;
  • Mai conțin: zinc, vitamina B 3 sau niacina, vitamina B 1 sau tiamina, vitamina B2 și potasiu.

Beneficiile semințelor de chia

1. Sunt bogate în antioxidanți

După cum știm, antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, care pot cauza distrugeri la nivel celular, și încetinesc astfel apariția semnelor de îmbătrânire. Pe scurt, semințele de chia sunt un elixir al frumuseții, susținând aspectul tânăr  al pielii și vitalitatea părului.

2. Au multe fibre

Asta poate însemna nu unul, ci două motive mari de bucurie: primul este sațietatea, iar al doilea – păstrarea sănătății tranzitului intestinal.

3. Sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3

Semințele de chia sunt printre puținele surse alimentare de acizi grași Omega-3 de care te poți bucura iar și iar, fără să te plictisești. De la budincă de chia la a presăra semințe de chia în salată, în iaurt, în cereale sau a le folosi chiar și la prepararea clătitelor, chia sunt un aliat al sănătății pe care te poți baza în orice moment al zilei. În plus, acizii grași Omega-3 aduc și alte beneficii importante pentru sănătate: te ajută să înfrunți depresia, îmbunătățesc somnul și diminuează riscul apariției bolilor de inimă.

4. Au proteine

Mănânci puțină carne sau chiar deloc? Asigură-ți necesarul de proteine consumând mai des semințe de chia, în orice variantă dorești.

5. Susțin sănătatea oaselor

Semințele de chia conțin nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor: calciu, fosfor, proteine și magneziu. Dacă nu ți-ai făcut un obicei din a consuma lactate, o budincă de chia din când în când sau integrarea semințelor în mesele principale ale zilei îți vor asigura necesarul de calciu pentru oase puternice, care nu se frâng ușor. Dacă adori lactatele, adaugă semințe chia în iaurt și bucură-te de beneficii duble: oase tari și un tranzit intestinal bun.

Contraindicațiile semințelor de chia

Un consum excesiv de semințe chia poate cauza probleme digestive, datorită aportului mare de fibre (constipație, diaree, balonare, crampe abdominale). Dacă organismul tău nu este obișnuit cu un conținut ridicat de fibre, introdu semințele de chia gradual în alimentație și bea cât mai multă apă.

De asemenea, dacă suferi de boli inflamatorii precum colita ulcerativă sau boala lui Crohn, e nevoie să monitorizezi cu atenție consumul de fibre și să eviți semințele de chia când afecțiunile inflamatorii au un puseu de activitate.

Semințele de chia pot interacționa cu medicamentele prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale sau gestionarea diabetului. Consultă-te cu medicul tău curant înainte de a încerca să le integrezi în dietă, pentru a te asigura că nu există riscuri.

Nu în ultimul rând, dacă știi că ai alergie la semințele de chia, cel mai bine ar fi să stai departe de ele. Simptomele alergice pot include manifestări precum vomă, diaree sau mâncărimi la nivelul buzelor sau limbii. Alergiile la semințele de chia sunt rare, însă există cazuri documentate.

Deci, te-am convins că merită să te înfrupți mai des din bunătăți cu chia? Sau le-ai inclus de mult în dieta ta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *