7 semne că nu mănânci suficiente legume

Legume Foto: Nadine Primeau / Unsplash
Citește mai multe articole despre

Te numeri printre cei care nu ar da carnea pe legume? Poate că rândurile care urmează îți vor schimba cât de cât părerea.

Nu degeaba se spune că legumele și fructele nu trebuie să lipsească din mesele principale ale zilei. În lipsa nutrienților extrași din acestea, organismul se confruntă cu o serie de probleme – nu grave, însă care pot sta în calea fericirii și a bunei tale dispoziții. Oboseala extremă, ușurința cu care uiți lucruri, părul fragil, tenul acneic încăpățânat – toate acestea pot fi puse pe seama unui consum insuficient de legume.

Iar dacă până acum legumele nu au ocupat un loc de frunte în alimentația ta zilnică, avem câteva motive pentru care ar trebui să te împrietenești mult mai mult cu ele. 7, ca să fim mai exacți!

1. Te învinețești ușor

Dacă de fiecare dată când te lovești ușor îți apare o vânătaie neplăcută pe piele, poți da vina pe aportul redus de legume. Dr. Gary Goldenberg, profesor asistent de Dermatologie la Spitalul Mount Sinai a declarat că deficiențele de vitamina C pot provoca apariția mai multor vânătăi pe corp decât este cazul. Vitamina C ajută la producerea de colagen și astfel, la vindecarea mai rapidă a pielii. Fără un aport normal, vasele de sânge sunt mai vulnerabile, ceea ce înseamnă că te învinețești mai ușor.

Consumă mai mult citrice, varză kale, broccoli, conopidă și ardei gras. Toate aceste legume sunt surse delicioase de vitamina C.

2. Te simți epuizat foarte des

Atunci când ești obosit în mod constant și nu găsești o explicație plauzibilă, aruncă o privire la alimentația zilnică. Legumele oferă  organismului nutrienți care sporesc nivelul de energie, iar dacă aceștia lipsesc din meniurile zilnice, nu e de mirare că te simți frecvent obosită.

Adaugă mai multe legume cu frunze verzi în alimentație pentru a-ți suplimenta doza de magneziu din organism și a avea suficientă energie încât să poți ține pasul cu responsabilitățile și activitățile zilnice.

3. Ai acnee persistentă

Probabil ai auzit de legătura dintre acnee și produsele lactate, dar știai că apariția coșurilor poate fi asociată și cu un consum scăzut de legume? Pentru o piele frumoasă și radiantă, trebuie să consumi mai multe legume verzi, galbene și roșii (pentru aportul de antioxidanți), plus avocado.

4. Suferi de constipație

Faptul că nu consumi suficiente legume poate cauza constipație, asta deoarece legumele sunt o sursă bogată de fibre, care te ajută să ai scaun regulat. Dintre acestea, îți recomandăm în special anghinare, avocado, broccoli și varză de Bruxelles.

5. Ți-e foame tot timpul

Fibrele, cele care te ajută să ameliorezi constipația, îți sporesc și senzația de sațietate. Dacă resimți foame la 1-2 ore după ce ai mâncat, o posibilă explicație ar fi aceea că nu ai consumat suficiente fibre la ultima masă. Încearcă să consumi mai des avocado, morcovi, sfeclă roșie, broccoli, varză de Bruxelles, anghinare.

6. Răcești des

Când nu mănânci suficiente legume, sistemul imunitar nu are suficientă putere pentru a lupta împotriva virusurilor. Pentru a te recupera mai ușor de pe urma răcelilor, consumă legume cu frunze verzi închise la culoare. Verzile Kale, Collard și Chard sunt alegeri excelente.

7. Uiți lucruri

Ți se întâmplă să uiți până și cele mai simple lucruri? Mănâncă mai multe legume! Luteina din acestea îmbunătățește funcția cognitivă și memoria. O poți obține din dovlecei, porumb, zucchini, sparanghel, salată verde, broccoli, morcovi.

Dacă observi că ți se întâmplă frecvent cele semnalate mai sus, încearcă să faci un efort conștient de a mânca mai multe legume. Îți asumi zero riscuri, dar multe beneficii substanțiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *