Cum să prăjești bacon

Extrem de celebru la americani, baconul prăjit e tot mai des întâlnit și în farfuriile românilor. Poate să completeze o mulțime de preparate și le îmbunătățește prin gust, dar și textura crocantă. Asta, dacă e bine pregătit. Așadar, află cum să prăjești bacon.

Baconul se face din fâșii de piept de porc care este pregătit, afumat și ținut la uscat pentru o anumită perioadă de timp. Chiar dacă are multă grasime, cu greu îi rezistăm, pentru că fâșiile crocante sunt aproape irezistibile. Așa că gândește-te bine înainte de a învăța cum să prăjești bacon corect, pentru că, apoi, s-ar putea să vrei să mănânci în fiecare zi! Cu ouă, paste, în salate, sandvișuri, burgeri sau frittata.

Poți să încerci să prăjești bacon și în cuptor, dar nu îți va ieși mai sănătos. În schimb, dacă-l faci pe aragaz, urmând instrucțiunile noastre, sigur îți va ieși mai crocant.

Primul sfat: alege felii cât mai subțiri de bacon!

Cum să prăjești bacon în 9 pași

1. Pune feliile de bacon într-o tigaie rece

Poți folosi o tigaie antiaderentă, una de fontă sau chiar un wok. Important este ca vasul în care prăjești baconul să nu lipească.

Pune vasul pe aragaz și așază feliile de bacon în el înainte de a porni căldura. De ce e atât de important să începi cu o tigaie rece? Pentru că, în felul acesta, baconul va deveni mai crocant și mai puțin gras.

Un alt sfat important este să așezi feliile astfel încât să fie lipite una de alta. Poți să pui destul de multe fâșii într-o tigaie, pentru că oricum baconul se mai strânge când începe să se prăjească. O să rămână destul spațiu între fâșii și le vei putea întoarce fără probleme.

2. Pornește aragazul

Dă drumul la aragaz, dar la foc mic. Nu vrei ca feliile de bacon să se ardă. Trebuie să se încălzească treptat și să lase o parte din grăsime pe fundul vasului. Odată cu încălzirea vasului, grăsimea va începe să se topească.

3. Îndreaptă feliile

Când baconul începe să se încrețească, folosește niște clești pentru bucătărie ca să îndrepți feliile și să le faci loc în tigaie.

4. Întoarce-le

Odată ce baconul începe să fie puțin crocant pe partea de jos, întoarce feliile cu cleștii. De obicei, acest procedeu trebuie repetat, ca să se prăjească uniform.

5. Scurge grăsimea

Acest pas depinde de tipul de bacon pe care îl folosești. Unele tipuri de bacon lasă mai multă grăsime decât altele.

Dacă prăjești un bacon care e mai gras și care lasă multă grăsime în tigaie, atunci ar trebui să o scurgi (sau măcar o parte din ea). Poți folosi o lingură metalică sau, dacă ai, o pipetă de bucătărie, pentru a scoate o parte din grăsimea topită. Ai grijă, grăsimea e fierbinte! De asemenea, ia foc. Așa că asigură-te că nu scurgi o parte din grăsime pe lângă tigaie, pentru că poate să ardă.

6. Nu arunca grăsimea rămasă de la bacon

Găsimea de bacon este gustoasă și o poți folosi când prăjești alte alimente. Nu o arunca. Las-o să se răcească puțin și pune-o la păstrat într-un borcan.

7. Prăjește baconul până când este gata

Întrebarea e: când e baconul gata? Răspunsul diferă de la o persoană la alta. Unora le place să întoarcă feliile de bacon de mai multe ori înainte de a termina de prăjit, ca să devină extrem de crocant. Altora le place mai puțin crocant. Așa că experimentează cu mai multe felii și observă cum îți place ție mai mult.

Totuși, există și niște reguli legate de prăjirea baconului. De exemplu, trebuie să fie maroniu peste tot. Iar carnea nu trebuie să fie crudă în vreun loc.

8. Scoate baconul din tigaie

Feliile de bacon continuă să se prăjească și după ce le scoți din tigaie. Iar asta, datorită grăsimii fierbinte. Așa că scoate baconul din tigaie un pic mai devreme decât ai crede că e gata.

9. Scurge grăsimea în exces

Dacă pui feliile direct pe o farfurie, vei vedea că sunt prea pline de grăsime. Așa că pregătește dinainte o farfurie pe care să pui prosoape de hârtie. Pune feliile de bacon prăjit mai întâi acolo, ca să se absoarbă excesul de grăsime, apoi folosește baconul în preparatul pe care vrei să-l servești.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *