Te-ai decis să mănânci mai sănătos și nu știi cum să îți alcătuieşti o listă de alimente benefice ca să poți crea un meniu săptămânal? Ți s-a recomandat să reduci carbohidrații și simți că vei muri de foame pentru că nu ai alternative?
Hai să îți explic ce sunt carbohidrații ca să poți face alegerile potrivite.
Carbohidrații sunt de două feluri
- simpli, cu eliberare rapidă, glucide rafinate, mai exact tot ce înseamnă zahăr și făină albă și toate derivatele lor (paste, produse de patiserie, dulciuri, produse rafinate și procesate etc.)
- complecși, cu eliberare lentă, care oferă energie pe tot parcursul zilei și care sunt cei mai recomandați.
Cu excepția cărnii, a ouălor și uleiurilor care nu au deloc carbohidrați, cerealele integrale, iaurtul, leguminoasele, fructele și legumele fără amidon au un aport scăzut de carbohidrați, fiind considerate benefice pentru organism și pentru menţinerea unei sănătății de fier.
Să nu cazi în capcana de a consuma mai multe produse de origine animală sau grăsimi tocmai în ideea că nu au carbohidrați. Dietele de acest fel poate dau rezultate pe termen scurt, în ceea ce privește controlul greutății, dar pe termen lung introduc dezechilibre nesănătoase.
Vei vedea schimbări importante chiar din prima săptămână de meniu fără carbohidrați „răi”. Vei avea la fel de multă energie, greutatea corporală se va schimba, tensiunea se va regla, vei observa îmbunătățiri la nivelul tenului sau al sistemul digestiv. De asemenea, este de așteptat să nu te mai chinuie anxietatea, depresiile sau insomniile.
Exemplu de meniu săptămânal cu carbohidrați benefici
Mai jos am alcătuit un meniu ușor, simplu și economic din care te poţi inspira. Dar ți-am pregătit și alte meniuri cu reţete detaliate, care abia te aşteaptă să le încerci.
Luni
- omletă din 2 ouă cu crakers de secară
- linte picantă cu salată de rădăcinoase
- supă de legume cu crutoane integrale
Marți
- iaurt cu fulgi de porumb
- mazăre cu pui şi salată
- piept de pui grill cu broccoli la abur
Miercuri
- fulgi integrali de ovăz cu lapte de migdale
- varză călită cu mămăligă
- paste de dovlecei cu sos de legume
Joi
- brânză cu roşii şi crackers de secară
- spanac cu ouă
- file de peşte cu fasole verde
Vineri
- pastă de avocado cu pâine de secară
- fasole scăzută cu salată
- orez integral cu carne slabă
Sâmbătă
- clătite din făină de migdale cu miere
- friptură de porc cu legume coapte
- tartă de brânză sărată cu legume
Duminică
- pastă de năut pe ardei rosu
- pui pe sticlă
- pizza cu blat de conopidă
Gustările dintre mese pot conţine nuci, seminţe, fructe, legume.
Sper ca după o astfel de săptămână fără produse din carbohidrați simpli, rafinați și procesați să te simți plină de energie și să îți dorești să adopți acest nou stil de viață!