Care sunt beneficiile consumului de cartofi dulci?

Cartofi dulci Imagine de Beverly Buckley de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Prima oară când am gustat cartofi dulci a fost în rețetele pe care le făceam copiilor mei. Rețetele de bebeluși abundă în preparate din cartof dulce. Am înțeles după ce m-am informat că, nu este doar hrănitor, ci și un aliment care are proprietăți și beneficii deosebite pentru organism.

Bogat în vitamine, minerale și fibre, cartoful dulce este originar din America Centrală și de Sud, în prezent fiind cunoscut în lumea întreagă.

Acest articol analizează valoarea nutritivă și beneficiile posibile pentru sănătate ale cartofului dulce. De asemenea, oferă câteva sfaturi despre încorporarea cartofului dulce în dietă, dar avertizează și asupra unor potențiale riscuri pentru sănătate.

Valoarea nutriţională a cartofului dulce crud

Cartoful dulce, crud, are următoarele valori nutriţionale pentru 100 g:

 • apă – 77,28 g
 • calorii – 86 kcal
 • proteine – 1,57 g
 • fibre – 3 g
 • carbohidraţi – 20,12 g
 • glucide – 4,18 g
 • calciu – 30 mg
 • fier – 0,61 mg
 • magneziu – 25 mg
 • fosfor – 47 mg
 • potasiu – 337 mg
 • zinc – 0,3 mg
 • sodiu – 55 mg
 • vitamina A – 709 µg
 • vitamina C – 2,4 mg
 • vitamina B6 – 0,209 mg
 • acid folic – 11 µg
 • niacină (B3) – 0,557 mg

Pe scurt, cartofii dulci sunt legume cu rădăcină de amidon care sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. De asemenea, au un conținut ridicat de antioxidanți care îți protejează corpul de deteriorarea radicalilor liberi și de boli cronice.

Beneficiile cartofilor dulci

Cartofii dulci pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Iată mai jos doar câteva dintre ele:

1. Bogați în beta-caroten

Beta-carotenul este un important antioxidant, pe care corpul îl procesează pentru a-l transforma în vitamina A. Deoarece vitamina A joacă un rol important în funcționarea organismului, lipsa acestui nutrient esențial din dietă poate deveni o problemă majoră de sănătate. Din fericire, cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta-caroten foarte absorbabil.

Intensitatea culorii galbene sau portocalii a cartofului dulce este direct proporțională cu cantitatea de beta-caroten pe care o conține.

2. Reglează glicemia și previn diabetul

Dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge și secreția de insulină sunt principalele caracteristici ale diabetului de tip 2.

Cartoful dulce poate nu numai să scadă glicemia și nivelul de colesterol LDL (rău), dar și să crească sensibilitatea la insulină.

Cu toate acestea, datele actuale nu justifică utilizarea exclusivă a cartofilor dulci în tratamentul diabetului de tip 2. Sunt necesare cercetări și teste clinice suplimentare.

3. Reduc riscul apariției cancerului

Studiile indică faptul că antioxidanții puternici ai cartofilor dulci pot reduce riscul de cancer. Însă este bine de ştiut că  cea mai mare activitate antioxidantă o au cartofii violeţi.

4. Mențin sănătatea inimii

Cartofii dulci conțin o cantitate mare de vitamina B6, care contribuie la întărirea arterelor și a vaselor de sânge.

5. Îmbunătățesc digestia

Conținutul de fibre din cartofii dulci poate ajuta la prevenirea constipației și la promovarea regularității scaunelor, pentru un tract digestiv sănătos.

Și beneficiile nu se opresc aici: cartofii dulci întăresc imunitatea, protejează sănătatea ochilor, reduc inflamațiile, sunt o sursă excelentă de mangan etc.

Sfaturi pentru introducerea cartofilor dulci în dietă

Există atâtea metode a găti cartoful dulce și de a-l folosi în rețete zilnice! Ca și cartoful obișnuit, această legumă este un aliment versatil, poate fi copt, fiert, preparat la aburi, adăugat în salate, făcut piureuri pentru copii, prăjituri sau tarte. Poate căpăta o multitudine de forme, atât în rețete dulci, cât și în cele sărate.

Pentru a te inspira poți arunca o privire pe această listă savuroasă.

Contraindicații ale consumului de cartofi dulci

Cartofii dulci sunt, în general, bine tolerați de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, sunt considerați destul de bogați în substanțe numite oxalați, care pot crește riscul dezvoltării de pietre la rinichi. Așa că mânâncă-i și pe ei cu moderație.

Acum că ai văzut câte beneficii are pentru sănătatea noastră, câte rețete gustoase poți pregăti, sperăm că vei folosi mai des cartofii dulci în preparatele copiilor și familiei tale. Te-ar interesa să producem mai multe videoclipuri cu rețete cu cartofi dulci? Așteptăm părerea ta în comentarii.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *