Cum să topești ciocolată

Dacă îți place ideea de a prepara deserturi de casă și te-ai uitat pe câteva rețete, cu siguranță ai dat și de prăjituri pentru care ai nevoie de ciocolată topită. Învață cum să topești ciocolată, pentru că e super simplu, iar rezultatul e delicios în preparatele de casă!

Dacă nu știi cum să topești ciocolată, o poți arde. Dar, dacă ești atent și nu o lași nesupravegheată, totul va fi bine. Nu e nevoie de mai mult de 10 minute, timp în care trebuie să fii prezent. Atenție! Când topești ciocolată nu se adaugă apă! Dacă faci asta, o să distrugi tot procesul chimic!

Ai de ales între două metode. Poți să topești ciocolată pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Noi îți recomandăm aragazul, dar îți explicăm ambele metode, iar alegerea îți aparține.

Cum să topești ciocolată în bain-marie

1. Rupe ciocolata în bucăți mici

Dacă rupi ciocolata în bucăți mici, aceasta se va topi mai repede. Poți folosi mâinile sau un cuțit, dacă e prea groasă.

2. Pregătește vasele pentru tehnica bain-marie

Există vase de gătit speciale pentru tehnica bain-marie, însă ele nu sunt absolut necesare. Te poți descurca fără probleme cu ce ai în bucătărie.

Așadar, pune un vas cu apă la fiert. Acest vas trebuie să nu fie foarte larg, pentru că deasupra lui trebuie să așezi, fără a atinge apa, bolul în care pui ciocolata ruptă în bucăți.

Cât despre bolul în care pui ciocolata, acesta trebuie să fie metalic sau din sticlă termorezistentă, în niciun caz nu vei folosi unul din material plastic!

Când apa de pe aragaz începe să fiarbă, pune deasupra bolul cu ciocolată.

3. Amestecă, amestecă, amestecă

Trebuie să amesteci constant în bolul cu ciocolată, până când aceasta începe să se topească. Nu te opri prea mult timp din amestecat, pentru că procesul de topire este rapid.

4. Dă focul mai mic

Când ciocolata începe să se topească, dă focul mic spre mediu și continuă să amesteci. Topirea trebuie să se producă treptat. Ar trebui să dureze între 5 și 10 minute, în funcție de câtă ciocolată topești.

5. Topește ciocolata complet

Amestecă neîncetat până când ciocolata este topită complet. Când este gata, ia-o de pe vasul cu apă fiartă. O poți folosi ca să înmoi în ea fructe proaspete, să o încorporezi în deserturi sau să ornezi preparate dulci.

Cum să topești ciocolată în cuptorul cu microunde

1. Rupe ciocolata în bucăți mici

Ca și la prima metodă, și aici ciocolata trebuie ruptă în bucăți mai mici, folosindu-ți mâinile sau un cuțit.

2. Dă ciocolata la cuptorul cu microunde

Pune bucățile de ciocolată într-un bol rezistent la microunde și dă apoi bolul la cuptor. Folosește setarea de temperatura cea mai scăzută și setează timpul la 30-40 de secunde.

Dacă folosești chipsuri de ciocolată, nu le lăsa în cuptorul cu microunde mai mult de 10-15 secunde, pentru că se pot arde.

3. Amestecă!

Scoate bolul din cuptor și amestecă bine ciocolata cu o spatulă sau o lingură de lemn.

4. Dă iar la cuptor

Pune bolul din nou în cuptorul cu microunde, de data aceasta pentru 10-15 secunde.

5. Amestecă și repetă

Continuă să scoți ciocolata din cuptor, să o amesteci și să o dai iar la cuptor pentru intervale de 10-15 secunde, de câte ori este nevoie până când ciocolata este topită complet.

Totul depinde de cantitatea de ciocolată pe care vrei să o topești. Ciocolata este topită când are o consistență cremoasă și nu mai sunt în ea bucăți netopite.

Procedura care presupune cuptorul cu micounde poate părea mai simplă, dar a scoate și a da din nou la cuptor bolul poate fi agasant.

Orice metodă ai alege, îți recomandăm să încerci mai întâi cu o ciocolată mai ieftină, până când îți dai seama cum trebuie să procedezi.

De asemenea, ține cont de faptul că ciocolata neagră se topește mai ușor decât cea cu lapte!

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *