Confuzia dintre intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din lapte de vacă

Lapte dulce în recipiente transparente Imagine de Couleur de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Am observat în jurul meu tot mai mulți oameni având intolerante alimentare și mai ales copii, cu alergii la proteinele din lapte de vacă (APLV).  Totodată, remarc că unii oameni și mai ales, mamele în parc, confundă intoleranța la lactoză cu alergia la proteinele din lapte și spun deseori că, reacțiile pe care le au copiii lor, se datorează lactozei din lapte, nicidecum la proteinele din acesta. Cele două afecţiuni sunt diferite chiar dacă au unele simptome comune. Alergia la proteinele din lapte este mai gravă şi radicală. Pe când intoleranţa la lactoză este ceva mai permisivă şi nu are simptome atât de îngrijorătoare.

Voi încerca să lămuresc care este diferenţa dintre lactoză și alergia la proteinele din lapte, ca să nu mai existe riscul de a le confunda. Cele două afecțiuni au cauze și tratamente diferite, așa că e bine să clarificăm aceste noțiuni.

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la anumite alimente, considerându-le dăunătoare. Sistemul imunitar contribuie la apărarea organismului de patogeni. În cazul alergiilor, acesta crede că anumiți compuși din alimente nu sunt benefici pentru organism și apar o serie de simptome grave, care pot duce până la șoc anafilactic și moarte.

Ce este intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză nu este cauzată de sistemul imunitar. Intoleranța la lactoză este cauzată de un deficit de lactază, o enzimă necesară pentru a descompune lactoza, adică „zahărul” din lapte și din alte produse lactate. Lactoza contribuie la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la absorbția calciului.

Intoleranța la lactoză este mai frecventă decât alergiile la proteinele din lapte, durează mai mult pentru a se dezvolta și poate apărea în orice moment al vieții. De asemenea, intoleranța la lactoză apare foarte rar la copii, în primii 5 ani de viață, este mult mai frecventă la adulţi. Aceasta afecţiune poate apărea şi în urma unui dezechilibru al sistemului digestiv.

Simptomele intoleranței la lactoză

Simptomele intoleranței la lactoză se dezvoltă de obicei în câteva ore de la consumul de alimente sau băuturi care conțin lactoză.

Acestea pot include:

  • diaree
  • balonare
  • crampe de stomac

Soluții pentru cei cu intoleranță la lactoză

  • evitarea produselor care conțin lactoză
  • consumarea altor produse care au în compoziție calciu și proteine: sucul de portocale, peștele cu oase comestibile (somon, sardine), anumite nuci (migdale, alune braziliene), semințe de susan, fructe uscate (caise, smochine), legume cu frunze verzi (broccoli, spanac) etc.

De menționat că majoritatea iaurturilor, cu culturi active de bacterii, sunt bine acceptate de majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză, pentru că bacteriile din compoziție își produc propria lactază, ceea ce facilitează descompunerea lactozei atunci când aceasta ajunge în tractul digestiv uman.

Ce este APLV( sau alergia la proteinele din lapte)

Alergia la lapte se întâmplă atunci când organismul nu răspunde corespunzător la proteinele din lapte și cauzează reacții alergice. Cele trei proteine din componența laptelui de vacă sunt responsabile pentru aceste alergii. Este vorba despre lactalbumină, beta-lactoglobulină și cazeină. Este o afecțiune comună în rândul copiilor, mai ales în primul an de viață. Poate apărea brusc sau poate fi o alergie întârziată, greu de depistat. Cei care suferă de eczemă, în cele mai multe cazuri suferă și de alergia la proteinele din lapte.

APLV trebuie luată în serios, este o afecțiune cu o multitudine de simptome grave, care afectează traiul copilului și a celor din jur și chiar poate pune viața în pericol, dacă nu sunt eliminate toate alimentele care conțin lapte și derivatele acestora, chiar și urmele de lapte din procesul de fabricație al alimentelor. Aceasta problemă de sănătate îţi schimbă radical stilul de viaţă şi modul de a te hrăni. Devii mult mai conştient şi selectiv.

Simptomele alergiei la proteinele din lapte

Cele mai dese întâlnite simptome sunt cele de la nivelul pielii, care sunt foarte greu de vindecat (erupții cutanate, urticarie, piele uscată, descuamare), simptome privind sistemul digestiv (diaree, constipație,vomă, reflux) și cele de la nivelul respirator (tuse, curgerea nasului, respirație șuierătoare, strănut).

Soluții pentru cei cu alergie la proteinele laptelui de vacă

  • Eliminarea completă a tuturor produselor care conțin lapte de vacă sau, dacă sunt alergii încrucișate, și a altor tipuri de lapte animal, ba chiar şi carnea de vită
  • Consumul de fructe și legume
  • Evitarea produselor ambalate și procesate pentru că pot fi contaminate cu lapte
  • Repararea florei intestinale și reducerea inflamației intestinelor

Chiar dacă pare complicat să trăieşti cu intoleranţe sau alergii şi te simţi limitat în crearea unor meniuri speciale, din proprie experienţă ştiu că adoptarea unui stil simplu de viaţă şi un bun management al cumpărăturilor te scapă de multe griji şi nici nu vei simţi că ai anumite restricţii.

În plus, internetul abundă în reţete specifice pentru cei care nu pot consuma lapte de origine animală.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Un comentariu

  1. Pingback: Mituri demontate: Lactatele - Oana Fara Gluten

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *