Cum să faci clătite cu cacao

Cum, încă nu știi să faci clătite (crepes la francezi)? Acest lucru trebuie remediat imediat. Nu de alta, dar este păcat. Este păcat pentru că sunt ușor de făcut și le poți umple cam cu orice vrei tu. Aluatul se poate păstra bine câteva zile, așa că, după ce îl prepari, poți să faci clătitele când ai tu chef.

Mulți dintre noi am tot mâncat clătite încă din copilărie. Erau umplute cu dulceață sau cu gem și nu le vom uita niciodată. Însă clătitele pot fi umplute și cu alte amestecuri, dulci sau nu, pe bază de ciocolată, frișcă sau în compoziția cărora intră fructe (proaspete sau la conservă). Pot fi umpluturi pe bază de brânză, cu carne, verdețuri etc. Deci clătitele nu există numai ca desert, ci și ca aperitiv, garnitură sau chiar fel principal. Oricum, înainte de a te apuca să experimentezi cu umplutura, începe prin a învăța să faci clătitele propriu-zise.

Ingredientele de bază pentru un aluat neutru: 1.5 căni făină, 2 căni lapte, 2 ouă, 1 linguriță de sare și doar un pic de ulei. În aluat se mai pot adăuga zahăr (tos sau pudră), cacao etc, se pot folosi diverse tipuri de făină, cu sau fără gluten, se pot adăuga arome, condimente. În cazul de față vom mai pune în aluat 2-3 linguri de zahăr pudră și un pic de cacao (cam 1 lingură). În rest, vom păstra rețeta cât mai simplă.

Instrumentar: tigaie, tel, castron, polonic pentru turnat aluatul, spatulă.

1. Pune tigaia la încins la foc potrivit spre mare.

2. În castron, adaugă făina, laptele, ouăle și sarea. Tot acum este momentul să adaugi și ingredientele suplimentare pentru gust și aromă, dacă este cazul. Noi vom completa cu zahăr pudră și cu un pic de cacao. Amestecă cu telul până obții un aluat subțire și omogen. Aluatul nu trebuie să aibă cocoloașe.

3. Unge tigaia cu ulei. Atenție, trebuie doar unsă! Dacă rămâne prea mult ulei în tigaie, fă bine și varsă-l în ceva.

4. Cu polonicul pentru clătite toarnă o porție de aluat în tigaie. Fă asta cu o mișcare circulară. Vrem ca aluatul să acopere tot fundul tigăii într-un strat subțire. Dacă este nevoie, înclină ușor tigaia folosind o mișcare circulară astfel încât aluatul să se întindă. Dacă rămân locuri neacoperite cu aluat, completează, dar fă-o repede.

5. Las-o cam 2-3 minute; o să înceapă să se umfle pe alocuri, formând mici bule. Atunci când aluatul s-a întărit, trebuie întoarsă. Poți să faci asta cu o spatulă. Îți trebuie un pic de exercițiu, dacă vrei să o arunci în sus direct din tigaie. Poți încerca chiar acum, însă riști să pierzi clătita. Sfat: folosește spatula acum; toate la timpul lor. Dacă totuși ai aruncat-o și ți-a ieșit… chapeau bas!

6. Las-o tot cam 2 minute și pe partea cealaltă, apoi înclină tigaia astfel încât foaia pentru clătită să alunece, mulțumită peliculei de ulei, într-o farfurie întinsă.

7. Continuă. Dacă este nevoie, mai adaugă puțin ulei. Nu uita să le verifici să nu se ardă, ridicându-le ușor cu spatula. Tigaia este deja foarte încinsă și cele 2 minute s-ar putea dovedi prea mult.

8. Unge clătitele cu umplutura preferată și rulează-le.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *