Cum ne influenţează sănătatea intimă ceea ce mâncăm?

sanatate intima Foto Timothy Meinberg / Unsplash
Citește mai multe articole despre

O dietă sănătoasă ajută sistemul imunitar să facă faţă mai bine bacteriilor „rele”. Este la fel de important să acordăm atenţie sănătăţii intime, aşa cum alegem să avem grijă de inimă, de sistemul digestiv, de piele sau de păr.

Cu alte cuvinte, anumiţi compuşi din alimente şi băuturi ajută la menţinerea echilibrului pH-ului vaginal. O floră vaginală dezechilibrată poate lăsa „teren liber” pentru bacteriile „rele” care, la rândul lor, pot determina infecţiile vaginale.

Alimentaţia potrivită

Probiotice şi prebiotice

Probioticele se pot găsi fie în anumite tipuri de alimente, fie sub formă de suplimente. Acestea sunt microorganisme vii care menţin sănătatea sistemului digestiv, mai ales că vin în ajutorul probioticelor care există deja, în mod natural, în tractul intestinal.

În afară de suplimente, aceste microorganisme se găsesc în alimente fermentate precum iaurt, chefir, murături (în saramură), kimchi – mâncare tradiţională coreeană – şi ceai kombucha – un tip de băutură fermentată. Prin urmare, alimentele bogate în probiotice ajută nu doar sistemul digestiv, ci şi menţin echilibrul pH-ului vaginal. Iată de ce este important să ai în vedere eticheta produselor de iaurt şi ce anume atrag atenţia specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori (APC).

Bacteriile bune au nevoie, la rândul lor, de „hrană” pentru a putea supravieţui. Prebioticele sunt fibre solubile care nu pot fi digerate în stomac, astfel că devin „mâncare” pentru probiotice. Acestea se găsesc în alimente precum ceapa, sparanghelul, usturoiul, cerealele integrale sau bananele.

Alimente din soia

Produsele din soia, brânza tofu, seminţele de susan, humusul, usturoiul sau pâinea cu cereale sunt printre cele mai bogate alimente în estrogen. De altfel, estrogenul reprezintă hormonul feminin care are rolul de a menţine mucoasa vaginală sănătoasă, iar dacă nivelul de estrogen este unul scăzut, poate deveni principala cauză a producerii de uscăciune vaginală.

Părerile specialiştilor sunt împărţite, astfel că există studii care confirmă beneficiile alimentelor din soia pentru sănătatea vaginală, în timp ce alte cercetări nu au descoperit niciun avantaj în urma consumului lor.

„În cazul femeilor care care au fie personal, fie în istoricul familial cazuri de cancer la sân, produsele din soia nu sunt recomandate”, explică dr. Taraneh Shirazian, asistent universitar, specializare obstetrică-ginecologie la Centrul de Sănătate Langone din New York. 

Alte categorii de persoane care au restricţie la aceste tipuri de produse sunt cei care suferă de hipotiroidism şi bebeluşii care sunt alăptaţi cu formulă de lapte pe bază de soia. De asemenea, este necesar ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să ceară părerea medicului lor în ceea ce priveşte consumul de produse din soia.

Alte produse pe care le poţi introduce în dieta curentă sunt:

  • seminţe, migdale, nuci;
  • ulei extra virgin de măsline, ulei de cocos;
  • fructe cu conţinut scăzut de zahăr;
  • citrice;
  • legume cu frunze verzi;
  • peşte;
  • avocado etc.

Cu atât mai mult, există alimente mucegăite pe care le putem consuma şi cele pe care este necesar să le evităm. Atenţie la nuci şi alune căci despre ele este vorba!

Băuturi sănătoase

Suc concentrat de merişoare

Sucul concentrat de merişoare este o sursă bogată de antioxidanţi care ajută la prevenirea şi combaterea infecţiilor tractului urinar (ITU), potrivit cercetătorilor. Rezultatele unui studiu efectuat în 2016 şi publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică au demonstrat cum sucul de merişoare a scăzut rata de apariţie a ITU în cazul femeilor care se confruntaseră recent cu o astfel de problemă.

De altfel, există un anumit tip de compuşi din merişoare care ajută vezica urinară să fie mai rezistentă împotriva bacteriei E. coli, cea care apare de obicei în infecţia tractului urinar.

Apă

Apa ne ajută să rămânem hidrataţi corespunzător. Fiecare lichid pe care îl eliminăm – la toaletă -, ne va ajuta să ţinem departe bacteriile „rele”, înainte ca acestea să aibă ocazia de a se instala şi de a produce o infecţie.

Obiceiuri alimentare dăunătoare sănătăţii intime

Potrivit specialiştilor, alimentaţia nesănătoasă oferă ocazia infecţiilor fungice de tip Candida să se „hrănească” şi să se desfăşoare. Pentru a le „înfometa”, este potrivit să reducem consumul următoarelor produse dăunătoare:

  • dulciuri;
  • alcool;
  • anumite alimente precum cartoful sau porumbul;
  • fructele cu conţinut mare de zahăr;
  • cereale care conţin gluten;
  • alimente procesate, cum ar fi margarina, de pildă;
  • siropuri, miere;
  • băuturi acidulate etc.

Pe lângă o dietă echilibrată, este de preferat să avem în vedere şi controlul de rutină, efectuat periodic, dar şi minime reguli de igienă intimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *