Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale - 1
Citește mai multe articole despre

Mai sunt doar câteva zile până la Înviere și probabil că deja te gândești cum să vopsești ouăle de Paști, ce culori să alegi și, mai ales, ce tip de vopsea. Ce-ar fi ca anul acesta să renunți la pliculețele din magazine și să folosești culori cu adevărat naturale?

Vopsitul ouălor de Paști era una dintre marile plăceri din Săptămâna 23Mare pe vremea când eram copii. Uneori desenam pe ouă modele folosind ceară topită, apoi le dădeam drumul în lichidul roșu și le fierbeam până când, pe testate, erau fierte bine. Alteori, le legam în ciorapi subțiri de damă, fixând pe interior frunze de plante, astfel încât să avem modele frumoase după ce le scoteam din vopseaua de un roșu intens. Pe vremea aceea, carminul era cam singura vopsea de ouă disponibilă în magazine. Bunica punea, uneori, și vopsea de lână, luată de la vreo vecină. Evident că nu era o alegere bună, dar noi nu ne făceam pe-atunci griji despre cât de toxice sunt substanțele care pătrundeau prin coaja de ouă și, poate, influențau și albușul și gălbenușul.

Pe-atunci vedeai foarte rar ouă vopsite în galben, verde sau albastru și, când dădeai cu ochii de ele pe la vreun copil, le priveai cu admirație. Lucrurile s-au schimbat și acum găsești tipuri diferite de vopsea, în culori variate, aurii sau mate, o mulțime de abțibilduri și decorațiuni pentru ouăle de Paști.

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Însă lucrurile s-au schimbat încă o dată și, acum, devenim din ce în ce mai conștienți de importanța pe care o au toate substanțele pe care le consumăm, într-o formă sau alta. Căutăm alternative cât mai naturale și încercăm, în măsura în care e posibil, să ne ferim cât mai mult de chimicale și coloranți artificiali.

Dacă vrei să iei în considerare alternativele mai sănătoase în ceea ce privește mâncarea, atunci ar fi bine să știi și cum să vopsești ouăle de Paști în culori naturale, fără chimicale. Această schimbare de alegere nu va diminua bucuria de a vopsi ouă în roșu sau alte culori. S-ar zice că bucuria tradițiilor e, deocamdată, singura constantă.

Cum să vopsești ouăle de Paști fără chimicale

Dacă vrei să știi cum să vopsești ouăle de Paști în culori naturale, află că există, în unele magazine, vopsea naturală. Dar noi te sfătuim să încerci o variantă și mai sănătoasă de-atât, respectiv să fierbi în apă diferite coji de legume sau mirodenii, în care să vopsești apoi ouăle.

Albastru

 

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale - 2

Ca să obții culoarea albastră, fierbe varză roșie în apa în care fierbi, mai apoi, ouăle. Poți, de asemenea, să tai un sfert de varză roșie în bucăți mai mici și să o pui într-un litru de apă fiartă, împreună cu două linguri de oțet. Așteaptă să se răcească lichidul, scoate bucățile de varză și apoi folosește lichidul ca să vopsești ouăle. Pentru un albastru mai închis, ouale trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ca ouăle să iasă în nuanțe de albastru, trebuie să folosești ouă cu coajă albă. Dacă folosești ouă cu coajă maronie, ouăle se vor face verzi.

Verde

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Ca să obții o culoare verde pal, fierbe spanac sau câteva linguri de spirulina în apă, apoi fierbe tot acolo ouăle. Dacă vrei, poți să faci suc din verdețuri, să amesteci acest suc cu oțet și să folosești ulterior amestecul ca pe o vopsea obișnuită, în care să scufunzi ouăle deja fierte.

Roșu sau roz

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Sucul de rodie colorează ouăle și la fel face și sucul de sfeclă. Fierbe ouăle bine, apoi scufundă-le în acest suc, eventual lasă-le peste noapte în el. Nu te sfătuim să fierbi ouăle direct în suc de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja și va colora și albușul oului.

Dacă vrei o metodă mai rapidă, amestecă sucul de rodie sau sfeclă cu apă, apoi folosește acest amestec lichid ca să fierbi ouăle în el. Sau răzuie o rodie curățată de coajă și fierbe-o în două căni de apă pentru 20-30 de minute. Strecoară lichidul, amestecă în el o lingură de oțet și folosește-l ca pe o vopsea obișnuită.

Violet

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Ca să obții ouă în mai multe nuanțe de violet, zdrobește afine sau struguri negri și amestecă-le cu apă, apoi fierbe ouăle în acest amestec pentru 30 de minute sau până când ouăle sunt fierte bine.

Galben

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Cum să vopsești ouăle de Paști ca să îți iasă galbene? Adaugă turmeric sau șofran în apa fiartă, în care gătești și ouăle până când se întăresc bine. Dacă vrei, poți să fierbi aceleași mirodenii într-o cantitate mai mică de apă, apoi lași apa să se răcească, pui niște oțet și îl folosești ca pe o vopsea obișnuită.

Portocaliu

Cum să vopsești ouăle de Paști folosind culori naturale

Fierbe în două căni de apă cojile de la șase cepe galbene, strecoară, lasă lichidul să se răcească și amestecă-l cu două-trei linguri de oțet. Apoi, vopsește ouăle.

Dacă vrei o nuanță de portocaliu care să fie mai spre cărămiziu, poți adăuga boia dulce – două linguri de boia la o cană de apă. Apoi procedezi la fel, fără a uita să pui și oțet.

Notă:

Acestea sunt soluțiile noastre legate de cum să vopsești ouă de Paști în mod natural. Ține cont că, cel mai probabil, vei obține culori pastel, nu culori intense. De asemenea, culoarea depinde și de coaja ouălor pe care le vopsești.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *