Alegerea produselor sezoniere pe tot parcursul anului are potențialul de a ne reduce la minimum expunerea la conservanți, de a ne oferi fructe și legume care sunt mai „bogate în nutrienți” și chiar de a ne reconecta corpul cu ciclurile naturii.
Suntem în plină iarnă și cu toate acestea când intrăm în supermarket este imposibil să ne dăm seama ce anotimp este, cu excepția sărbătorilor, când apar decorațiuni specifice. La fel, frigiderul nostru nu face deosebirea între sezoane. Mâncăm ce vrem, când vrem fără să ținem cont de nimic. Totul este la dispoziția noastră! Dar e bine?
De ce este important să consumăm alimentele în sezonul specific lor
Mâncând alimente în sezonul lor, corpul știe să își asigure singur detoxifierea naturală, fără să fim nevoiți să apelăm la suplimente scumpe. Organismul este astfel capabil să se regenereze și să fie plin de vitalitate. Corpul uman este perfect adaptat la natură și știe ce să folosească din produsele fiecărui anotimp, dar omul modern a denaturat mult acest mod de a se hrăni și consecințele negative încep să se vadă.
Știm prea bine că mâncarea noastră circulă sute, poate chiar mii de kilometri și că este conservată cu dioxid de sulf ca să fie oprit procesul de coacere sau alterare. Faptul că găsești căpșuni sau ananas în plină iarnă, știind că acestea sunt produse care se culeg în martie-august, ar trebui să ne ridice multe semne de întrebare.
Este indicat să consumăm alimente locale?
Normal că da! Să consumi alimente produse în zona ta, să încurajezi producția gospodăriilor sustenabile, îți va aduce doar beneficii și ție şi comunității de care aparții. Dacă ai norocul să ai și o bucată de pământ pe care poți cultiva chiar tu propria hrană, atunci lucrurile devin încă și mai simple și mai sănătoase.
Nu este greu să consumi alimente locale dacă ieși un pic din zona ta de confort! Ai nevoie doar de un ghid ca să poți alege alimentele de sezon și rețete adaptate acestora. Cert e că te vei simți revigorat și sănătos dacă iei în considerare acest plan și te implici mai mult în alegerile tale alimentare.
Ghid de alimente pentru fiecare sezon
Primăvara
În timpul primăverii totul revine la viață, inclusiv fructele și legumele. Așadar, aceasta este perioada anului ideală pentru legumele proaspete, mai ales cele cu frunze, verzi. După perioada iernii, cu mâncărurile ei grele, o reînnoire a meniului și o purificare a organismului prin legume detoxifiante și pline de nutrienți, este tot ceea ce ai nevoie! Primăvara, farfuria ta trebuie să fie plină de verdețuri ca urzică, lobodă, rucola, sfeclă, salată, mărar, pătrunjel proaspăt și busuioc.
Alte alimente binefăcătoare de primăvară, ce purifică trupul și îl pregătesc pentru lunile mai calde de vară, includ asparagus, citrice – precum lămâia și grepfrut -, praz, anghinare, fasole mung și broccoli. De asemenea, germenii încolțiți din cereale sunt o alegere perfectă.
Vara
Aceasta este perioada anului în care trebuie să profităm la maximum de căldură și să mergem la… cules de fructe. Să căutăm fructe și legume răcoritoare și să le consumăm de preferință crude pentru un efect sporit de vitaminizare a corpului. Acestea includ toate fructele sălbatice și comestibile de pădure, pepenii, cireșele, căpșunile; legume precum dovleceii, roșiile, măcrișul, castraveții, ardeii și porumbul.
Stați departe de alimente grele în această perioadă pentru a evita supraîncălzirea și a îngreuna corpul cu toxine.
Toamna
Toamna este un anotimp al abundenței și ne dăruiește atâtea alimente care pregătesc organismul pentru vremea rece ce urmează. Pe măsură ce frunzele devin aurii, profitați din plin de fructele dulci și zemoase, merele, perele, gutui, strugurii, prunele, și legume diverse cum ar fi morcovii, usturoiul, ceapa, ciupercile sălbatice, dovlecii, cartofii și verdețurile de un verde întunecat. În acest anotimp, corpul nostru știe intuitiv că are mare nevoie să consume alimente bogate nutritiv. Consumați-le crude și conservați cât puteți din recoltele locale pentru zilele grele de iarnă.
Iarna
În anotimpul rece, cu zăpadă, alegem alimente care se digeră mai lent și care încălzesc corpul. Cea mai bună alegere sunt rădăcinoasele, morcovul, cartoful, păstârnacul , ceapa și usturoiul, dar și cerealele precum hrișca sau nucile și semințele. Salatele de crudități însoțind o mâncare de leguminoase vor face ca prânzul tău să fie nutritiv și sănătos.
Bunicii noștri mâncau alimente de sezon pentru că nu aveau de ales. Ei munceau un an întreg ca să își procure hrana, anotimp după anotimp. Noi facem alegerile în funcție de educația, informațiile și convingerile noastre. Consumând alimente specifice sezonului, și lăsându-ne astfel corpurile să se reconecteze cu natura, este alegerea care ne va întări atât sănătatea fizică și psihică, cât și starea emoțională.
Alimente simple, diverse, proaspete și locale sunt punctele-cheie în formarea meniurilor sănătoase pentru noi și familiile noastre.