Goji – fructul longevității

Fructe goji uscate Imagine de Susana Martins de la Pixabay

Goji, aceste super-fructe de pădure, cu o lungă istorie de utilizare în China, au importante beneficii pentru sănătatea noastră. Cu gustul lor dulce acrișor, stafidite, folosite în diverse preparate, simple sau sub formă de suc, reprezintă un super-aliment care trebuie consumat cât mai des.

Fructele goji provin din Asia, deși unele specii pot fi găsite și în America de Nord. De ceva timp, și pe pământ românesc se cultivă fructe goji și se exportă cu succes.

Fructele de goji sunt adesea numite superalimente, deoarece conțin polizaharide, beta-caroten și zeaxantină. O să vedem mai departe ce efecte au fiecare.

Tipuri de fructe goji

  • Goji tibetan (Lycium barbarum) pentru consum, bogat în nutrienți.
  • Goji chinezesc (Lycium chinense) pentru industria farmaceutică, naturală, pentru suplimente, produse cosmetice etc.

Cercetătorii au investigat beneficiile pentru sănătate ale fructelor de goji, deoarece popularitatea acestor mici fructe a crescut mult în ultimii ani. Beneficiile lor variază de la efectele anti-îmbătrânire până la reglarea glucozei și sprijinirea funcției imune.

Goji - fructul longevității - 1

Imagine de FLAVORI de la Pixabay

Beneficii ale fructelor goji

1. Protejează vederea

Goji sunt pline de antioxidanți, printre care și zeaxantina, un antioxidant care acționează și susține sănătatea ochilor. De asemenea, zeaxantina protejează și împotriva stresului oxidativ, razelor UV și a radicalilor liberi.

Un studiu demonstrează că dacă persoanele în vârstă consumă timp de 90 de zile suc de goji, acestea beneficiază de suficientă zeaxantină și alți antioxidanți, prevenind astfel degenerarea vederii.

2. Susțin sistemul imunitar

Goji conțin foarte mulți antioxidanți. Antioxidanți sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a menține un sistem imunitar sănătos, de a lupta împotriva agenților patogeni și a elimina inflamațiile din organsim.

3. Mențin sănătatea pielii

Fructele de goji conțin beta-caroten. Se știe că beta-carotenul este un promotor al pielii sănătoase și radiante.

Beta-carotenul îmbunătățește textura pielii, previne iritația și are efecte incredibile asupra efectelor îmbătrânirii.

4. Ameliorează simptomele depresiei, anxietății și oferă un somn de calitate

Studiile făcute asupra oamenilor au demonstrat că cei care consumă constant în dieta lor suc sau fructe de goji, au o sănătate digestivă bună, o energie și o stare bună. După ce li s-au administrat 120 ml pe zi de suc din fructe goji, timp de 15 zile, aceștia au declarat că sunt mai calmi, optimiști și cu dorința de a performa în viață.

5. Protejează ficatul

În medicină tradițională chineză, fructele goji sunt folosite adesea pentru a trata bolile de ficat. Studii științifice sunt în curs de desfășurare pentru a investiga mecansimele acestei acțiuni hepatoprotectoare.

Unde găsim aceste fructe?

Fructe goji se găsesc la raft, atât în magazinele cu produse naturiste, cât și online, în magazine cu produse naturale. Le poți găsi vrac sau în combinație cu alte fructe uscate.

Mare grijă la cătina de gard, pe care o găsim în țara noastră. Acest fruct asemănător cu fructele de goji, consumate în cantități mari, pot fi toxice pentru consumul uman.

Modalități de consum ale fructelor goji

Fructele goji se pot consuma simple sau adăugate în terciuri, salate de fructe sau chiar orez sau alte preparate sărate, nu neapărat doar dulci. Alte opțiuni:

  • Sucul organic de goji
  • Infuzia de fructe goji la 250ml apă fiartă, cu puțină miere
  • În torturi, cozonaci, clătite, înghețată, iaurt etc.
  • Deserturi vegane
  • Smoothie

Contraindicații ale consumului de goji

De obicei, persoanele sănătoase nu prezintă efecte adverse.

Dacă aveți alergie la fructele de pădure sau orice supliment care conține goji, trebuie discutat în prealabil cu medicul curant.

De asemenea, consumul de fructe goji interferează cu anumite medicamente pentru tensiune arterială și diabet, iar recomandarea este să se consume cu moderație și cu acordul medicului curant.

Fructele de goji sunt adesea scumpe. Cu toate acestea, merită eforturile pentru beneficiile pe care le au pentru sănătatea noastră. Prețurile vor depinde, de asemenea, dacă produsul este organic, natural sau prelucrat.

 

 

 

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *