Frigănele. Cum se fac și cu ce poți să le mănânci

Frigănele. Cum se fac și cu ce poți să le mănânci

Frigănelele sau – cum mai spuneam în copilărie – feliile de pâine prăjită cu ou erau soluția salvatoare când nu aveam mâncare gătită în casă sau când voiam un desert rapid. Când ți-e poftă de frigănele, încearcă să le servești cu toppinguri variate, nu doar cu brânză și zahăr!

Frigănele, pâine prăjită cu ou, pain perdu pentru francofili sau French toast pentru anglofili. Cea mai veche referire la frigănele se află în colecția de rețete în limba latină a lui Apicius, cel mai mare bucătar al Imperiului Roman, datând din secolul al IV-lea sau al V-lea. În cartea lui Apicius, frigănelele sunt numite aliter dulcia, adică un alt dulce. Rețeta spune să tai pâinea în felii subțiri, să înlături coaja și să o rupi în bucăți mari, apoi să înmoi aceste bucăți în lapte și ou bătut, să le prăjești în ulei și să le acoperi cu miere înainte de a le servi.

Cum să faci frigănele

Frigănele. Cum se fac și cu ce poți să le mănânci - 1

Astăzi nu se mai fac frigănele cu bucăți de pâine, ci cu felii. Ca să faci frigănele, ai nevoie de pâine (eventual mai veche), lapte rece, ouă bătute, sare și ulei pentru prăjit (sau unt). Pregătește-ți laptele și ouăle bătute în două farfurii adânci. Pune un praf de sare în ouăle bătute, chiar dacă ai de gând să mănânci frigănelele cu toppinguri dulci. Sarea potențează gustul dulce.

Înmoaie feliile de pâine mai întâi în lapte, apoi trec-le prin ou bătut. Încinge uleiul și apoi prăjește pâinea cu ou până când capătă o crustă rumenă.

Toppinguri sărate pentru frigănele

Frigănele. Cum se fac și cu ce poți să le mănânci

Brânză și iaurt

Unul dintre ingredientele cu care combinam frigănelele în copilărie era brânza. Pe-atunci, brânza sărată de vaci era cam singura opțiune. Acum poți alege dintr-o gamă largă de brânzeturi, din care îți recomandăm să încerci feta, parmezan și mozzarella. Asta nu înseamnă numai să pui brânză alături de frigănelele gata prăjite. Poți să treci feliile de pâine, în ordine, prin: lapte, ou bătut și parmezan răzuit, abia apoi să le prăjești. Dacă vrei o variantă mai light, poți să pui iaurt simplu peste frigănele.

Avocado și ceapă verde

Prăjește frigănelele – cu sau fără parmezan – în  în compoziția de ou, apoi servește-le cu felii de avocado bine copt și rondele de ceapă verde. Dacă vrei, poți inclusiv să presari sare de mare și pudră de chili (sau boia iute).

Ciuperci

Cumpără niște ciuperci proaspete și gătește-le în tigaie, împreună cu usturoi și roșii, aproximativ cinci minute sau până când ciupercile se înmoaie. Servește-le calde, ca topping pentru frigănele. Vrei să adaugi și smântână? Cu atât mai bine!

Somon afumat

Dacă vrei niște frigănele de excepție, pe care să le servești la un brunch cu prietenii sau la un mic dejun întârziat, unge feliile de pâine cu cremă de brânză, apoi pune peste ele fâșii de somon afumat. Poți să-l combini cu avocado, felii de ceapă roșie, baby spanac sau rucola. Sunt perfecte pentru weekend!

Ouă ochiuri și ceapă verde

Știm că frigănelele au deja ou, dar ouăle niciodată nu sunt prea multe, dacă ne raportăm doar la gust. Pune câte un ou ochi pe fiecare felie de pâine prăjită, presară sare de mare, piper proaspăt râșnit și rondele de ceapă verde.

Toppinguri dulci pentru frigănele

Frigănele. Cum se fac și cu ce poți să le mănânci

Banane și frișcă

Pune pe fiecare frigănea câteva felii de banană, frișcă proaspăt bătută, sirop de arțar și biscuiți graham zdrobiți. Dacă ai poftă de ceva și mai dulce, poți stropi pe deasupra cu ciocolată topită.

Unt de arahide și sirop de arțar

Când vrei să le servești dulci, frigănelele pot fi făcute și cu extra ingrediente în oul bătut. De exemplu, poți adăuga zahăr brun și zahăr alb granulat, scorțișoară și vanilie. Servește-le apoi cu unt de arahide, sirop de arțar și căpșuni proaspete.

Înghețată și fructe

Când ai poftă de un desert răcoritor, dar și de frigănele, combină-le! Pune peste frigănelele calde una sau două cupe de înghețată, fructele tale preferate (noi îți recomandăm fructele de pădure, pentru că sunt mai acrișoare) și, dacă vrei să fie mai dulce, picură puțină miere.

Sandviș dulce de frigănele

Ca să faci un sandviș de frigănele trebuie să pui ceva între două felii de pâine și apoi să prăjești sandvișul pe ambele părți. Pentru umplutură, amestecă puțină cremă de brânză cu sirop de merișoare și ciocolată neagră tocată mărunt, plus câteva merișoare uscate. Unge acest amestec între două felii de pâine, apoi trece sandvișul prin lapte și ou bătut (în care poți să mai adaugi scorțișoară, nucșoară, zahăr brun, vanilie și sare), apoi prăjește-l.

Nutella și căpșuni

Această variantă de frigănele este deja consacrată. Pur și simplu ungi Nutella sau altă cremă de alune sau cremă de ciocolată peste ele, apoi decorezi cu felii de căpșuni, care echilibrează gustul dulce și conferă prospețime și parfum.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *