Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat, sub pretextul zilei de 1 Mai, mai multe tipuri de mici, muștar și pâine. Dacă trei din 10 mititei conţin carmin, o felie de pâine poate conţine până la șapte aditivi alimentari. Și descoperirile nu se opresc aici.
Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat zilele trecute 25 tipuri de mititei, 34 tipuri de muştar şi 52 tipuri de pâine din hipermarketuri și supermarketuri, cu scopul de a atrage atenția consumatorilor în ceea ce privește conținutul acestor produse.
În ceea ce privește micii, APC a constatat că:
- la 3 din 10 mititei nu se specifică conţinutul de carne pe etichetă;
- 4 din 10 mititei conţin arome;
- 3 din 10 mititei conţin carmin;
- 2 din 10 mititei conţin aromă de fum;
- 2 din 10 mititei conţin monoglutamat de sodiu;
- 1 din 10 mititei conţine acid citric.
În ceea ce privește muștarul, APC a constatat că:
- la 9 din 10 tipuri de muştar apa este principalul ingredient;
- 4 din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu;
- 3 din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin amidon;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin zaharină;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin arome;
- 2 din 10 tipuri de muştar conţin acid citric.
În ceea ce privește pâinea, APC a constatat că:
- 1 felie de pâine conţine până la 7 aditivi alimentari;
- 9 din 10 tipuri de pâine feliată nu respectă reţeta tradiţională a pâinii;
- 7 din 10 tipuri de pâine feliată conţine conservanţi;
- 2 din 10 tipuri de pâine feliată conţine câte doi conservanţi;
- 6 din 10 tipuri de pâine feliată conţine zahăr adăugat.
Opinia APC după ce a analizat micii, muștarul și pâinea
APC atrage atenția că, deși consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, acest lucru nu se întâmplă în cele mai multe situații. „La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, carmin, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoascorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă”, a spus Costel Stanciu, președintele APC.
Acesta menționează și că pâinea feliată are, de multe ori, în compoziție, ingrediente care au denaturat rețeta tradițională a acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug.
APC recomandă consumul de pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele patru tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham plus apă, drojdie și sare). Totodată, APC recomandă ca ingredientele din pâine să fie verificate atent, la fel și termenul de valabilitate al acesteia.
Asociația mai atrage atenția asupra folosirii de aditivi alimentari, care a devenit o practică obișnuită în industria alimentară. „Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma“, a mai spus președintele APC.