Ce facem când copiii noștri încep să bea cafea

Ce facem când copiii noștri încep să bea cafea - 1
Citește mai multe articole despre

Într-o scenă din filmul „Waterworld“ (cu Kevin Costner), într-o lume post-apocaliptică, o gașcă de băieți răi, porecliți „Fumătorii“, îi oferă unei copile de 5 ani o țigară, spunându-i: „Niciodată nu e prea devreme!“.  Secvența mi-a revenit în cap violent ca un bumerang, când mi-am surprins fetița de un an și jumătate  delectându-se cu cafeaua mea lăsată pe masă. Măcar era cu lapte!

Cafeaua: aliment, stimulent, medicament, ingredient. Cam câți dintre noi concep diminețile și viața, în general, fără cafea? Pentru cei mai mulți este, probabil, măcar o semidependență dacă nu una totală: de cafeină, de gust, de gest. Nu-mi mai amintesc prima cafea, dar cred că relația mea stabilă cu ea a început cam când am început și eu facultatea.

La ce vârstă e bine să începi să bei cafea?

Nu știu dacă a fost o vârstă rezonabilă, azi, cu siguranță aș putea fi numită întârziată cu retard sever de „bobocii“ de liceu, care comandă un flat white la cafeneaua de lângă școală. Atunci, când este bine să începi?  Și ce faci atunci când copilul tău începe să bea cafea?

Curiozitatea e motorul care-i împinge pe cei mici să facă cele mai nebănuite lucruri. Este modul lor de a învăța, de a descoperi, de a se adapta la tot ceea ce-i înconjoară, chiar dacă uneori consecințele nu sunt cele mai plăcute. Eu fac parte dintre acei părinți care nu-și țin copilul într-un glob de cristal și îl lasă să experimenteze multe atâta timp cât „jocul“ nu-l afectează și nu-l pune în pericol. Până acum, a avut de învățat din toate: și din juliturile de la genunchi, și din „mâzgăleala“ cu avocado (pe care acum îl iubește), și din desenele animate fără traducere în română.

Dar, trebuie să recunosc, curiozitatea și imaginația lor sunt uneori peste limitele noastre, așa cum a fost degustarea de cafea de la un an și jumătate. Probabil atrasă de gustul dulceag (cafeaua avea lapte și zahăr), fiica mea și-a manifestat dorințele matinale și în zilele următoare, dând din mâini și indicând spre ceașca mea. Așa că am deschis și mai tare cutia Pandorei. Dorința a dispărut la fel de brusc precum a apărut, iar în ziua de azi, adică doi ani și jumătate mai târziu, cafeaua nu mai prezintă niciun interes pentru ea.

Dar ce e de făcut dacă, într-un viitor apropiat, va apărea din nou? Tentațiile de genul acesta sunt la tot pasul și, dacă intervin și alți factori, precum anturajul sau dorința de popularitate, copiii vor dori să le încerce. Mulți dintre ei consumă deja de la vârste foarte mici sucuri cu cafeină (care, pe lângă această substanță conțin și foarte mult zahăr) și băuturi energizante (nivelul următor de alarmă, întrucât cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din cafea sau băuturi de tip cola).

Cafeaua este un stimulent și cei mai mulți dintre noi o beau pentru energia pe care le-o oferă. Copiii au din plin această energie, uneori prea din plin, după cum știu cei mai mulți părinți. Așa că, până la 12 ani, cafeaua nu le este absolut deloc necesară. Pediatrii împing limita de prudență chiar până la 18 ani.

Interdicția nu e răspunsul

Însă, dacă aveți copii care vor dori neapărat să deprindă acest obicei, încercați să amânați momentul sugerându-le să încerce diverși „înlocuitori“. Cacaua cu lapte, ceaiul cu lapte (există unele variante de ceai cu lapte aromatizat cu diverse condimente, în unele lanțuri de cafenele), cafea decofeinizată cu lapte, toate acestea sunt variante care pot fi încercate de copii, fără să implice efecte secundare. Ideal ar fi ca aceste băuturi să aibă și un conținut redus de zahăr.

Un consum în exces de cafea implică probleme precum insomnia, hiperactivitate, lipsa poftei de mâncare, lipsa concentrării, mai ales la copii și adolescenți, căci problemele se accentuează la organismele aflate în creștere. În același timp, întâlnirile la cafeneaua din mall sau coffee-shop-ul din colțul școlii sunt tot mai populare printre ei, așa că interdicția este cea mai păguboasă soluție, căci le va potența și orgoliul, și dorința de a gusta din fructul oprit. În plus, nu există niciun studiu care să arate că un consum rezonabil le face rău.

Așa că, atâta timp cât le explicăm beneficiile și riscurile și îi învățăm să aleagă o cafea de calitate, pe care să o consume moderat, am putea spune că poate, uneori, e mai bine mai devreme decât mai târziu.

Voi de la ce vârstă v-ați lăsa copiii să bea cafea?

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *