Cum să faci inele de ceapă

Ce-ar fi să încerci să prăjești niște inele de ceapă? Este un fel de mâncare originar din SUA, unde este cunoscut ca „onion rings” și poate fi servit mai ales ca gustare, aperitiv sau topping. Un nume mai neaoș ar fi acela de „ceapă pane tăiată felii (inele)”.

Închipuie-ți că îți pregătești un burger cu ce vrei tu. În cazul acesta ar fi chiar păcat să nu incluzi printre ingrediente și inelele de ceapă cu textura lor ușor crocantă și cu gustul delicat de afumătură. Pot fi considerate și un înlocuitor vegetarian (atenție, nu vegan!) al diferitelor cărnuri pregătite pane, iar ca garnitură pentru carne sunt perfecte pentru cei fără opreliști gastronomice. Aici se apropie vag de autohtona ceapă călită. Fiindcă sunt grase, merg foarte bine cu o salată, care să le mai „ia” din grăsime.

Deoarece vorbim despre o „prăjeală”, sfatul nostru este să nu mănânci chiar zilnic inelușe din acestea. Tentația va exista fiindcă sunt, cum altfel, delicioase.

Ingrediente: câteva cepe mai mari (să zicem 3), făină, sare, piper, praf de copt, 1 ou (este de ajuns pentru 3 cepe), un pic de lapte (cam 1/4 de cană) și uleiul pentru prăjit. Din instrumentar să nu lipsească un cuțit care să taie bine, o cratiță sau o tigaie adâncă, 2 castroane, un tel și, eventual, o lingură sau o spatulă pentru amestecat.

1. Pune uleiul la încins în tigaie la foc potrivit spre mare. Pune atâta ulei cât este necesar pentru a scufunda în întregime ceapa în el. Vorbim de „deep-frying”, ca la cartofii prăjiți.

2. Curăță ceapa și taie-o în felii mai grosuțe sau chiar groase. Desfă aceste felii în „inelușele” componente.

3. Într-un castron, amestecă ingredientele uscate: făina și praful de copt cu piper și sare, după gust. Noi am folosit piper alb, dar nu-i musai.

4. În celălalt castron, bate oul cu laptele.

5. Toarnă oul bătut peste amestecul de făină și omogenizează.

6. Tăvălește inelele de ceapă prin aluat. Înainte de a le lăsa în uleiul încins, scurge-le un pic de excesul de aluat.

7. Lasă-le la prăjit până devin aurii. Vezi să nu pui prea multe deodată. Lasă un pic de spațiu între ele și gătește mai multe șarje.

8. Scoate-le pe o farfurie tapetată cu șervete de hârtie, ca să mai absoarbă din ulei, apoi ai grijă să le transferi într-un bol pe care trebuie să-l acoperi cu ceva că să le păstrezi calde. Poți să le servești cu un sos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *