Nu mai plânge, e doar o ceapă!

Ceapa te face să plângi? Nu merită să verși lacrimi pentru nici o ceapă!
Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Și tu îți amintești de lucruri triste atunci când tai ceapa? Recunosc, mie mi se mai întâmplă. Dar cum e posibil să ne intimidăm în fața unei simple cepe, ba chiar să vărsăm lacrimi? Nu reușim noi să-i venim de hac? Ba se pare că da. Dar să vedem mai întâi de ce ne face ceapa să plângem.

În timpul dezvoltării sale, ceapa absoarbe din pământ sulf, și produce alinază, o substanță care face parte din mecanismul de apărare dezvoltat de plantă împotriva dăunătorilor și erbivorelor. Atunci când tăiem ceapa, aceasta eliberează alinaza împreună cu un compus volatil pe bază de sulf, care irită terminațiile nervoase ale ochiului, în special corneea. Lacrimile nu sunt altceva decât reacția organismului față de o substanță străină. Când se întâlnesc lacrimile și substanța iritantă, acestea generează acid sulfuric, iar rezultatul e încă și mai dramatic: ochii ne ustură și mai tare!

Cum să tai ceapa fără să verși lacrimi

Ia apă în gură

Pare un remediu băbesc, dar se zice că funcționează. Înainte de a începe să tai ceapa, bea puțină apă sau, și mai bine, păstreaz-o în gură cât timp tai ceapa. Este important, totuși, să iei apă în gură înainte de a începe să cureți ceapa, altfel va fi inutil.

Mestecă lent o bucățică de pâine

Tot un truc de pe vremea bunicilor spune să mesteci lent o bucată de pâine în timp ce tai ceapa. Astfel, gura este umplută cu salivă, evitând provocarea lacrimilor.

Folosește un cuțit ascuțit și rece

Folosește un cuțit bun pentru a tăia ceapa, unul cu lama netedă și bine ascuțită. Un cuțit uzat va prelungi operațiunea de tăiere, ducând astfel la eliberarea mai multor enzime care provoacă lacrimi. În plus, te va ține mai mult ocupată pentru a tăia ceapa.

Nu mai plânge, e doar o ceapă! - 1

Taie ceapa cu un cuțit bine ascuțit și rece!
Foto: Caroline Attwood – Unsplash.com

De asemenea, încearcă să ții cuțitul în congelator cu zece minute înainte de a începe operațiunea sau, mai poți alege să uzi lama în mod repetat sub jet de apă rece. Este un truc destul de simplu, dar reduce neplăcerea creată. Prin răcirea cuțitului, vei reduce din cantitatea de enzime eliberate și vei suferi mai puțin.

Pune ceapa la congelator

Pune ceapa la congelator cu o jumătate de oră înainte de a o curăța și tăia. Tăierea cepei când este foarte rece, limitează, de fapt, eliberarea gazului (sulfului) iritant.

Înmoaie ceapa în apă clocotită

Un alt truc: taie mai întâi ceapa în bucăți mari și apoi las-o să se înmoaie în apă clocotită câteva minute, înainte de a o tăia fin. Înmuierea cepei (ca și alte șocuri termice) ajută la distrugerea enzimei iritante. Totuși, poate să nu fie cel mai bun truc, deoarece în acest fel ar putea fi modificată și aroma. Unii bucătari folosesc această metodă tocmai din acest motiv: pentru a „îmblânzi” gustul înțepător al cepei, fără să o mai simți în mâncare (dacă nu-ți place).

Stropește ceapa cu oțet

Ia un bol și adaugă puțină ​​apă și câteva picături de oțet. Taie ceapa în două sau patru părți, apoi stropește-o cu acest amestec. Sau înmoaie ceapa curățată de coajă și tăiată în două timp de cel puțin cinci minute, înainte de a începe să o feliezi sau să o toci. În plus, astfel va fi și mai ușor digerabilă.

Descojește ceapa cu mâna

Personal, prefer cuțitul, dar se pare că a curăța ceapa cu mâna (cum mulți o fac) chiar ajută. Gazul iritant este eliberat în momentul tăierii și, prin urmare, atunci începe procesul iritativ al ochilor. Curăță ceapa de foi cu mâinile și taie-o doar la un capăt. Astfel, vei limita timpul de expunere la acest gaz și, prin urmare, lacrimile.

Puterea aburului

Pentru a neutraliza gazele eliberate prin tăierea cepei, poți folosi o sursă de abur. Plasarea unui vas cu apă caldă lângă tocător poate reduce senzația neplăcută provocată ochilor.

Freacă tocătorul cu lămâie

Ia o bucată de lămâie și freacă tocătorul, înainte de a tăia ceapa. Apoi o poți tăia în siguranță, fără riscul de a plânge. Acest truc ajută, de asemenea, ca mirosul de ceapă să nu intre în lemnul tocătorului.

Sporește ventilația

Pornește hota și taie ceapa în apropierea fluxului de aer. Poți folosi și un ventilator de cameră. În ambele cazuri, expunerea la gazele eliberate de ceapăeste mult redusă.

Poartă ochelari de protecție

Un truc pe care mai toată lumea l-a încercat. Unele persoane folosesc ochelari de înot, care stau mai bine lipiți pe față, limitând astfel expunerea ochilor la sulful eliminat prin tăierea cepei. O soluție amuzantă, dar eficientă!

Taie câte o jumătate

Pare banal, dar când tai ceapa, începe cu o jumătate, apoi continuă cu cealaltă. Partea pe care nu o utilizezi, îndepărteaz-o de suprafața de lucru, de preferință cu interiorul orientat în jos. Toacă prima jumătate și pune-o imediat într-o tigaie, acoperind-o cu un capac. Procedează la fel și cu cealaltă jumătate. Astfel, timpul de expunere la enzimele iritante va fi redus.

Feliază ceapa sub apă

Cea mai bună metodă de a evita să plângi atunci când tai ceapa este să faci această operațiune sub jet de apă (evident, după ce ai curățat-o mai întâi). În acest fel, substanța deranjantă va fi îndepărtată și ochii nu se vor irita.

 

Și dacă tot ai învățat cum să cureți ceapa mai ușor, acum poți pregăti o delicioasă supă, mai ales că e potrivită în caz de răceli. Abia aștept să aflu ce metodă de curățat ceapa ai testat. Eu o voi încerca pe cea cu ținutul apei în gură. Mi se pare interesantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *