Ingrediente agitate în 5 soteuri integrate

sotare Imagine de 晓强 付 de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Sotarea este una din cele mai ușoare tehnici de gătit. Dacă prepari ingrediente la tigaie, eventual tăiate sau tocate, amestecându-le constant pentru o perioadă foarte scurtă de timp, se cheamă că sotezi.

Poți să folosești o spatulă sau altă ustensilă de acest gen, dar mai există și posibilitatea de a te folosi doar de tigaie, cu ajutorul căreia poți agita ingredientele, aruncându-le în sus. Totul e să le și prinzi înapoi în tigaie, așa că dacă nu știi bine ce faci sau dacă nu ești vreun chef, rămâi la spatulă că e mai sigur.

Și acum aprinde aragazul la foc mediu spre iute și alege o tigaie întinsă. Ingredientele sotate trebuie să fie răspândite într-un singur strat fără a se acoperi unele pe altele, iar cantitatea de ulei sau de unt în care vor fi trase trebuie să fie minimă. În urma sotării pot rezulta, ai ghicit, soteuri gustoase sau se poate merge mai departe, integrându-le în mâncăruri (doar un picuț) mai complexe.

5 rețete cu soteuri

1. Ciuperci la tigaie cu sparanghel și ardei gras

Când te plictisești de atâta carne, află că și un sote de legume te poate ajuta să te simți împlinit. Trage la tigaie niște carne vegetală, ciuperci adică, împreună cu zucchini, ardei grași și sparanghel. Pentru a aromatiza toate acestea poți folosi zahărul, ceapa și oțetul, iar la sfârșit presară cu generozitate parmezan.

Ciuperci-la-tigaie-cu-sparanghel-si-ardei-gras

2. Creveți în usturoi

De când nu ai mai gustat creveți? Dacă te-am inspirat, fă bine și călește un pic de usturoi; dacă vrei, zdrobește mai mulți căței, dar folosește, te rog, ulei de măsline. Sotează apoi creveții în usturoiul călit și topește și un pic de unt organic, ca să meargă ca… uns. La sfârșit, adică după maximum 10 minute, presară pătrunjel. Și cum fructele de mare au făcut mereu casă bună cu acreala, servește creveții alături de niște felii de lime.

Creveti-in-usturoi

3. Mușchiuleț de porc cu mere la tigaie

Merg merele cu mușchiulețul de porc? Da, și încă nici nu știi ce pierzi dacă nu „îndrăznești”. Întâi sotezi merele feliate, apoi prăjești carnea la tigaie, adăugând și merele și celelalte ingrediente. Din listă nu lipsesc smântâna, frunzele de salvie și muștarul boabe.

muschiulet-de-porc-cu-mere-la-tigaie

4. Piept de pui la tigaie cu nuci și ardei gras

Pregătiți tigăile fiindcă vom sota! Dar nu înainte de a pregăti o mână sau două de nuci coapte și un sosuleț pe cât de simplu de realizat, pe atât de delicios. Abia apoi vom trage la tigaie toate aceste bunătăți împreună cu pieptul de pui, ardeiul roșu și ceapa. Eheeei!

Piept-de-pui-la-tigaie-cu-nuci-si-ardei-gras

5. Sote de ciuperci pleurotus

Acest sote de ciuperci este atât de bun, încât îți va fi greu să te oprești din a-l devora. Am folosit ciuperci pleurotus, pentru un plus de savoare, și le-am gătit într-un sos delicios de smântână, aromat cu usturoi, unt cu verdețuri și două tipuri de piper. Nu că ne lăudăm, dar acest preparat ne-a ieșit de minune.

sote-de-ciuperci-pleurotus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *