Porțiile mari în restaurante, un fenomen global

Porțiile mari în restaurante, un fenomen global - 1
Citește mai multe articole despre

O nouă cercetare globală în ceea ce privește cantitatea de mâncare consumată de oameni atunci când ies în oraș arată că porțiile mari în restaurante nu sunt doar o problemă americană, ci un fenomen global.

Un nou studiu publicat în jurnalul de specialitate „The BMJ” sugerează că oricine, indiferent de naționalitate, are tendința de a mânca prea mult atunci când acest lucru se întâmplă la restaurant. Chiar dacă în general acesta este un stereotip legat de americani. Echipa de cercetători s-a concentrat pe cinci țări pentru acest studiu: Brazilia, China, Finlanda, Ghana și India. Oamenii de știință au măsurat cele mai comandate feluri de mâncare în aceste țări, de la restaurante clasice, la restaurante de tip fast-food.

Echipa a comparat apoi rezultatele cu datele raportate pentru Statele Unite. Potrivit acestora, un fel de mâncare american obișnuit are 1088 de calorii, față de cele 719 calorii raportate în China. Dar iată o informație surprinzătoare: celelalte patru țări incluse în sondaj sunt mult mai indulgente cu numărul mediu de calorii pentru o masă, mai mult decât Statele Unite și decât China.

Porțiile mari în restaurante, pline de calorii

Cercetătorii recomandă consumul de mese care să nu depășească 600 de calorii pentru a contracara epidemia de obezitate pe plan mondial. Dar 94% din mesele de cumpărat din restaurante clasice și 72% de porții tip fast-food depășesc cu mult acest nivel de calorii. Și acest fapt nu a variat foarte mult de la țară la țară. Dintre toate aceste feluri de mâncare, 3% au peste 2000 de calorii, un gând destul de înspăimântător.

„Porțiile medii din prezent sunt foarte mari în ceea ce privește recomandările în legătură cu numărul de calorii pentru o masă pe plan global”, a spus Susan B. Roberts, cercetător senior și director al Energy Metabolism Laboratory la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging de la Universitatea Tufts, și unul dintre autorii studiului. „Mâncatul în oraș este acum foarte comun în lumea întreagă, dar este important să ținem minte că este prea ușor să mâncăm prea mult atunci când o masă copioasă la restaurant este una dintre cele câtea mese și gustări pe care le consumăm în ziua respectivă”, a continuat ea.

În același timp, e interesant să notăm că mâncarea de tip fast-food este câteodată mai puțin densă în calorii decât mesele de la restaurantele clasice. „Mâncarea de tip fast-food a fost citată ca o țintă prea ușoară atunci când vine vorba de schimbările de dietă din cauza conținutului ridicat în calorii”, a spus Roberts. „Cu toate acestea, studii anterioare ale echipei noastre din Statele Unite a identificat mesele de la restaurante ca fiind în general o țintă majoră pentru intervențiile care se referă la obezitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *