Reguli de bază pentru bucătarii începători

Bucătar începător Foto: Joe / Pexels
Citește mai multe articole despre

Dacă până acum nu ai fost pasionat de gătit – fie nu ai fost nevoit, fie chestiunea preparării alimentelor nu te-a interesat – odată cu trecerea timpului înțelegi necesitatea unei alimentații sănătoase, care începe, fără doar și poate, în bucătăria ta.

Iar dacă ești începător într-ale bucătăriei, îți vor prinde bine sugestii preluate de la cei mai experimentați: de la alimente și ingrediente recomandate, instrumentele și vesela potrivite și până la trucuri mici și.. mai mari de gătit.

Care sunt regulile de bază pentru un bucătar începător?

Să mănânci delicios, sănătos și chiar rapid este realizabil, chiar la tine acasă, mai ales că aparatura electrocasnică de bucătărie facilitează tocarea, coacerea, fierberea și curățarea vaselor.

Bineînțeles, gastronomia este un domeniu creativ, iar regulile nu sunt stricte, decât în măsura în care trebuie să respecți recomandările de fierbere, coacere, dozare și combinare a alimentelor, astfel încât preparatele rezultate să fie deopotrivă delicioase și sănătoase.

1. Dotează-ți corespunzător “zona de lucru”

Zona de lucru este, ai ghicit – bucătăria. Iar când vorbim despre dotarea bucătăriei, ne referim la alegerea câtorva accesorii, echipamente și instrumente de lucru utile pentru a învăța să gătești corect. Așadar, alege un set de cuțite pentru a putea porționa și toca legumele, carnea și brânzeturile, echipamentele de care ai cea mai mare nevoie (cântar de bucătărie, blender, storcător de fructe, robot de bucătărie), oale pentru fierberea cantităților de alimente pe care știi că le consumi, boluri pentru salate și paste, tăvi pentru dulciuri. Spre exemplu, dacă preferi supele cremă, un blender este indispensabil, iar dacă intenționezi să gătești o cantitate mai mare de ciorbă, vei avea nevoie de o oala pe măsură.

cuțite bucătărie

Le poți trece și pe lista de cadouri pe care ți le dorești, dacă în cercul tău de prieteni există acest obicei de a vă dărui articole practice.

2. Respectă recomandările de preparare

Pentru ca o rețetă să îți reușească va fi nevoie să o citești în întregime, să notezi ingredientele necesare și să te asiguri că le ai pe toate înainte de a începe să gătești. Pentru a învăța să prepari mese delicioase, îți recomandăm ca măcar la început să urmezi cât mai fidel recomandările rețetelor:

  • asigură-te că ai toate ingredientele cumpărate, în gramajul prevăzut de rețetă;
  • respectă ordinea de fierbere, tocare, asezonare;
  • optează pentru rețetele care îți plac, cu alimentele tale preferate.

Investește întotdeauna în ingrediente de calitate, acestea fiind cele care conferă mâncărurilor preparate gustul desăvârșit. De asemenea, ia-ți timp și documentează-te cu privire la băuturile care “se asortează” cu fiecare aliment: paste, fripturi, brânzeturi. Te asigurăm că experiența culinară va fi net îmbunătățită.

frigărui carne și legume

3. Învață și respectă timpul de gătire pentru anumite alimente-cheie

Atunci când începi să gătești, chiar și să fierbi paste se dovedește a fi o reală provocare. Iar dacă vorbim despre carne, este necesar să cunoști timpul optim de preparare pentru fiecare categorie de carne – pasăre, porc, vită, dar și în funcție de cum o preferi (mai în sânge sau mai bine făcută). Nu ar trebui să fie extrem de dificil, mai ales dacă dispui de un grătar de calitate sau de un cuptor de ultimă generație, cu ușor de ajustat conform indicațiilor din rețetă.

4. Începe cu deserturi ușor și rapid de preparat

Dacă tot ai început să înveți să gătești, ar fi păcat să nu încerci și o rețetă de desert, fie el chiar și o budincă, orez cu lapte sau clătite. La ora actuală, există suficiente rețete de clătite și plăcinte cu fructe ușor de preparat, chiar și când ești novice într-ale bucătăriei. Inspiră-te și din lista noastră de deserturi și alege o rețetă de dificultate scăzută!

prieteni luând masa

Reperul cel mai relevant pentru a-ți măsura succesul de bucătar sunt degustătorii, dar cei mai sinceri dintre ei. Și cine e sincer cu tine, dacă nu prietenii și familia? Invită-i pe cei dragi pentru a gusta din când în când ceea ce ai preparat: veți petrece timp de calitate împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *