Rețetă picantă de zacuscă: vedeta toamnei

Rețeta picantă de zacuscă cu vinete și gogoșari păstrează în ea gustul atât de familiar pe care îl știm cu toții, dar aduce și ceva în plus. De la căminele studențești, la restaurantele cu meniuri „boierești“, zacusca stă la loc de cinste. E atâta savoare în pasta aceasta condimentată, că te ajută să treci și peste sesiune, și peste post, și peste iarna mohorâtă.

„Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume și o vedetă omniprezentă a «borcaniadei» de toamnă“, scria Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești“.

Deși „sechestrate“ într-un umil borcan, vinetele sunt ingredientul principal într-unul dintre cele mai îndrăgite preparate românești: zacusca. De fapt, dacă luăm în calcul atât numele, cât și variațiunile rețetei, vom descoperi că zacusca – sub diverse forme și denumiri – este larg răspândită în zona Balcanilor. Numele provine din limba rusă (zakuska, cu pluralul zakuski).

Zakuski înseamnă gustări diverse, care însoțesc cantitățile generoase de vodcă de la mesele rușilor și constau în pește marinat sau afumat, salate diverse, murături, piroști, cârnăciori etc.

Din rusă, românii au preluat doar denumirea pentru delicioasa pastă numai bună de întins pe pâine, pentru o gustare rapidă.

Rețeta picantă de zacuscă cu vinete și gogoșari, făcută acasă sau, ideal, pe un foc de lemne, în curte, e una dintre variațiunile rețetei clasice, prin adaosul de ardei iute. Însă există numeroase alte variante: cu ardei capia, cu ciuperci, cu pește, cu fasole sau cu dovlecei.

Rețetă picantă de zacuscă cu vinete și gogoșari – Ingrediente

  • 3 kg vinete
  • 2 kg gogoșari
  • 1,5 kg ceapă
  • 2 kg roșii sau 1,5 l de suc de roșii
  • 2-3 ardei iuți, roșii
  • 0,5 l ulei
  • 2-3 linguri sare grunjoasă
  • boabe de piper
  • foi de dafin, opțional

Rețetă picantă de zacuscă: vedeta toamnei - 1

Rețetă picantă de zacuscă cu vinete și gogoșari – Mod de preparare

  1. Coace vinetele pe grătar, la flacăra aragazului sau în cuptor. Curăță-le și lasă-le la scurs, apoi toacă-le grosier.
  2. Coace gogoșarii, pune-i într-un castron mare, acoperă-i cu folie alimentară și lasă-i 20-30 de minute. Curăță gogoșarii de coajă, cotor și semințe și taie-i fâșii.
  3. Curăță ceapa și tai-o julien.
  4. Dacă folosești roșii proaspete, îndepărtează cotorul și dă-le prin răzătoare sau pasează-le în blender.
  5. Toarnă uleiul într-un ceaun adânc, lasă-l să se încălzească ușor și pune ceapa la călit, aproximativ jumătate de oră, la foc mediu, amestecând ocazional.
  6. Adaugă vinetele și fierbe încă 20-30 de minute. Nu uita să amesteci!
  7. Adaugă roșiile pasate sau sucul de roșii, gogoșarii și ardeii iuți tăiați felii subțiri. Condimentează cu sare, boabe de piper și foi de dafin.
  8. Lasă zacusca la foc mic încă o oră și jumătate, până scade, se îngroașă, iar uleiul se ridică la suprafață. Spre final trebuie să amesteci constant în ea.
  9. Pune-o cât e fierbinte în borcane curate și uscate, sigilează-le. Fierbe-le la bain marie 30 de minute.
  10. Acoperă-le cu pături și lasă-le o zi, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și uscat.

Iar dacă ai norocul să mergi la vreo bunică la țară, nu te gândi de două ori înainte să prepari după rețetă picantă de zacuscă cu vinete și gogoșari afară, la pirostrii. Fumul focului de lemne îi va da o aromă specială, încât nu te vei putea opri la o simplă… gustare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *