Aioli e un sos mediteranean care se face rapid și ușor. Are o aromă specială și îl poți mânca într-o mulțime de combinații. Până la urmă, usturoiul merge cu aproape orice, nu-i așa? E momentul să înveți cum să faci sos aioli!
Sosul aioli e celebru în gastronomia coastei mediteraneene a Spaniei – în Valencia, Catalonia, Insulele Baleare, Murcia și estul Andaluziei -, în regiunea Provence din Franța și în Italia, în zonele Sicilia și Calabria. Denumirea aioli înseamnă usturoi și ulei.
Varianta originală de sos aioli se făcea fără ouă și cu mai mult usturoi, însă, acum, se folosește tot mai des o variantă care seamănă foarte mult cu maioneza, făcută inclusiv cu gălbenușuri și suc de lămâie.
Sosul aioli e unul dintre cele mai versatile și gustoase. Are o aromă bogată de usturoi și o consistență cremoasă. Îl poți pune alături de multe preparate, de la carne la pește și legume. Poți chiar și să-l ungi pe pâine!
Cum să faci sos aioli în 6 pași
1. Pregătește ingredientele și ustensilele
Ai nevoie de câțiva căței de usturoi, patru sau cinci, în funcție de mărimea lor și de cât de usturoiat vrei să fie sosul. Mai trebuie două gălbenușuri, care ajută sosul să se lege, o lingură de suc proaspăt stors de la o lămâie, o cană de ulei de măsline extravirgin și sare.
Îți trebuie și un mixer, o presă de usturoi sau mojar cu pistil, un bol mic și un bol mai mare.
2. Pregătește usturoiul
Curăță usturoiul și zdrobește-l cu o presă sau în mojar. Adadugă puțină sare și amestecă.
3. Separă ouăle
Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Nu vei folosi albușurile la această rețetă, dar păstrează-le. Poate vrei să faci altceva cu ele (cum ar fi omletă de albușuri sau bezele). Pune gălbenușurile într-un bol.
4. Adaugă usturoiul peste gălbenușuri
Pune usturoiul zdrobit peste gălbenușuri. Toarnă puțin ulei de măsline.
5. Amestecă folosind mixerul
Începe să amesteci cu mixerul. Continuă să torni, treptat, ulei, pe măsură ce amesteci sosul. Un sos cremos va începe să se formeze.
6. Adaugă sucul de lămâie
Odată ce sosul aioli a început să se formeze, adaugă sucul de lămâie fără a te opri din amestecat cu mixerul. Sosul ar trebui să aibă aceeași consistență ca maioneza. De fapt, poți considera că este o maioneză cu usturoi.
Servește sosul aioli fie uns pe pâine, alături de un bol cu supă, fie cu ouă ochiuri sau poșate sau împreună cu cartofi prăjiți, într-o zi în care vrei să te răsfeți!