Alcoolul provoacă poftă de mâncare. Care e legătura?

Alcoolul provoacă poftă de mâncare. Care e legătura
Citește mai multe articole despre

Studii recente realizate pe cobai arată că alcoolul provoacă poftă de mâncare. Motivul ar fi un circuit din creier care corelează consumul de alcool cu pofta de alimente, în special nesănătoase.

Consumul de alcool și pofta de mâncare – în special de alimente grase și de tip junk food – merg mână în mână, arată studii recente. Poate că nici nu aveai nevoie neapărat să-ți spună asta niște cercetători, doar ai simțit-o pe pielea ta după unul-două pahare de vin. Dar cercetătorii știu și care e explicația. Un circuit comun din creier ar fi motivul pentru care cele două sunt asociate.

“Obezitatea și alcoolismul, două dintre cele mai des întâlnite cauze ale bolilor cronice în Statele Unite, pot fi corelate comportamental, având în vedere legătura dintre dietele bogate în grăsimi și consumul de alcool, care pot folosi același circuit neurologic”, au aformat cercetătorii de la Colegiul de Medicină din cazdrul Universității de Stat din Pennsylvania.

De ce alcoolul provoacă poftă de mâncare

Echipa de cercetători a studiat tiparele de alimentație și băut a trei grupuri de șoareci masculi adulți. Primul grup a avut acces continuu la o dietă bogată în grăsimi și acces limitat la un amestec de apă și alcool (patru ore pe zi, patru zile pe săptămână). Al doilea grup a urmat o dietă normală pentru rozătoare și același acces limitat la amestecul de apă cu alcool. Al treilea grup a avut acces limitat la dieta bogată în grăsimi (în perioada în care această alimentație a fost întreruptă, având acces la cea normală pentru rozătoare) și acces limitat la băutura formată din apă și alcool. Toate animalele au avut, de asemenea, acces nelimitat la apă simplă, pe tot parcursul studiului.

Cercetătorii au crescut rația de alcool din apa de băut de la 10 la 20% pe parcursul a opt săptămâni.

La finalul perioadei de cercetare, cel de-al treilea grup a arătat o luare în greutate asociată cu mâncatul excesiv. Cobaii, care au consumat mai mult alcool decât apă, au demonstrat preferința clară pentru alcool. Celelalte grupuri au consumat, ambele, mai puțin alcool decât grupul cu acces limitat la alimente grase.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a extinde rezultatele asupra oamenilor, cercetarea de față arată că limitarea accesului la alimente bogate în grăsimi promovează tipare de alimentație excesivă (atunci când accesul este permis), ceea ce determină creierul să procedeze la fel și cu alcoolul.

Rezultatul este în concordanță cu al cercetărilor anterioare, conform căruia consumul de alcool afectează aceleași zone din creier ca mâncatul excesiv.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *