Ce alimente poți consuma după ce au expirat

Ce alimente poți consuma după ce au expirat Imagine de Difisher via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Da, da. Așa cum ai citit. Sunt și alimente pe care le poți consuma în siguranță chiar dacă le-a trecut termenul de valabilitate.

Ce sentiment te încearcă atunci când trebuie să faci curățenie în frigider și ești nevoit să arunci alimente pe care nici nu le-ai deschis? Cu siguranță nu te simți deloc bine și este foarte neplăcut, nu-i așa? Este normal și indicat să nu consumi alimente care te pot îmbolnăvi, dar trebuie să afli că există și excepții de la regulă.

Majoritatea persoanelor care au văzut că a expirat un produs îl aruncă direct, fără să mai stea pe gânduri. Corect, dar există și alimente pe care, dacă știi cum să le păstrezi și să le citești eticheta, le mai poți consuma chiar dacă nu mai sunt în termen.

Eticheta indică gradul de prospețime al alimentelor, iar de cele mai multe ori, acestea nu devin toxice dacă au depășit data marcată pe ambalaj, ci pur și simplu nu mai au un gust la fel de intens. Trebuie doar să verifici dacă miroase ciudat, a putrezit sau arată într-un mod care îți dă de bănuit.

Iată ce alimente poți consuma după ce au expirat

  • Pastele uscate se pot consuma de obicei în decurs de doi ani, dar se pare că se pot găti și după mai mult de atât pentru că nu conțin apă. Trebuie doar să fi fost depozitate într-un loc uscat și răcoros.
  • Chiar dacă pare greu de crezut și pâinea poate fi mâncată deși a expirat. Articolele de specialitate spun că dacă are mucegai poți îndepărta doar partea afectată și restul este bun de mâncat. Nu o consuma însă dacă are un gust acru.
  • La asta chiar nu te aștepți. Iaurtul intră și el pe lista alimentelor care se pot consuma în una sau două săptămâni după ce a expirat. Dacă însă este deschis și a și expirat, atunci mai este bun numai trei zile. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să nu miroasă ciudat sau să aibă mucegai.
  • Chipsurile care nu au fost deschise se pot consuma chiar și după patru sau cinci luni de la data expirării lor, iar dacă ai apucat să deschizi punga, nu ai terminat-o, dar au expirat, le mai poți mânca numai în decurs de aproximativ trei săptămâni.
  • Ciocolata se poate mânca și după câteva luni de la data de expirare. Deși se spune că are un gust mai bun dacă este păstrată la temperatura camerei, pentru a o consuma după ce i-a trecut termenul marcat pe ambalaj trebuie să o depozitezi într-un loc răcoros.

Ciocolata este irezistibilă, deci este puțin probabil să o păstrezi până depășește data de expirare. Iată propunerea noastră pentru un desert care te va face să te lingi pe degete:

Tort de biscuiți cu ciocolată

  • Muștarul, ketchup-ul, maioneza, sosurile, toate se pot consuma și după câteva săptămâni de la data de expirare, desigur, dacă nu observi nimic ciudat la aspectul lor și dacă nu miros diferit.
  • Laptele pasteurizat poate fi consumat mai multe zile după data de expirare trecută pe ambalaj. Trebuie însă să fi fost păstrat la o temperatură scăzută, în partea din spate ale rafturilor frigiderului.
  • Legumele sau fructe congelate care nu au fost deschise, mai pot fi consumate în siguranță chiar și la opt luni de la data trecută pe ambalaj.
  • Conservele au o viață lungă. Cu excepția celor care conțin legume sau fructe acide, roșii sau ananas de exemplu, acestea pot fi consumate și la doi ani de la data de expirare.
  • Dacă nu au fost desfăcute, cerealele pot fi consumate și după șase sau opt luni de la data de expirare. Dacă însă a fost deschis ambalajul, acestea sunt bune numai patru sau șase luni după ce au expirat.

Îți propunem mai jos și un articol care te poate ajuta să te organizezi puțin în privința alimentelor.

Cumpără și cheltuie într-un mod responsabil

Lasă-ne în comentarii ce metode ai pus în aplicare pentru a nu mai risipi mâncarea și spune-ne dacă au funcționat sau nu.

Un comentariu

  1. Nu m-am panicat, pentru ca am in casa mai multe modele de paste, orez, faina, malai, ulei, zahar, cafea, cate un ambalaj sigilat și câte unul desfăcut pentru consum.
    In fiecare an fac dulceata, suc de rosii, zarzavat pentru ciorbă (care in criza, cu putin ulei, poate deveni o salata delicioasa), pun muraturi.
    Am detergent, sapun, otet alb in cantitati suficiente.
    Fara sa cheltui, pot consuma linistit cel puțin 2 saptamani din ce am in casa.
    Pe congelate nu ma bazez, pentru ca pot fi alte situații in care sa “cada” curentul…
    Sa speram ca vor trece toate fără necazuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *