Un studiu inedit dezvăluie efectele surprinzătoare ale glutenului asupra creierului, greutății și inflamației

O masă plină de carbohidrați cu gluten Imagine de Kaboompics.com
Citește mai multe articole despre

Glutenul, o proteină ce se găsește în grâu, secară și orz, constituie o componentă de bază a dietelor din majoritatea statelor europene și americane. Cercetări recente au dezvăluit însă câteva informații neașteptate despre modul în care glutenul ne-ar putea afecta corpul, în special în ceea ce privește creșterea în greutate și inflamația.

Oamenii de știință s-au concentrat asupra impactului glutenului asupra unui tip de inflamație asociată obezității cauzate de dietă. Interesant, au descoperit că glutenul nu are aceleași efecte asupra tuturor tipurilor de diete.

Atunci când glutenul a fost adăugat unei diete cu un conținut scăzut de grăsimi, nu au fost observate efecte semnificative. Cu toate acestea, situația s-a schimbat atunci când au introdus glutenul într-o dietă bogată în grăsimi pentru cobaii de sex masculin. Respectivele exemplare au înregistrat creșteri în greutatea corporală și în procentul de grăsime în comparație cu șoriceii aflați pe o dietă la fel de bogată în grăsimi, dar fără gluten.

Nu doar greutatea a fost afectată, ci se pare că glutenul influențează, de asemenea, markerii de inflamație. Atunci când glutenul a fost inclus în dietele sărace în grăsimi, nivelurile unei proteine numită proteină C-reactivă, asociată cu inflamația, au crescut în șoareci.

Aprofundând cercetările, oamenii de știință au examinat și creierele acestor șoareci. Astfel, au descoperit că indiferent de dietă, glutenul a declanșat o creștere a numărului anumitor celule dintr-o zonă a creierului numită hipotalamus. Aici, celulele microgliale și astrocitele s-au înmulțit semnificativ în dietele bazate pe gluten, lucru care a determinat răspunsul imun al organismului și sănătatea creierului.

De fapt, prezența glutenului pare să mimeze efectele unei diete bogate în grăsimi, chiar și atunci când șoarecii se aflau pe o dietă săracă în grăsimi. Acest lucru sugerează că glutenul ar putea contribui la unele dintre efectele negative asociate dietelor bogate în grăsimi.

În ansamblu, descoperirile studiului demonstrează că glutenul ar putea avea un efect moderat asupra promovării creșterii în greutate, în special în contextul unei diete bogate în grăsimi. În plus, această cercetare dezvăluie o posibilă legătură între consumul de gluten și anumite schimbări în creier, sugerând promovarea inflamației în hipotalamus.

Deși acest studiu a fost realizat pe șoareci, el oferă informații valoroase despre modul în care glutenul ar putea influența și corpul oamenilor, aruncând o lumină nouă asupra interacțiunilor complexe dintre dietele noastre, inflamație și reglarea greutății.

Pe măsură ce continuăm să dezvăluim misterele nutriției, devine tot mai clar că până și componente alimentare aparent banale pot avea efecte semnificative asupra sănătății noastre.

Te-ai alarmat? Nu e cazul, mai bine încearcă rețetele noastre fără gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *