Untul ghee – permis celor care suferă de intoleranțe la proteinele din lapte

Unt ghee / clarificat Imagine de Larry Jacobsen / Flickr
Citește mai multe articole despre

Când am aflat prima oară că există untul clarificat (ghee), m-am bucurat nespus. Aveam nevoie de o gamă variată de alimente care puteau fi consumate de cei cu intoleranţe alimentare, iar când am început să citesc despre untul ghee că este un medicament cu multe beneficii pentru organism, a fost și mai mare bucuria.

Din păcate, untul ghee se regăsește foarte puțin pe mesele românilor și mulți dintre noi nu știm ce este acesta și la ce se folosește. De obicei, majoritatea alimentelor din medicina ayurvedică, cu proprietăți anti-inflamatoare, au nevoie de ani până să ajungă la popularitatea bine-meritată. Dar indirect, iată că multe dintre dietele occidentale ne aduc și nouă, românilor, informații prețioase despre astfel de alimente cu efecte terapeutice.

Originea untului ghee

Untul clarificat este folosit încă din antichitate, de mai bine de 5000 de ani, în bucătăria indiană. În India acesta este folosit și preparat în fiecare casă și se utilizează atât pentru uz extern, cât și intern.

Ce este untul ghee?

Ghee este un tip de unt, clarificat, care este obținut, în general, din lapte de vacă. Acesta este încălzit și amestecat, până ce se îndepărtează apa și părțile solide, se strecoară formând un lichid auriu, limpede, rămânând doar grăsimea. S-ar putea spune că este foarte nesănătos să consumi grăsimi saturate, dar nu este așa, compoziția chimică a acestei grăsimi abundă în vitamine ( A, D, E și K), antioxidanți și acizi grași.

La fel ca untul de cocos, ghee are un punct de ardere ridicat (250 grade), prin urmare este utilizat foarte des la gătit, mai ales în bucătăriile profesioniste unde se dorește calitate și savoare. Untul ghee se remarcă printr-un gust ușor caramelizat, cu un miros fin și gust intens.

Dar cel mai important pentru mine a fost că, prin fierberea la foc mic, două proteine din lapte, cazeina și lactoza, sunt eliminate, rezultând un unt care poate fi consumat și de cei alergici la proteinele laptelui de vacă.

Cum obții untul ghee?

Ghee se prepară prin amestecarea lentă a untului pentru a îndepărta componentele solidele din lapte și a elimina complet apa. Cu ajutorul unui tifon foarte fin se strecoară lichidul rămas atunci când nu mai face spumă deloc. Timpul prelungit de gătire permite produsului final să dezvolte arome de nucă, de tip caramel, ceea ce îi îmbogățește gustul față de untul tradițional. De menționat că untul clarificat este un produs stabil la raft, care nu necesită refrigerare.

La ce folosești untul clarificat?

Ghee poate fi folosit ca orice grăsime de gătit, diferența fiind dată de gustul irezistibil al acestuia și de faptul că este o alternativă mult mai sănătoasă a untului tradițional. Se poate folosi la sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gătit și prăjire. La temperaturi ridicate, untul clarificat nu eliberează substanțe nocive.

De asemenea, poate fi folosit și ca tratament, singur sau în combinație cu alte plante medicinale pentru diverse afecțiuni.

Beneficiile untului ghee pentru sănătate

  • Untul ghee tratează sistemul digestiv și reface flora intestinală
  • Conține o doză mare de vitamine, nutrienți și acizi grași, care sprijină sistemul imunitar
  • Ține sub control colesterolul și contribuie la scăderea nivelului de LDL (colesterol rău)
  • Este antioxidant și detoxifiant
  • Îmbunătățește memoria și oferă claritate în gândire
  • Ajută întreg sistemul nervos
  • Conține acid linoleic conjugat ( CLA ), benefic în procesul de reducere a greutății
  • Este folosit cu succes în afecțiuni ale pielii

Contraindicații nu există în ceea ce privește untul ghee. Trebuie doar să îl consumăm cu moderație, fără excese, iar modul de preparare să fie făcut cum trebuie.

Cum se depozitează și se păstrează?

Untul ghee se păstrează foarte bine la loc uscat și răcoros. Într-un borcan, închis ermetic. Se recomandă să îl consumi în timp de 3 luni de la deschiderea borcanului, dacă este cumpărat sau de la prepararea lui, dacă este făcut în casă.

Trebuie să fim atenți la modul lui de pregătire, pentru că procesul de preparare îi poate deteriora calitatea, alterându-i gustul și mirosul și făcând imposibilă consumarea lui.

Dacă vrei să îl cumperi, ai grijă să fie organic și să fie foarte bine sigilat.

Acum că știi cum se prepară și cât de benefic este untul ghee, nu-ți rămâne decât să îl consumi zilnic și să profiţi de toate beneficiile lui.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *