Galetă cu mere
Galeta este numele dat unei prăjituri rotunde în Franța. Aceasta are numeroase versiuni, cea mai cunoscută fiind galette du rois, un desert celebru ce se servește în ziua de Bobotează. Versiunea noastră are aluatul făcut în casă, și umplutura formată din mere și gem de caise.
Ingrediente necesare pentru galetă cu mere
300 grame făină
150 grame zahăr
sare
200 grame unt
100 ml apă
4 mere, felii subțiri
1 linguriță scorțișoară
3-4 gem de caise
1 gălbenuș de ou
Cum să prepari galetă cu mere
- Adaugă făina într-un bol mare împreună cu 100 grame zahăr, sare și unt. Pornește mixerul sau robotul de bucătărie și începe să mixezi.
- Toarnă treptat apa și mixează până când obții un aluat omogen. Înfășoară aluatul în folie și dă-l la frigider pentru 30 de minute.
- Amestecă merele într-un bol împreună cu restul de zahăr și scorțișoara.
- Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cu un făcăleț.
- Așază aluatul pe fundul unei tăvi rotunde de cuptor. Înțeapă-l cu o furculiță și unge-l cu gem de caise.
- Trage aluatul peste mere, astfel încât mijlocul plăcintei să rămână descoperit. Unge aluatul cu gălbenuș de ou.
- Dă galeta la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade Celsius.